6.8 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljFiliași, un oraș mic cu probleme mari

Filiași, un oraș mic cu probleme mari

Vechi târg comercial, devenit oraș, Filiașiul nu oferă mari șanse locuitorilor. Lipsa locurilor de muncă, drumurile neasfaltate și mizeria sunt câteva dintre părțile urâte ale orașului pe care oamenii nu ezită să le arate cu degetul.

O stradă principală circulată de mașini care merg bară la bară este primul lucru pe care îl observi când ajungi în Filiași. Problemele orașului se văd cel mai bine prin ochii celor care trăiesc zi de zi aici. Bătrânii plâng după vremurile bune când orașul era plin de fabrici și industria mergea ca pe roate. Acum nimic nu pare să mai meargă. Șerban Șugu are 60 de ani și spune că orașul nu mai este ce a fost pe vremea lui. Cu o voce răgușită, omul ne spune că cel mai important lucru care îi lipsește Filiașiului sunt locurile de muncă. Bărbatul tocmai l-a luat de la școală pe nepoțelul său.
„Tinerii termină școala și nu au unde să se angajeze. Eu când am terminat școala am primit repartiție la o uzină. Existau atunci mai multe fabrici aici, acum nu mai este niciuna“, spune bărbatul.
De aceeași părere este şi Ion Butaru. Bărbatul spune că, dacă oamenii nu au serviciu, nici orașul nu are cum să se dezvolte. Tot el ridică și problema curățeniei, care lasă de dorit. „Curățenie trebuie făcută neapărat. Este adevărat că se lucrează cam peste tot în oraș, dar trebuie terminate în primul rând asfaltările și canalizarea“, a spus Ion Butaru.
Serviciul de curățenie este externalizat către o firmă din Timișoara, spune viceprimarul orașului, Gheorghe Ilie. Firma are mai puțini oameni decât ar fi nevoie și din această cauză apar probleme. „Nici noi nu am solicitat mai mulţi până nu se vor termina lucrările de introducere a canalizării. Problema apare și pentru că există puține coșuri de gunoi“, a spus viceprimarul.

Oamenii vor centură și locuri de parcare

Pentru că în oraș este o singură stradă principală, peste tot este aglomerație. În plus, este bătaie și pe locurile de parcare. Filieșenii au găsit soluția: trebuie făcută centură. Însă, cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, reprezentanții primăriei spun că mai este de așteptat până la realizarea acestui obiectiv. Problema parcărilor este foarte adevărată, traficul în Filiași este extrem de aglomerat, admite și viceprimarul orașului, Gheorghe Ilie.
„În special joia și duminica este aglomerat, deoarece sunt zile de târg. Am demarat discuțiile cu cei de la Administrația Națională a Drumurilor și un prim pas ar fi să înființăm parcări laterale, pe Drumul European 70. În ceea ce privește centura de ocolire a orașului, avem un proiect chiar din mandatul trecut al domnului primar, proiect ce așteptăm să fie aprobat pentru finanțare. Mergem către București cu această propunere și sperăm să obținem finanțarea. Dacă vom obține finanțarea, undeva în 2015 am putea să demarăm construcția acestei variante ocolitoare“, a declarat Gheorghe Ilie.

Proiect pentru baza sportivă

Lucrările la canalizare sunt cel mai delicat subiect în Filiași. Oamenii nu sunt mulțumiți de ritmul în care se lucrează. Viceprimarul, în schimb, spune că masterplanul de apă și canal se derulează la nivelul întregului județ și că trebuie să aibă răbdare. „În cadrul lucrărilor pe care le executăm în Filiași, este divizat acest masterplan de apă și canal în două tipuri de lucrări: realizarea canalizărilor și a stației de epurare. Ambele lucrări sunt în curs de desfășurare. Conform celor prezentate de constructori, la sfârșitul anului, lucrările ar fi trebuit să se finalizeze. Având în vedere cum au decurs lucrările și că anul acesta a plouat foarte mult și nu s-a putut lucra, o să mai întârzie. Eu cred că la jumătatea anului 2015 ambele lucrări vor fi finalizate“, a explicat Gheorghe Ilie.
Pe lista investițiilor este trecută și o bază sportivă. Primăria urmează să predea amplasamentul către constructor. Lucrările vor dura un an, iar banii, 400.000 de lei, plus TVA, vin din fondurile primăriei.

Biblioteca „Anton Pann“ intră în reabilitare de anul viitor

Printre atâtea proiecte și probleme, Filiașiul are și motive de mândrie. Biblioteca Orăşenească „Anton Pann“ este văzută ca un monument istoric, dat fiind faptul că aceasta funcționează în aceeași clădire în care a fost amenajată acum 79 de ani. A doua ca mărime după Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, biblioteca din Filiași se mândrește cu numărul de volume și de servicii pe care le oferă.
„Avem peste 65.000 de documente, ceea ce înseamnă cărți, publicații. De curând, am înființat o secție de jocuri video, destinată adolescenților, iar acest lucru a dublat numărul elevilor care vin la bibliotecă“, a spus Dorina Braloștițeanu, șef birou bibliotecă.
Proiectul BiblioNet a ajuns și în Filiași. Acum, mai mulți tineri au acces la internet, iar cei mai bucuroși sunt cei care acasă nu au calculator. Constantin Roibu nu are o situație financiară foarte bună și nici calculator acasă, dar are mereu acces la internetul de la bibliotecă. „Mi-am făcut și blog și este foarte bine că avem posibilitatea să venim aici. Dar merg și să citesc cărți sau presa pentru că asta mă ajută să mă dezvolt“, a spus băiatul. Șefa bibliotecii spune că și alți tineri vin aici, mai ales cei ai căror părinți sunt plecați în străinătate. „Vin și vorbesc cu părinții lor pe internet. Pentru ei este ceva extraordinar și noi ne bucurăm că am putut să le facilităm accesul“, a precizat Dorina Braloștițeanu.
Clădirea veche în care sunt adăpostite cărțile are nevoie de reabilitare. A fost făcut un acoperiș nou, iar la etaj au fost puse termopane. „Acum se face o reabilitare a sistemului termic de încălzire a bibliotecii. Anul viitor sperăm să fie gata și proiectul pentru reabilitarea întregii clădiri. Etajul este încă nefuncțional și au mai avut loc și inundații. Sunt fonduri pentru reabilitare, iar anul viitor vor începe lucrările“, a adăugat Dorina Braloștițeanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS