4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcea: Noi descoperiri arheologice în zona cetății dacice Buridava

Vâlcea: Noi descoperiri arheologice în zona cetății dacice Buridava

Ceramică din secolul I d.H. și, posibil, o locuință au fost scoase la suprafață de echipa de arheologi a Muzeului de Istorie Vâlcea în zona cetății dacice Buridava, a declarat joi, pentru Agerpres, directorul instituției, prof. Claudiu Tulugea.
„Este vorba de mai multe fragmente ceramice datând din perioada dacică târzie, secolul I d.H., care au fost scoase la suprafață de echipa de arheologi care lucrează împreună cu cei de la Universitatea din Pitești. În vârful dealului din interiorul Buridavei a fost descoperită o posibilă incintă, un canal amenajat, vom vedea dacă este vorba de o locuință. Buridava are multe comori nedescoperite încă. Chiar dacă vineri se vor încheia săpăturile, acestea vor continua pentru a afla mai multe despre străvechea așezare a dacilor din zona Ocnele Mari”, a precizat Claudiu Tulugea.
Buridava dacică este una dintre cele mai vechi așezări din județ, situată în apropierea orașului Ocnele Mari.
Dacii din zonă lucrau la minele de sare, iar, ulterior, după cucerirea romană, cetatea și-a pierdut măreția, romanii construind o nouă cetate, Buridava romană, la șapte kilometri distanță pe malul râului Olt, unde este în prezent cartierul Stolniceni din Râmnicu Vâlcea.
Buridava romană a fost unul dintre cele mai mari orașe din acele timpuri, numărând aproximativ 10.000 de locuitori, fiind port comercial, pe Olt, pentru transportul sării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS