Constantin vorbeşte deschis şi sincer despre proiectul său de suflet, pe care l-a iniţiat în urmă cu un an şi jumătate împreună cu soţia sa, Andrea. Dragostea pentru propriul copil, încrederea în schimbarea pozitivă, în metodele de educaţie moderne, şi dorinţa de a dărui s-au aflat la temelia clubului de engleză pentru copii May Lily din Craiova.
Andrea Crăiţoiu este profesoară de limba engleză şi absolventă a două mastere în domeniile Resurse Umane / Proiecte Europene. Andrea se afla în concediul de creştere a primului copil, Carol, când în mintea sa ideea unui proiect propriu a început să ocupe tot mai mult loc. Carol a fost ca un suflu de inspiraţie. Constantin Crăiţoiu lucra deja în sistemul universitar de peste 11 ani, la acel moment. Cochetase deja cu metodele creative de predare, organizase un workshop care combina teatrul cu sociologia culturii, cu ajutorul a doi tineri actori craioveni. Îşi dorea să ajungă şi la inima studenţilor, să îi facă să se privească pe ei înşişi cu mai multă încredere. Feedback-ul a demonstrat un impact impresionant.
Uzând de experienţa din domeniul educaţional şi de cunoştinţele lor, şi având în Carol un centru al viziunii lor, soţii Crăiţoiu s-au hotărât să dea formă dorinţei Andreei. „Ne-am gândit la un club de engleză pentru copii având ca inspiraţie dragostea pentru copilul nostru, energia şi încrederea pe care ni le-a oferit el. Clubul a fost construit de la zero şi ne-am gândit că va dura ceva până se va pune pe roate, însă părinţii l-au receptat foarte bine, mult peste aşteptările noastre“, mărturiseşte Constantin. Iar Andrea a descoperit că îi place foarte mult să facă asta şi că reuşeşte să se descurce foarte bine, din reacţia venită de la părinţi, care le povesteau despre nerăbdarea cu care cei mici aşteptau orele de engleză de la May Lily. La începutul anului şcolar trecut, s-au înscris la club câţiva copii, iar în luna octombrie li s-au alăturat toţi prietenii.
Învăţarea prin joacă
Ce aduce nou metoda creativă de la May Lily este învăţarea prin joacă. „Cei mici învaţă limba engleză fără să-şi dea seama, păstrând un nivel de entuziasm şi bucurie foarte ridicat, iar acesta este dezideratul nostru. Să înveţe, dar să fie, în acelaşi timp, fericiţi, plini de energie. Ce facem noi nu înlocuieşte şcoala, ci vine în continuarea sa. Iar viitorul educaţiei merge în această direcţie, o demonstrează şi sistemele de educaţie performante din alte ţări“.
Cursurile sunt adresate celor cu vârste între 4 şi 13 ani, care sunt împărţiţi în grupe de câte șase – opt copii, în funcţie de vârstă şi de nivelul de pregătire, şi participă la două şedinţe a câte o oră şi 15 minute pe săptămână. „Am ales să mergem pe grupe foarte mici pentru a avea o mai mare grijă de copii şi pentru a adapta metoda în funcţie de personalitatea şi receptivitatea fiecăruia“.
Pentru desfăşurarea lecţiilor, clubul pune la dispoziţie integral instrumentele de lucru: melodii și poveşti integrate în manuale şi caiete de activităţi, culori, creioane, rechizite (hârtie de scris, hârtie colorată, carton, pagini tipărite pentru colaje etc.), foarfeci, lipici, care sunt folosite la fiecare lecţie pentru a scrie, desena, colora, construi. Pentru desfășurarea activităţilor, May Lily asigură copiilor accesul la calculator, sistem audio-surround, tablă albă magnetică și un spaţiu deschis şi colorat, părinţii având posibilitatea să asiste la derularea tuturor cursurilor. Sala principală are un perete transparent, iar din sala de aşteptare se poate vedea şi asculta înăuntru (fără să fie deranjată în vreun fel activitatea copiilor).
Copilăria dintr-o floare de mărgăritar
„Nu dăm teme pentru acasă, nu dăm note. Avem ca inspiraţie metodele educative din ţările nordice, care sunt cele mai dezvoltate din acest punct de vedere. Este vorba despre cooperare și nu despre competiţie. Pe lângă competenţele de limba engleză, lecţiile noastre presupun şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi relaţionare, alături de dezvoltarea creativităţii şi a expresivităţii. Îi învăţăm pe copii să dăruiască. De exemplu, când confecţionează ceva, o felicitare, un obiect, la final îl duc acasă şi îl oferă părinţilor, care sunt foarte încântaţi“.
Periodic, părinţii primesc un raport de evaluare care cuprinde nivelul de cunoştinţe de limbă al copiilor, dar şi informaţii privind receptivitatea copiilor pentru fiecare activitate.
„Acum suntem în perioada de recrutări. Avem o echipă de profesori competenţi, cu studii de specialitate şi cunoştinţe aprofundate de limbă engleză, care sunt deschişi către această metodă şi, la rândul lor, creativi. Am ales să avem alături oameni care iubesc copiii şi care consideră lucrul alături de cei mici o bucurie, o încărcare pozitivă. Tot acum au început şi înscrierile copiilor pentru cursuri“.
Numele clubului are, la rându-i, o istorie. În limba engleză, may lily înseamnă mărgăritar, floarea preferată a lui Constantin, care simbolizează, pentru el, copilăria: „Mă leagă de perioada în care eram eu mic şi găseam la părinţii mamei, în grădină, mărgăritar, o floare atât de gingaşă, însă cu o tulpină viguroasă. Într-un fel, mărgăritarul îmi aminteşte de bunici şi de mama. Apoi mai este şi semnificaţia de sorginte religioasă, florile de mărgăritar fiind considerate lacrimile Fecioarei Maria şi simbol al bunătăţii şi al dragostei, valori de la care am pornit când am ridicat acest proiect“.
Clubul May Lily face parte din Asociaţia pentru Educaţie Creativă şi Cercetare Directă, care militează pentru creşterea calităţii învăţământului şi educaţiei copiilor, susţinând dezvoltarea armonioasă şi liberă a personalităţii acestora.
Cum puteţi contacta clubul May Lily
Telefon: 07 41.969.631.
E-mail: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/maylilyclub
Site: www.maylily.ro