0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFraţi chinezi, cu investiţiile când veniţi?

Fraţi chinezi, cu investiţiile când veniţi?

http://www.youtube.com/watch?v=itnXJ5jA8e0

Frații chinezi din cea mai dezvoltată provincie a Chinei, Guangdong, s-au întâlnit ieri la Consiliul Județean Dolj cu oficialii olteni de la care au dorit să afle cum se implementează programele de asistență socială și legislația europeană în domeniul protecției mediului, în special în ceea ce privește calitatea apei și a aerului, gestionarea apelor uzate și a deșeurilor. CJ Dolj și provincia Guangdong au semnat acum trei ani un protocol de colaborare în mai multe domenii, care, spera CJ, urma să se finalizeze cu o investiție chineză în Dolj. Speranța moare, însă, ultima.

O delegație a celei mai mari și bogate provincii chinezești a vizitat ieri Craiova pentru a afla cum pun în practică autoritățile județene proiectele din fonduri europene. Potrivit reprezentanților CJ, chinezii au pus accentul pe asistența socială și pe mediu. La întâlnirea oficială de la CJ, liderul delegației din Guangdong, Chen Weixiong, membru al Comitetului Permanent al Congresului Popular Provincial, nu a vorbit despre posibile investiții ale firmelor din provincie, ci a rezumat forța economică a Guangdongului. Cel puțin asta a reieșit din traducerea chinuită realizată de interpretul din China.
Oficialii CJ le-au vorbit oaspeților despre prietenia dintre cele două popoare, despre respectul pe care locuitorii din Dolj îl au pentru poporul frate chinez. „Suntem unul dintre primele județe care au semnat un protocol de înfrățire cu o provincie chineză. Poporul român are un respect deosebit pentru poporul chinez și poporul chinez a dat de-a lungul timpului multe dovezi de prietenie față de poporul român. Anumite gesturi pe care poporul chinez le-a făcut pentru România noi nu le vom uita niciodată și aceste sentimente de prietenie le nutrește și populația județului Dolj față de poporul chinez“, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. Apoi a ajuns la ceea ce îi interesează pe toți. „Pe noi ne interesează foarte mult investițiile care pot fi făcute în această regiune și acest județ unde este nevoie de mai multe locuri de muncă. Din fericire, relațiile dintre România și China au cunoscut o nouă abordare și dezvoltare în ultimul timp (…) Avem multe de oferit, fie în Parcul Industrial, fie în terenurile care aparțin CJ Dolj“, a precizat Prioteasa.

Speranța moare ultima

Chen Weixiong a vorbit la modul general despre Guangdong și nu a adus în discuție proiecte concrete de investiții în regiune. „Avem 106 milioane de locuitori, suntem numărul unu ca locuitori din China. Guangdong este cea mai dezvoltată regiune economică pentru export din China. Înainte ne bazam pe agricultură, acum mai mult pe industria ușoară. Avem un produs intern brut de 1.000 de miliarde de dolari. Avem foarte multă colaborare. În noiembrie 2011 am semnat protocolul. Dorim colaborare, să implementăm și noi legislația pentru mediu și administrare locală“, a spus Weixiong. Aceasta a fost singura parte inteligibilă din traducerea interpretului chinez.
Într-un comunicat de presă emis ulterior, CJ a clarificat subiectul discuțiilor purtate cu chinezii. „Întrevederea de astăzi (ieri – n.r.) a reprezentat un bun prilej pentru a discuta despre o intensificare a colaborării în domeniul mediului și cel al protecției sociale, despre modul în care România implementează legislația europeană în aceste două sectoare pentru care oaspeții noștri și-au manifestat interesul.
În cadrul întâlnirii, le-am expus membrilor delegației eforturile pe care Consiliul Județean Dolj le întreprinde în aceste direcții, exemplul cel mai elocvent fiind, fără îndoială, proiectul în valoare totală de peste 54 de milioane de euro, cu finanțare europeană, pentru implementarea sistemului de management integrat al deșeurilor. În egală măsură, discuțiile au vizat și experiența pe care am căpătat-o, de-a lungul ultimilor ani, în materie de asistență și protecție socială, un domeniu în care am avansat într-un ritm susținut. De altfel, membrii delegației din Guangdong și-au exprimat dorința de a vizita unul dintre amplasamentele pe care DGASPC le gestionează și au avut astfel ocazia de a constata care sunt condițiile oferite copiilor și adulților cu handicap îngrijiți în cadrul complexului instituțional amenajat în Craiova, pe strada General Dragalina. (…) Îmi exprim speranţa că, în viitorul apropiat, ne vom aşeza la masa discuţiilor pentru a analiza împreună posibilităţi investiţionale concrete, cu atât mai mult cu cât am profitat de această ocazie pentru a le prezenta înalților noştri oaspeți potențialul economic al județului Dolj, viziunea noastră strategică pentru următorii ani și facilitățile pe care le putem oferi companiilor interesate să își dezvolte afaceri în această zonă și să creeze locuri de muncă“, a declarat Prioteasa, potrivit comunicatului de presă.

Noi îi așteptăm cu banii, ei ne cer sfaturi

Chinezii din Guangdong sunt așteptați de trei ani să investească în Dolj, mai ales că au și banii necesari. CJ Dolj și Guangdong s-au înfrățit în noiembrie 2011, când au semnat un memorandum de colaborare în mai multe domenii. Documentul punea bazele dezvoltării înţelegerii reciproce şi a relaţiilor de prietenie, a încrederii reciproce şi a beneficiilor comune, respectând principiile şi spiritul Comunicatului privind Stabilirea Relaţiilor Diplomatice Româno-Chineze şi a altor acorduri relevante, după cum se menţiona în memorandum. Domeniile în care doreau să colaboreze cele două părţi sunt cel economic, tehnologic, cultural, ştiinţific şi de cercetare, educaţional, al tehnologiilor de mediu şi al energiilor regenerabile, fără să se limiteze, însă, la acestea. „Ne înfrăţim cu provincia numărul unu în investiţii, a cărei suprafaţă este de şapte ori mai mare decât cea a României. Dacă ar fi independentă, provincia ar fi a şaptea putere economică a lumii. Este un început pe care îl vom continua şi sperăm să găsim calea prin care să se realizeze ceva şi în Dolj“, spunea Ion Prioteasa acum trei ani. Directorul general adjunct al Biroului de Afaceri Externe Guangdong, Wang Shitong, cel care a semnat memorandumul din partea chinezilor, nu a promis investiţii, ci şi-a exprimat doar speranţa în dezvoltarea relaţiilor de cooperare. „Sper să întărim relaţiile în tehnologie, cultură şi protecţia mediului. Am încredere în viitorul relaţiei noastre, care va fi de succes. Aşteptăm delegaţii de la Consiliul Judeţean Dolj şi din mediul economic“, a spus el. Colaborarea dintre cele două părți s-a manifestat mai mult platonic. CJ Dolj i-a așteptat să vină cu banii pentru investiții, ei s-au întors după trei ani să învețe de la noi cum implementăm proiecte conform legislației europene.

Guangdong, colos economic

Provincia Guangdong este cel mai mare exportator şi importator de bunuri al Chinei, are mai multe aeroporturi, zeci de universităţi şi o industrie de top, materializate într-un produs intern brut de peste 1.000 de miliarde de dolari, de aproximativ șase ori mai mare decât al României. Un sfert din comerţul extern al Chinei se face în Guangdong. Provincia este localizată în sudul Chinei şi se învecinează cu Hong Kong şi Macao. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS