6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCondamnați în SUA pentru „tras“ cu cardul

Condamnați în SUA pentru „tras“ cu cardul

Tribunalul Districtual din New Haven, Connecticut, a condamnat la 45 de luni de închisoare un român acuzat că, între anii 2005 și 2007, împreună cu mai mulți craioveni, s-a implicat într-o serie de atacuri de tip „phishing“ pe teritoriul Statelor Unite. Până luna trecută, aceeași instanță a condamnat opt dintre cei 14 români acuzați că au furat datele de pe mii de carduri de credit ale cetățenilor americani.
GdS scria în ianuarie 2012 că Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a declasificat punerea sub acuzaţie a 14 cetăţeni români, majoritatea din Craiova, acuzaţi că, între anii 2005 – 2007, au furat datele de pe mii de carduri de credit aparținând unor cetăţeni SUA. Anchetatorii americani au precizat că activităţile românilor s-au desfăşurat pe internet şi au constat în uzul de fraudă şi înşelăciune pentru a obţine informaţii private, personale şi financiare, cum ar fi nume, adrese, numere de cont bancar, numere de cărţi de credit şi coduri de tip CNP.
Cei 14 inculpaţi sunt Ciprian Tudor, Cristian Dumitru, Bogdan Boceanu, Andrei Bolovan, Sorin Ilinca, Laurenţiu Buşcă, Nicolae Drăghici, Mircea Stoica, Alexandru Didu, Iulian Şchiopu, Octavian Fudulu, Leopold Schiba, Dragoş Davidescu şi Gabriel Sain. În actul de acuzare întocmit de anchetatorii americani s-a consemnat că, în cursul anului 2005, unul sau mai mulţi inculpaţi au trimis e-mail-uri mai multor persoane, pretinzând că mesajul respectiv provine de la Banca People’s Bank din Connecticut. Clienţii băncii erau anunţaţi că profilul folosit pentru accesarea informaţiilor bancare a fost blocat, motiv pentru care erau instruiţi să acceseze o pagină de internet unde îşi puteau debloca profilul după introducerea informaţiilor personale. Pagina spre care clientul era direcţionat părea să aparţină People’s Bank, însă, de fapt, era o „clonă“ găzduită de un computer care nu avea nici o legătură cu instituţia bancară. În acest fel, informaţiile financiare şi de identificare furnizate de clienţii băncii ajungeau direct la inculpaţi sau într-un „cont de colectare“. O parte dintre datele astfel obținute au fost rescrise pe carduri blanc, după care inculpații au efectuat retrageri frauduloase de numerar din conturile americanilor, retrageri care au fost făcute pe teritoriul României.
FBI a precizat că grupul de români a trimis mii de e-mail-uri asemănătoare din partea Citibank, Capital One, Bank of America, JPMorgan Chase & Co., Comerica Bank, Regions Bank, LaSalle Bank, U.S. Bank, Wells Fargo & Co., eBay şi PayPal.

Condamnați în Statele Unite

După punerea sub acuzație a românilor, în ianuarie 2013, FBI a anunțat că unul dintre inculpați – Dragoș Davidescu – a fost condamnat la 48 de luni de închisoare pentru faptele comise.
În martie 2013, Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat că alt inculpat, craioveanul Laurenţiu Buşcă, care a pledat vinovat la acuzaţia de conspiraţie în vederea comiterii de fraude prin intermediul dispozitivelor electronice, a fost condamnat de Tribunalul Districtual din New Haven, Connecticut, la 60 de luni de închisoare.
În cursul lunii mai, alți doi inculpați din acest dosar au fost condamnați de aceeași instanță. Mircea Stoica a primit o pedeapsă de 27 de luni de închisoare, iar Ciprian Tudor a fost condamnat la 14 luni de închisoare.
O lună mai târziu, pe 10 iunie 2013, procurorul american Deirdre M. Daly din Connecticut şi Kimberly K. Mertz, agent special FBI, au anunţat că Andrei Bolovan şi alt craiovean, Bogdan Boceanu, au fost condamnaţi în același dosar. Dacă Andrei Bolovan a primit o pedeapsă de 27 de luni de închisoare, Boceanu a fost condamnat la 80 de luni de puşcărie.
Pe 13 iunie, același an, FBI anunța o nouă condamnare în acest dosar. Sentința a fost dată tot de Tribunalul Districtual din New Haven, de data aceasta Nicolae Drăghici fiind condamnat la 78 de luni de închisoare pentru „implicare într-o grupare specializată în atacuri informatice de tip phishing“.
Drăghici pledase vinovat la acuzaţia de conspiraţie în vederea comiterii de fraude cu dispozitive informatice.
În iulie, anul acesta, un alt membru al grupului de români, Iulian Șchiopu, a fost condamnat de Tribunalul din New Haven. Inculpatul, care fusese arestat în Suedia pe 7 mai 2013 și a fost extrădat în SUA pe 12 septembrie, același an, a primit o pedeapsă de 45 de luni de închisoare pentru implicarea în atacurile informatice din perioada 2005-2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS