0.6 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalubritatea - sterilă în lupta cu țânțarii

Salubritatea – sterilă în lupta cu țânțarii

Țânțarii din Craiova sunt de neoprit. Au pus stăpânire pe parcuri, pe apartamentele și casele oamenilor. Sunt peste tot unde există spațiu verde. În timp ce craiovenii evită să mai iasă la plimbare cu copiii, SC Salubritate Craiova SRL dă mereu vina pe ploile care anulează efectul substanțelor pe care le pulverizează. Explicația a fost valabilă în lunile iunie și iulie, dar în august a plouat foarte puțin. Mergând pe logica Salubrității, în anii care vin craiovenii trebuie să se roage să nu plouă, dacă vor să nu-i atace țânțarii.

Pe timpul verii craiovenii nu își mai găsesc liniștea nici măcar în parcurile sau grădinile publice din oraș. Roiurile de țânțari le dau mari bătăi de cap atunci când ies la plimbare și chiar și cei care aleg să rămână în apartamente se plâng de aceste insecte. „Și în casă intră țânțarii peste noi. Nu putem să deschidem geamurile ca să mai intre aer pentru că se umple camera de țânțari. Și cel mai rău e noaptea când te bâzâie și nu poți să dormi din cauza lor“, a spus o Cristian Nițu.
Părinții și bunicii care aleg să meargă cu copiii în Parcul „Nicolae Romanescu“ sunt asaltați de țânțari. Înțepăturile acestora îi deranjează, iar pentru copii sunt mult mai periculoase decât în cazul adulților.
„Când ieșim cu cel mic seara la plimbare, stăm maximum o jumătate de oră pentru că altfel ajungem ciuruiți de țânțari acasă. Se strâng foarte mulți la apă și se împrăștie prin tot parcul. Copiii au pielea sensibilă și locul unde sunt înțepați li se umflă și se înroșește imediat“, a spus o tânără mămică.

Nici în cartiere nu scăpăm de țânțari

Nici cei care aleg să rămână seara în cartiere nu sunt mai feriți de înțepăturile țânțarilor. Chiar și pe băncile din fața blocurilor unde nu există lacuri, oamenii sunt pișcați de insectele supărătoare. „Nu îmi explic ce se întâmplă de au apărut atâția țânțari. Credeam că s-au înmulțit de la atâtea ploi, dar acum nu prea a mai plouat și țânțarii încă ne dau mari bătăi de cap. Eu stau în Brazda lui Novac și seara e plin pe aici de țânțari. Ajung în casă plină de umflături și mă scarpin până îmi fac rană“, a spus Cristina Mihaela.
Craiovița Nouă este alt cartier unde locatarii nu au liniște din cauza insectelor care au pus stăpânire peste oraș. Mlaștina din zonă atrage roiurile de țânțari care le fac serile și nopțile agitate craiovenilor. „Așa de mulți țânțari nu am văzut de când sunt. Se strâng la lac și ne intră în casă de nu putem să dormim noaptea. Ar trebui să facă dezinsecție mult mai des și să se termine odată cu calvarul ăsta că ne chinuie și pe noi adulții, dar mai ales pe cei mici“, a spus Alin Stoian.
Multe persoane apelează la ajutorul produselor de protecție antițânțari ca să se poată plimba liniștiți seara. „Copilul meu are doi ani și mereu când ieșim din casă îl dau cu un spray împotriva insectelor și numai așa reușesc să evit înțepăturile periculoase ale țânțarilor. Folosesc și eu același spray“, a spus o mămică, mulțumită că a găsit soluția ca să nu se mai confrunte cu înțepăturile de țânțari.

„Dacă plouă în 24 de ore de la aplicarea soluției, efectul împotriva țânțarilor scade la numai trei zile“

Anul acesta, SC Salubritate Craiova SRL face dezinsecția cu insecticidul K-Othrine PROFI EC 250 lansat pe piața din România de firma Bayer a cărui eficacitate în exterior depinde de condițiile atmosferice. Soluția nu se aplică în condiții de vânt puternic sau ploaie, iar produsul acționează până la 60 de zile. Tratamentul este indicat să fie repetat o dată la șapte zile, numai dacă insectele nu au fost stârpite. „Pentru dezinsecție folosim anul acesta K-Othrine făcut de firma Bayer. În cazul în care nu plouă, produsul are efect timp de 15 zile, iar dacă plouă în 24 de ore de la aplicarea soluției, efectul împotriva țânțarilor scade la numai trei zile. Problema țânțarilor nu este din cauza produsului pe care îl folosim, ci din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile“, a spus directorul tehnic Salubritate Craiova, Sorin Ciobanu.
Activitatea de dezinsecție continuă, iar în scurt timp se va trece la a cincea etapă, dar nu înainte de a se face larvicidarea, proces care se face înaintea fiecărei dezinsecții. „Continuăm activitatea de dezinsecție și suntem la sfârșitul celei de-a patra, iar până sâmbătă – duminică sperăm să încheiem și să trecem la larvicidare. Perioada în care trebuie să revenim cu dezinsecția este de 10-15 zile, dar nu am putut să revenim tot timpul în perioada aceasta din cauza ploilor pentru că degeaba stropim dacă plantele sunt ude“, a adaugat Sorin Ciobanu. Condițiile atmosferice din luna august îi contrazic însă pe cei de la Salubritate. Zilele când a plouat le poți număra pe degete, deci substanța a avut timp suficient să-și facă efectul. Desigur, dacă angajații Salubrității au folosit cantitatea și concentrația corecte.

Înțepăturile de țânțari pot provoca de la afecțiuni ușoare până la meningită

Îngrijorător este faptul că de la o înțepătură de țânțar se poate ajunge chiar la o afecțiune a meningelui. „Înțepăturile de țânțari pot provoca afecțiuni locale ușoare și pot merge până la afectare neurologică. Vorbim aici despre afectare meningeală. Până acum nu ne-am confruntat cu nici o boală cauzată de înțepăturile de țânțari“, a declarat medicul epidemiolog Georgiana Grecu. Pentru prevenirea înțepăturilor de țânțari, specialiștii recomandă montarea plaselor la ferestre și la uși, precum și folosirea produselor de protecție.

Omizile păroase, altă problemă a craiovenilor

Pe lângă invazia de țânțari cu care se confruntă craiovenii, asupra orașului s-au năspustit și omizile păroase. Din cauza lor, pomii au rămas fără frunze, iar craiovenii se plâng de numărul mare al acestora. „Sunt pomii plini de omizi și le-au mâncat toate frunzele. Nu poți să mai stai liniștit pe bancă în fața blocului că te trezești cu vreo omidă în cap“, a spus o bătrână. Și pomii fructiferi sunt afectați de omizile care au pus stăpânire pe aceasta, iar oamenii sunt îngrijorați de faptul că nu pot fi distruse. Reprezentanții Salubrității spun că în ceea ce privește omizile nu este o infestare la nivelul municipiului. „Sunt câteva zone afectate de omizi și acolo aplicăm tratamente împotriva acestora“, a declarat Sorin Ciobanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS