0.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalZile de foc pentru craioveni

Zile de foc pentru craioveni

http://www.youtube.com/watch?v=JifAoP0LF28

După mai multe săptămâni în care ploile și vremea rece ne-au dat bătăi de cap, ieri s-a înregistrat cea mai călduroasă zi din acest an. Sunt zile de foc pentru oamenii care muncesc sub cerul liber, pentru cei care vând în piețele din Craiova, dar și pentru persoanele care călătoresc cu mijloacele de transport în comun. Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a început controalele la societățile care își desfășoară activitatea în aer liber și spun că acestea vor continua  zilele următoare.

Când simți că asfaltul ți se topește sub picioare, pe șantierele din Craiova găsești oameni care lucrează sub cerul liber, în bătaia soarelui, de dimineața până seara.
La orele amiezii, pe un șantier din oraș, unii muncesc, alții se ascund pe unde pot. Își dau cu apă rece pe față, pe gât și pe brațe și se apucă din nou de muncă. „Luăm pauze atunci când simțim că nu mai putem de cald. Nu avem pauze fixe, de obicei la două-trei ore ne odihnim 10-15 minute“, ne spune un muncitor cu șapcă roșie pe cap și îmbrăcat cu o vestă reflectorizantă.
Și la linia de tramvai se lucrează de zor la orele prânzului, iar muncitorii reușesc să reziste numai cu multă apă și cu pauze dese. „Bem apă multă și mai stăm la umbra pomilor când nu mai putem de cald. Acum mi-am pus în sticla de apă niște Cola și gheață, ca să stea mai mult timp rece, că altfel se încălzește imediat“, spune un muncitor în timp ce bea cu sete din amestecul pe care și l-a preparat.
Lucrează mai mult de opt ore pe zi și nu se plâng. Vin la muncă să își asigure traiul și nu se așteaptă ca șefii să le ofere cine știe ce condiții.

„E cald rău, murim cu zile în piață“

Nici oamenii care vând în piețe nu suportă razele dogoritoare ale soarelui mai ușor decât muncitorii de pe șantiere. În Piața Mare din Craiova, ușile și geamurile halei mari sunt deschise la perete și cu ajutorul câtorva ventilatoare se încearcă să se facă aerul respirabil. Însă, fără succes pentru vânzători și pentru cumpărători. Abia poți să respiri și doar evantaiele, cartoanele și caietele mai aduc puțină răcoare oamenilor care stau în spatele tarabelor de dimineața până seara. „E cald rău, murim cu zile în piață. Oamenii care au probleme cu inima nu au cum să suporte căldura de aici“, ne spune Lucica, o bătrână venită cu marfă la piață.
Maria Văduva este o altă vânzătoare care suportă greu temperaturile ridicate din piață. „E foarte cald. Avem ventilatoarele astea, dar nu fac față deloc. La câtă lume este în piață, este imposibil să se simtă vreun pic de aer“, susține femeia.

În autobuzele uitate de vreme pe trasee este mai rău ca în saună

Și cum după ce îți faci cumpărăturile mai trebuie să ajungi și acasă, stația de autobuz din fața Pieței Mari este mereu aglomerată. De condiții nu se poate pune problema nici în stație, dar nici în autobuzele care circulă de zeci de ani pe traseele orașului. Oamenii așteaptă în picioare minute în șir până își face apariția obositul autobuz 2B care urmează să îi ducă la destinație.
Condițiile în care circulă oamenii cu mijloacele de transport public din oraș sunt deplorabile. În autobuzele uitate de vreme pe trasee este mai rău ca în saună. Canicula își spune cuvântul atunci când te urci într-un astfel de autobuz, în care geamurile nu se mai deschid. „Foarte cald“ este în autobuzele din oraș, spun oamenii care circulă zilnic cu mijloace de transport în comun.
Unii urcă, alții coboară, însă nici o persoană nu este mulțumită de condițiile pe care le oferă RAT Craiova călătorilor. „Nu avem nici o condiție în autobuze. Sunt de aceeași vârstă cu mine și tot circulă pe străzile din oraș. Nu avem aer condiționat, nu avem nimic, murim de căldură atunci când ne urcăm în ele“, ne spune un bărbat revoltat. Beau apă, se șterg de sudoare cu șervețele umede, își fac aer cu evantaiele, dar nici așa oamenii care circulă cu mijloace de transport în comun nu fac față disconfortului termic accentuat.

Măsuri de protecție pentru muncitori în perioadele cu temperaturi ridicate extreme

Atunci când afară sunt 37 de grade Celsius și când indicele temperatură-umiditate (ITU) depăşeşte pragul valoric de 80, angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute de Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, corelate cu prevederile OUG nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. Astfel, aceștia trebuie să le asigure angajaților apă minerală, câte doi-patru litri pentru fiecare persoană, echipamentul individual de protecţie şi ventilaţie la locul de muncă. Alte condiții de care trebuie să beneficieze muncitorii care lucrează în aer liber pe caniculă sunt: alternarea efortului dinamic cu cel static, dar şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus. În acest sens, Emil Murgu, inspector de muncă în cadrul ITM Dolj, a precizat: „Pentru ameliorarea condițiilor de muncă trebuie să alterneze perioadele de lucru cu perioadele de repaus, e nevoie de reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea spațiilor umbrite sau ventilate. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, angajatorul trebuie să asigure apă minerală, câte 2-4 litri/persoana/schimb, dușuri și echipament individual de protecție“.
În situația în care angajatorii nu pot să le asigure muncitorilor condițiile minimale în cazul temperaturilor extreme, aceștia trebuie să reducă durata zilei de lucru și să împartă ziua de muncă în două etape: până la ora 11.00 și după ora 17.00. Aceste măsuri se vor stabili dacă temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv.
Emil Murgu ne-a vorbit și despre măsurile pe care trebuie să le ia angajatorii pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi ridicate extreme: „Angajatorii trebuie să le asigure muncitorilor controlul medical periodic, primul ajutor, să le pună la dispoziție mijloc de transport spre cea mai apropiată unitate sanitară, dar și trecerea la un alt loc de muncă pentru persoanele cu afecțiuni“.
Nerespectarea prevederilor referitoare la măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor determinate de munca în condiții de temperaturi extreme se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei.

„Nu sunt nereguli cu privire la măsurile minimale pe care trebuie să le ia angajatorul”

Pentru a verifica realitatea de pe teren pe vreme caniculară, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj au pornit în controale pe șantiere. Deși ceasul arată ora 12.30 și nisipul de pe șantier arde ca focul, muncitorii își fac treaba la fel ca într-o zi cu temperaturi normale. Plini de sudoare și cu tricourile ude, unii dintre ei se așază la umbră, beau un pahar de apă, apoi își continuă activitatea. „Avem contract cu o firmă din Craiova care ne aduce apă, și muncitorii primesc tot timpul necesarul de lichide pe zi. După două ore jumătate – trei, le dau câte 10-15 minute pauză. Aer condiționat au numai în baraca unde se schimbă“, spune inginerul Cristi Popescu.
După ce a făcut verificările necesare pentru a depista dacă angajatorii asigură condiții optime muncitorilor, inspectorul de muncă din cadrul ITM Dolj Emil Murgu spune: „După primele verificări se pare că nu sunt nereguli cu privire la măsurile minimale pe care trebuie să le ia angajatorul. Singura problemă pe care am găsit-o ar fi absența mijlocului de transport către cea mai apropiată unitate medicală“.
Reprezentanții ITM susțin că vor continua controalele în perioada următoare, în special la societățile care își desfășoară activitatea în aer liber.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS