0.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalUsturoiul și ardeiul din fața blocului încaieră vecinii

Usturoiul și ardeiul din fața blocului încaieră vecinii

\n

Practicile gospodărești ale unor locatari din Craiova au devenit motiv de ceartă între vecini. Pe Calea București, mai mulți oameni au ales să îngrijească terenul din fața blocului, însă această inițiativă nu este văzută cu ochi buni de ceilalți locatari.
Mai mulți cetățeni care stau la bloc și care duc dorul unui spațiu verde au decis să transforme domeniul public din fața imobilului în grădină de zarzavat, în ciuda nemulțumirilor vecinilor. Din bani proprii, oamenii au cumpărat gard și au îngrădit bucata de teren, au plantat arbuști, flori, legume.

Ion Paraschiv locuiește de patru ani pe Calea București și a trimis o solicitare la adresa redacției GdS, în care se plânge că vecinii nu îl lasă să îngrijească terenul din fața blocului. „Când am venit eu aici, acum patru ani, erau bălăriile până la geamurile de la parter. Fiind om gospodar și văzând că RAADPFL nu-și face treaba, m-am hotărât să îngrijesc eu terenul ăsta. L-am întrebat pe vecinul de la parter dacă îl deranjează și astfel am primit acceptul lui. M-am apucat de treabă, am săpat terenul, am pus iarbă, gărduleț ca să nu mai intre toți câinii, roșii, dovlecei, ardei, usturoi, flori, pomi fructiferi și câțiva butuci de viță-de-vie“, a spus Ion Paraschiv.
După ce vecinii au observat că bărbatul folosea terenul public în scop personal și că a blocat accesul prin montarea unor lacăte pe porțile ce delimitează zona verde din fața blocului, aceștia au depus reclamații împotriva sa la asociație.
În aprilie 2013, Asociația de Proprietari nr. 9 din Calea București a făcut o sesizare la Primăria Craiova, ce a fost redirecționată pentru soluționare Poliției Locale. Polițiștii au constatat că Ion Paraschiv a utilizat domeniul public pentru diferite activități gospodărești și că accesul locatarilor era blocat prin montarea unor lacăte.
„În acest sens, numitul a fost somat să aducă terenul la starea inițială, în caz contrar, se vor aplica prevederile art. 4(2), lit.h, din HCL nr. 319/2009 modificată cu HCL nr. 279/2011, privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum și stabilirea, constatarea și sancționarea faptelor ce constituie contravenții“, este răspunsul pe care directorul executiv al Poliței Locale, Octavian Mateescu, l-a oferit Asociației de Proprietari în legătură cu reclamațiile pe care vecinii i le făceau lui Ion Paraschiv.

Două blocuri față în față, două realități diferite

În prezent, bărbatul nu mai cultivă legume pe domeniul public, însă vecinii tot sunt nemulțumiți. „Oamenii au venit să-l reclame la asociație pentru că îngrădise spațiul și îl blocase cu lacăt. Nu avea nimeni nimic cu el dacă punea flori, însă acesta punea roșii, ardei, fasole, deși este spațiu public de care ar trebui să se bucure toți locatarii“, a declarat administratorul asociației, Maria Tănase.
Sunt și oameni în zonă care apreciază munca bărbatului și care nu văd nimic rău în faptul că are grijă de terenul pe care alții l-au lăsat de izbeliște. „E foarte frumos ce a făcut omul la bloc. La noi, la blocul de vizavi, unde nu ia nimeni nici o inițiativă, e plin de buruieni. Nu înțeleg de ce vecinii sunt împotriva lui din moment ce a înfrumusețat zona. Are grijă de natură, investește bani, muncă și pricepere, lucruri pe care oamenii ar trebui să le aprecieze, nu să le reclame“, a spus un locatar.
Două blocuri față în față, două realități diferite. Spațiul public din fața blocul E5 de care se ocupă Ion Paraschiv este îngrijit, iar blocul E8 a devenit locul în care oamenii străzii și-au găsit adăpost. Printre buruieni și gunoaie ajungem în spatele blocului lăsat de izbeliște, de care locatarii se plâng că a ajuns refugiu pentru oamenii nimănui. „Aici dorm boschetarii și își fac nevoile în grădină. La alții cum poate să fie așa frumos și la noi nimeni nu se ocupă?!“, a spus răstit un locatar.

Vecinii își bat joc de munca sa

Un spațiu verde îngrijit în fața blocului și-au dorit și alți locatari din zonă, așa că, în prezent, există mai multe spații publice verzi frumos amenajate de către oamenii care locuiesc la bloc. Dar și aceștia se lovesc de anumite conflicte cu vecinii.
Dumitru Ciucă, ajuns la vârsta pensionării, a vrut să se ocupe de spațiul public din fața blocului, să planteze flori și doi-trei butuci de viță-de-vie. Însă, și în acest caz vecinii și-au arătat imediat dezaprobarea. „Înainte nu era nimic aici, numai că își mai puneau câteva persoane hainele la uscat. Am zis că e mai bine să avem și noi mai mult oxigen și să ne bucurăm de aer curat și am obținut aprobarea de la primărie să pun gard tip și să plantez flori în grădină. Dar vecinii de la etajul patru distrug și îmi batjocoresc munca. Aruncă reziduuri și atunci când sunt vreo 40 de grade afară spală balconul și cade apă fierbinte pe plante“, a spus nemulțumit bărbatul.
Un vecin din blocul E4 în care locuiește Dumitru Ciucă apreciază munca acestuia și nu consideră că face un rău locatarilor, mai ales că nu le blochează accesul în grădină.

Spațiu de relaxare pe domeniul public

La câteva blocuri distanță și președintele unei asociații și-a îngrădit locul din fața blocului, instalând o masă și două băncuțe. Oamenii consideră că nu este corect ca acestuia să i se permită, iar altora să li se pună bețe în roate tot timpul. „De când e președinte, nimeni nu-i mai zice nimic. El stă la parter și și-a pus măsuțe și bănci în grădină. Nu mi se pare normal ca unora să li se permită orice, iar alții să fie mereu trași la răspundere“, a spus o femeie care stătea pe banca din fața Asociației de Proprietari nr. 9 din Calea București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS