17.3 C
Craiova
sâmbătă, 26 aprilie, 2025
Știri de ultima orăLocalCardiolog craiovean, acuzat că nu i-a păsat de viaţa unui om

Cardiolog craiovean, acuzat că nu i-a păsat de viaţa unui om

Un medic cardiolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova este acuzat de familia unui bărbat care a decedat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) de faptul că nu şi-a dat interesul pentru a încerca să-i salveze viaţa. Deşi pacientul a ajuns la UPU în stare gravă, fiind suspectat de medicii de la Urgenţă de tromboembolism pulmonar (un cheag format în vasul de sânge care face legătura între inimă şi plămâni), o urgenţă considerată majoră, cardiologul de gardă, dr. Ovidiu Drăcea, ar fi considerat că nu este un caz care să necesite internare. Ginerele bărbatului decedat susţine că, în cele şase-şapte ore, cât socrul său a stat în aria de monitorizare din UPU, cardiologul de gardă nu a dat prea mare importanţă pacientului, analizându-l doar câteva minute. „Nu am văzut acea luptă de a salva viaţa unui om, a părut total dezinteresat de caz. Nici după ce a murit socrul meu nu am văzut pe faţa sa o urmă de regret, din contră, parcă zâmbea ironic. Asta m-a deranjat cel mai mult“, susţine ginerele Ion Nistor, care este decis să facă plângere împotriva medicului Ovidiu Drăcea la Colegiul Medicilor şi la Parchet.

Craioveanul Victor Bordea, de 78 de ani, a ajuns cu Ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, pe 3 mai, în jurul orei 22.00, decedând în aria de resuscitare a UPU la ora 4.58, după cum reiese din certificatul medical constatator al morţii întocmit de spital. Cauza decesului este stopul cardio-respirator, iar la stările morbide care au contribuit la determinarea morţii apare tromboembolismul pulmonar, pacientul prezentând şi un ramolisment cerebral recent (necroză a unei porțiuni de țesut cerebral, din cauza întreruperii locale a circulației sangvine în urma unei tromboze sau a unei embolii), potrivit datelor din certificat. Din spusele familiei, Victor Bordea suferise în urmă cu o lună un accident vascular, motiv pentru care fusese şi internat la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova, iar apoi externat cu diagnostic de Alzheimer şi demenţă.
Pe 3 mai, bărbatul s-a simţit rău, respirând din ce în ce mai greu, iar familia a sunat la Ambulanţă şi l-a adus la Urgenţa SJU Craiova, unde a fost luat în primire de medicii de aici şi dus în aria de monitorizare. Alături i-a fost permanent ginerele Ion Nistor, cel care s-a şi declarat ulterior nemulţumit de modul în care medicul cardiolog de gardă, dr. Ovidiu Drăcea, care a fost solicitat să consulte pacientul, s-a ocupat de caz. Ion Nistor susţine că dr. Drăcea a coborât de pe secţie în jurul orei 2.00, „s-a uitat vreo zece minute pe hârtii şi a plecat“. „«Nu vedeţi că-i palid şi că nu poate respira», i-am spus medicului, dar el mi-a răspuns că este din cauza bolii Alzheimer, aşa îţi dă impresia, că pacientul nu poate respira“, a povestit Ion Nistor. Între timp, Victor Bordea fusese supus la o serie de teste, fiind suspectat de medicii de la Urgenţă, încă de la prezentarea în UPU, de tromboembolismul pulmonar (o urgenţă majoră), dar cardiologul de gardă nu a considerat că este un caz care să necesite internarea în Clinica de cardiologie, potrivit familiei. „Nu a părut deloc îngrijorat de caz, deşi socrul meu abia respira, şi chiar a spus că bolnavul nu necesită internare“, a menţionat ginerele bărbatului decedat.

„Medicilor din Urgenţă nu am ce să le reproşez, s-au purtat excepţional“  

Ion Nistor acuză comportamentul medicului cardiolog de gardă, indiferenţa cu care s-a ocupat de caz şi faptul că nu a dat nici un semn cum că ar dori să facă ceva pentru viaţa pacientului. „Nu am văzut acea luptă de a salva viaţa unui om, a părut total dezinteresat. Asta m-a deranjat!“, spune Ion Nistor. Acesta este şi motivul pentru care craioveanul este decis să depună o plângere împotriva dr. Ovidiu Drăcea, pe care îl acuză de malpraxis (tratament incorect sau neglijent aplicat de un medic unui pacient, care îi produce acestuia prejudicii de orice natură, în relație cu gradul de afectare a capacității fizice și psihice). Pentru asta, bărbatul se va adresa Colegiului Medicilor şi Parchetului, instituţie unde acuzaţia de malpraxis se transformă în cea de ucidere din culpă.
Marea durere a lui Ion Nistor, povestită cu lacrimi în ochi, se leagă de ultimele momente din viaţa socrului său, când două dintre doctoriţele din Urgenţă, care l-au avut în grijă pe Victor Bordea, au încercat să facă tot ce le-a stat în putinţă să-l salveze. „Medicilor din Urgenţă nu am ce să le reproşez, s-au purtat excepţional. Au fost două doctoriţe, parcă Ispăşoiu şi Maglaviceanu, care s-au luptat permanent pentru viaţa socrului meu. Mi-au cerut chiar şi sprijinul, pentru că el era un tip robust, se zbătea, şi doar eu reuşeam să-l mai temperez. O oră şi ceva s-au luptat să-l resusciteze. Pentru că era din ce în ce mai rău, au fugit cu el de la monitorizare la resuscitare. Atunci am intrat în panică şi am cerut să vină cardiologul de gardă. «Chemaţi doctorul să dea primul ajutor», am strigat, dar nimeni nu ştia cum să dea de el, îmi spuneau doar că este pe secţie. Am făcut ceva scandal, recunosc, am sunat şi la 112, am ameninţat şi cu poliţia, dar îmi pierdusem cumpătul văzând că doctorul nu mai apare“, a povestit Ion Nistor.

„M-a deranjat şi zâmbetul său ironic“

Craioveanul susţine că medicul cardiolog a coborât după o oră, „a încercat să facă resuscitare vreo zece minute şi cam atât“. „Doctoriţele din Urgenţă au tot încercat să facă ceva, apoi una dintre ele a venit la mine şi mi-a spus că nu au putut să-l salveze. Faptul că avea lacrimi în ochi m-a marcat şi m-a făcut să înţeleg că ele chiar au încercat să facă totul pentru a-l salva pe socrul meu. Nu la fel au stat însă lucrurile şi cu medicul cardiolog. Nu ştiu dacă socrul meu ar mai fi trăit, poate că oricum murea, dar atitudinea doctorului Drăcea nu o pot ierta“, adaugă Ion Nistor. „De asta l-am şi abordat după aceea, făcându-l laş şi acuzându-l că a tratat cazul cu indiferenţă. Nu ştiu dacă aştepta ceva de la mine, dar modul în care s-a comportat este de condamnat. Mi-a spus că nu a venit mai repede la caz pentru că a mai avut un infarct pe secţie şi că a trebuit să completeze şi o reţetă. Dar cazul meu nu era o urgenţă?“, afirmă cu amar Ion Nistor.
Acesta s-a declarat deranjat şi de atitudinea doctorului Drăcea de după constatarea decesului pacientului. „Nu şi-a cerut nici măcar scuze pentru faptul că nu s-a mai putut face nimic, nu mi-a transmis nici măcar condoleanţe, tot ce am văzut la el a fost un zâmbet ironic. Nici o urmă de regret. Asta m-a deranjat. Atunci i-am spus că o să-l dau în judecată, iar el mi-a răspuns rece: «este dreptul dumneavoastr㻓, a mai povestit Ion Nistor. „În schimb, eu le-am mulţumit celor două doctoriţe pentru modul în care s-au comportat până în ultima clipă. Dacă şi-ar fi respectat jurământul depus, dacă ar fi făcut totul pentru acest caz, i-aş fi mulţumit şi lui (Ovidiu Drăcea, n.r.)“, a adăugat bărbatul.

Medicul cardiolog susţine că nu înţelege de ce este acuzat

Punctul de vedere al SJU Craiova, legat de acest caz, a fost oferit de dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale. „Pacientul Bordea Victor a ajuns la Urgenţă cu stare generală gravă, iar medicii urgentişti l-au suspicionat de la început de tromboembolism pulmonar, motiv pentru care a fost monitorizat şi a primit tratamentul adecvat de urgenţă pe toată durata şederii în UPU. Bolnavul a fost investigat şi consultat de medicul cardiolog de gardă, de mai multe ori, dar nu a fost internat în Clinica de cardiologie deoarece cardiologul a considerat că trebuie mai întâi confirmat diagnosticul tomografic, de aceea pacientul a întârziat în UPU peste şase ore“, a precizat dr. Cristina Geormăneanu. „Oare de ce medicul de gardă, dacă avea un diagnostic pus din urgenţă, cel de tromboembolism pulmonar, a preferat să stea după diagnosticul tomografic. De ce a spus că nu este de internare şi că poate fi tratat şi acasă“, se întreabă însă Ion Nistor.
„Pacientul, prezentând acest tromboembolism pulmonar, fiind şi un tip masiv, şi având prognosticul destul de grav, nu cred că prognosticul ar fi fost altul, chiar dacă el ar fi fost internat mai devreme în Clinica de cardiologie. Bolnavul a primit tratamentul adecvat în UPU şi tot aici s-a făcut tot ce era necesar de către medicii urgentişti. Într-un final, pacientul a intrat în stop cardio-respirator în aria de monitorizare, s-au instituit de urgenţă manevrele de resuscitare cardio-pulmonară, care s-au continuat în aria de resuscitare timp de peste 30 de minute, însă, din păcate, fără rezultat“, a completat dr. Cristina Geormăneanu.
Aceasta a expus şi punctul de vedere al cardiologului acuzat, dr. Ovidiu Drăcea. „În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse de familia pacientului Bordea medicului cardiolog de gardă, legat de atitudinea sa necorespunzătoare faţă de bolnav şi aparţinători, nu pot să expun decât părerea medicului în cauză. Acesta consideră că a avut o atitudine adecvată şi spune că nu înţelege de ce este acuzat de către familia pacientului. Mai mult, medicul cardiolog acuză aparţinătorii de comportament agresiv verbal la adresa sa“, a menţionat dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS