Datele statistice ne arată că șomajul din Dolj deține cea mai mare pondere în regiune. În același timp, în Dolj și Vâlcea sunt concentrați cei mai mulți angajați, dar și mulți pensionari. În toată regiunea sunt cu 107.000 de pensionari mai mulți decât angajați. Rata șomajului în Oltenia este de 7,8%, cu mult peste media pe țară, de 5,1%.
După primele șapte luni din acest an, la nivelul Olteniei existau 379.066 de angajați. Dacă păstrăm proporțiile și includem în ecuație și numărul de pensionari existenți după primul trimestru în Oltenia, aflăm că numărul acestora este mult mai mare decât numărul salariaților actuali, dar și decât numărul de salariați existenți la data respectivă. La ultima raportare a Direcției de Statistică reiese că în Oltenia erau în evidențe 486.438 de pensionari, în timp ce angajații totalizau abia 379.066 de persoane în cele cinci județe ale Olteniei. Potrivit Direcției Județene de Statistică Dolj, „la sfârşitul lunii iulie 2014, efectivul salariaţilor din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia era de 379.066 de persoane, 52,4% dintre aceştia fiind concentraţi în judeţele Dolj şi Vâlcea“. Numărul total de salariați din Oltenia reprezenta, la data la care au fost analizate datele, circa 8,0% din efectivul salariaților de la nivel naţional.
Cei mai mulți dintre angajați sunt în servicii (59,8%), în industrie și construcții (38%) și doar foarte puțini (2,2%) lucrează în agricultură.
A scăzut numărul de angajați pe Oltenia
Se observă că în ultima perioadă numărul de salariați este în scădere pe toată regiunea Oltenia. Potrivit balanței forței de muncă, la 1 ianuarie 2014 existau 388.400 de salariați în cele cinci județe. Din datele recent publicate de Statistică rezultă că, la mijlocul anului 2014, numărul de persoane angajate cu forme legale scăzuse semnificativ, cu circa 9.300 de oameni. Cu alte cuvinte, chiar dacă au existat persoane care au migrat de la un loc de muncă la altul sau dintr-un județ în altul din Oltenia, pe ansamblu, anul acesta a scăzut numărul de angajați cu 9.300 de oameni, până la sfârșitul lunii iulie.
Datele de la Statistică arată că numărul de angajați a scăzut constant în regiunea Oltenia. Dacă la finele lui iulie erau 379.066 de angajați în regiune, în luna mai erau 383.860 de persoane angajate, iar în aprilie erau 383.250 de salariați. Aceste date preluate tot de la Statistică arată că, pe parcursul anului 2014, numărul persoanelor angajate a scăzut în continuare.
Mai mulți pensionari decât salariați
Pe parcursul acestui an, Statistica a publicat și numărul de pensionari. Astfel că, în toate cele cinci județe ale Olteniei trăiau, în urmă cu câteva luni, 486.438 de pensionari. Punând datele cap la cap reiese că în cele cinci județe erau cu peste 107.000 de pensionari mai mulți decât salariați. GdS a descoperit, printr-o analiză a datelor puse la dispoziție de Statistică, faptul că, în fiecare din cele cinci județe ale Olteniei, la mijlocul anului 2014 existau mai mulți pensionari decât salariați.
Rata șomajului se menține crescută în regiune
În Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, la sfârşitul lunii iulie 2014, se aflau 72.140 de şomeri, dintre care 29.814 sunt femei. „În teritoriu, cea mai mare pondere a şomerilor a fost deţinută de judeţul Dolj (35,2%), fiind urmat de Olt (19,3%), Mehedinţi (16,2%), Gorj (15,8%) şi Vâlcea (13,5%)“, se arată în comunicatul Statisticii.
Și numărul șomerilor este fluctuant în regiune, în ultima perioadă fiind în creștere față de lunile anterioare, dacă analizăm comunicatele Statisticii. Astfel, dacă în iulie erau 72.140 de șomeri, în luna mai a acestui an erau înregistrați 69.471 de șomeri în toate județele Olteniei, potrivit datelor pe care le-a comunicat periodic Direcția Județeană de Statistică Dolj.
Resursele de muncă, de trei ori mai mari decât numărul salariaților
Din ultima balanță a forței de muncă dată publicității reiese că anul trecut resursele de muncă existente în Oltenia erau de patru ori mai mari decât numărul salariaților. În timp ce resursele de muncă pe regiune erau de 1.437.400 de persoane în toate cele cinci județe, doar 388.700 de persoane reprezentau numărul salariaților, după calculele Statisticii, dintr-un total de 848.000 de persoane care reprezintă populația ocupată civilă. La ora actuală sunt și mai puțini angajați, ceea ce înseamnă că sunt și mai mulți oameni apți de muncă, dar care mai au un loc de muncă sau nu au avut niciodată.