6.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCentrul „Brâncuşi“, cel mai spectaculos proiect din România

Centrul „Brâncuşi“, cel mai spectaculos proiect din România

http://www.youtube.com/watch?v=vC0fHy6VLp4

Contractele de finanţare pentru Centrul Turistic Interactiv „Constantin Brâncuşi“ şi Centrul de Agrement şi Sport din Craiova, investiţii ale Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, au intrat în vigoare pe 30 iunie 2014. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, şi directorul ADR S-V Oltenia, Marilena Bogheanu, au vorbit despre cele două proiecte, dar au realizat şi un bilanţ al investiţiilor realizate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013.

Liviu Dragnea a susţinut puternic proiectul Centrului „Constantin Brâncuşi“

Cele două centre turistice se bucură de o finanţare de aproximativ 11 milioane de euro, iar termenul de finalizare a celor două proiecte este sfârşitul anului 2015.
„În condiţiile în care lucrările la cele două proiecte nu se termină până la sfârşitul anului viitor, se va pierde finanţarea, aşa că ne îndreptăm toate forţele şi toată atenţia către ele“, a declarat preşedintele CJ Dolj.
În privinţa Centrului „Constantin Brâncuşi“, în valoare de 7,3 milioane de euro, Ion Prioteasa a ţinut să precizeze că acest proiect este „concretizarea dorinţei unei pleiade de intelectuali şi oameni simpli din Oltenia, aceea de a avea un loc dedicat lui Constantin Brâncuşi. În fond, ce înseamnă Brâncuşi dacă nu cel mai cunoscut român din lume?“ Consiliul Judeţean speră ca, odată cu dezvoltarea Aeroportului Craiova, să se realizeze un traseu turistic care să se adreseze întregii regiuni. Ion Prioteasa le-a mulţumit tuturor celor implicaţi în realizarea acestui proiect, care „au pornit pe un drum destul de anevoios“, îndeosebi viceprim-ministrului Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, care a sprijinit ideea construirii centrului: „Un om absolut special a venit alături de noi, a îmbrăţişat acest proiect şi s-a zbătut pentru acesta. Este vorba despre Liviu Dragnea, care are în custodie şi POR şi care a fost captivat de acest centru, considerându-l cel mai spectaculos dintre toate proiectele de acest gen din ţară“.
Ion Prioteasa a subliniat că Centrul Interactiv „Constantin Brâncuşi“ este un obiectiv caracterizat de unicitate şi spectaculozitate, care are un potenţial turistic incredibil numai prin simpla sa arhitectură.
„Toţi arhitecţii din Oltenia au semnat un document, manifestându-şi admiraţia faţă de acest proiect. Iniţial, ne-am temut să nu existe o antiteză între modernismul acestei construcţii de sticlă şi arhitectura clasică a Palatului «Jean Mihail», însă, dimpotrivă, acest centru îl completează şi îi scoate în evidenţă frumuseţea, aşa cum se întâmplă şi la Luvru, cu faimoasa piramidă“.
Preşedintele consiliului judeţean a enumerat câteva dintre coordonatele proiectului, subliniind particularităţile de ordin arhitectural: o clădire ovoidă, realizată din straturi suprapuse de sticlă. În interiorul său, va exista o hologramă a Păsării Măiastre. Ovoidul va avea 15 metri înălţime şi o latură de 11 metri. În clădire, se vor regăsi un lift, prin intermediul căruia vizitatorii se vor putea bucura de priveliştea asupra acestei zone, două săli de conferinţe, două săli de spectacol, un atelier de creaţie, o sală de expoziţie care se poate transforma în salon de petrecere a timpului liber.
La rândul său, Marilena Bogheanu a declarat că lucrările la Centrul Turistic Interactiv „Constantin Brâncuşi“ sunt cu adevărat revoluţionare: „Vreau să îl felicit pe arhitectul Dorin Ştefan pentru viziunea extraordinară pe care a transpus-o în acest proiect, privind reinterpretarea lucrărilor lui Brâncuşi. Vor fi create spaţii multifuncţionale, atractive pentru turişti, care vor îmbina activităţile recreative, instructive. Este o structură de agrement, care poate fi dezvoltată şi în sens turistic“.

Centrul Turistic pentru Agrement şi Sport, după modelul Mogoşoaia

Al doilea centru, cel pentru agrement şi sport, va fi construit în spatele blocurilor aviatorilor, în zona Aeroportului.
„Va fi mai mult decât o simplă bază sportivă. Modelul şi inspiraţia noastră au fost baza de antrenament a echipei naţionale de la Mogoşoaia“, a afirmat Prioteasa.
Centrul Turistic pentru Agrement şi Sport va adăposti un teren de fotbal cu gazon natural şi instalaţie de nocturnă; un teren multifuncţional cu marcaje pentru fotbal, volei, handbal, cu suprafaţă sintetică şi instalaţie de nocturnă; tribune pentru ambele terenuri; două tabele de marcaj; două terenuri de tenis de câmp, cu tribune şi nocturnă, ce pot fi transformate în terenuri de tenis cu piciorul şi terenuri de baschet; pistă de alergat cu groapă de nisip; două piste de bowling; perete de alpinism; clădiri care vor deservi terenurile, în interiorul cărora se vor regăsi şi săli de biliard, de masaj, sală de fitness, sală de forţă, sală de conferinţă, saună, tenis de masă, magazin de echipamente.
În completarea primei investiţii, a doua investiţie, Centrul de Agrement şi Sport, oferă spaţiu şi activităţi pentru petrecerea timpului liber. „Scopul a fost diversificarea ofertei turistice şi de agrement în judeţul nostru“, după cum a menţionat Marilena Bogheanu.
Valoarea totală pentru cele două contracte este de aproximativ 11 milioane de euro. Este vorba despre 3.000 de metri pătraţi construiţi pentru ambele investiţii. Se vor crea 18 noi locuri de muncă, iar numărul estimat de vizitatori pentru cele două structuri, în primii cinci ani de la finalizarea proiectelor, este de 200.000 de persoane.
„Sperăm să reuşim să producem şi venituri pentru aceste două centre, cofinanţarea fiind de peste 50%, întrucât Uniunea Europeană a considerat că este vorba despre proiecte generatoare de beneficii“, a spus preşedintele CJ Dolj. „Suntem foarte mândri de aceste obiective. De-a lungul timpului, am vorbit şi am creionat tot felul de proiecte, cu speranţa că într-o zi chiar vor fi finanţate. Astăzi ne găsim într-un moment în care, deşi segmentul financiar 2007-2013 s-a încheiat, venim cu alte două proiecte noi cu care înnobilăm municipiul Craiova, judeţul Dolj şi regiunea Oltenia. Vor fi elemente de noutate turistică, pornind de la construcţie până la ceea ce adăpostesc înăuntrul lor. Accentuez «turistice», deoarece axa pe care se realizează aceste obiective este turistică şi iată că şi la câmpie se poate face turism“.
La rândul său, directorul ADR S-V Oltenia a subliniat rolul proiectelor în dezvoltarea turistică a regiunii: „Fondurile acestea au dat un imbold sectorului turistic. În urmă cu câţiva ani nu vorbea nimeni despre dezvoltarea turismului în Oltenia. Autorităţile publice locale au conştientizat importanţa acestor aplicaţii, iar rezultatele vor fi spectaculoase. Cele două proiecte reprezintă o provocare, avem la dispoziţie mai puţin de un an şi jumătate pentru a le implementa, iar după atribuirea contractelor de lucrări va rămâne şi mai puţin timp. Dar s-a pus foarte multă pasiune în tot ce s-a făcut şi sunt convinsă că vom reuşi ce ne-am propus“.

Bilanţul investiţiilor prin POR 2007-2013

În cadrul întâlnirii, directorul ADR S-V Oltenia, Marilena Bogheanu, a realizat un scurt bilanţ al proiectelor contractate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi a spus câteva cuvinte şi despre planurile pentru segmentul 2014-2020. În privinţa perioadei 2007-2013, au fost semnate 505 proiecte, dintre care 464, în valoare de 700 de milioane de euro (sume nerambursabile) sunt în implementare. Acest lucru înseamnă o depăşire, o supracontractare de 113% la nivelul programului. Se estimează semnarea unui număr de alte 43 de contracte de finanţare până la finele acestui an, în valoare de 58 de milioane de euro.
Din judeţul Dolj s-au semnat până în prezent 163 de contracte în valoare de 261 de milioane de euro cu principalele autorităţi publice locale, episcopia, mediul de afaceri, Universitatea din Craiova. „Judeţul Dolj este campion la numărul de contracte semnate“, a declarat Bogheanu. „Intenţionăm să facem o analiză foarte serioasă pe infrastructura de transport a regiunii noastre, o hartă interactivă în care să evidenţiem toate tronsoanele de drumuri, astfel încât să punem în legătură unităţile administrativ-teritoriale ale regiunii noastre şi, de asemenea, toată această reţea de drumuri să sprijine dezvoltarea turistică şi economică. Lucrăm la această aplicaţie, alături de colectivul ADR, pentru a putea vedea, la un click distanţă, aceste informaţii, dar şi starea acestor drumuri. Probabil prima schemă de finanţare lansată pe programul 2014-2020 va fi anul următor pe infrastructură de transport, drumuri judeţene şi avem deja un portofoliu, fiecare judeţ se pregăteşte în acest sens. Privirea noastră trebuie să fie aţintită şi în viitor, pentru a atrage cât mai multe fonduri“.
Preşedintele CJ Dolj a evidenţiat importanţa fondurilor UE pentru dezvoltarea regiunii: „Fondurile europene au fost salvarea acestei regiuni, care a reuşit să realizeze câteva proiecte cu mare viteză, înainte altora din România. Dacă pe segmentul financiar 2014-2020 am reuşi să realizăm cel puţin atâtea lucruri câte am reuşit până acum am fi mulţumiţi“.
Anda Şoşea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS