8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljMititelu, judecat pentru spălare de bani și evaziune fiscală

Mititelu, judecat pentru spălare de bani și evaziune fiscală

Adrian Mititelu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, care îl acuză de spălare de bani, evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat.
Adrian Mititelu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, care îl acuză de spălare de bani, evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat.

Procurorii DIICOT București au dispus trimiterea în judecată a finanțatorului clubului de fotbal FC Universitatea Craiova, dar și a altor opt persoane, printre care se află și Gheorghe Joavină, Iancu Crăciunoiu și Fănel Trandafir. Cei nouă inculpați sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani și folosirea cu rea-credință a bunurilor firmelor SC MAXITEC SRL şi SC Reconstrucţia Fotbalului Craiovean SRL.

În august 2006, Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) făcea public faptul că a sesizat procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cu privire la posibile infracțiuni comise de grupuri de interese din anturajul lui Adrian Mititelu, care au prejudiciat bugetul consolidat de stat cu o sumă totală de 27.647.705 de lei.
A fost nevoie de mai bine de opt ani pentru ca procurorii DIICOT să stabilească dacă a fost vorba sau nu de comiterea unor infracțiuni. Ieri, anchetatorii au comunicat că au încheiat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a unui grup infracțional organizat, format din nouă persoane. Astfel, Adrian Mititelu, Ștefan Ionescu, Gheorghe Joavină, Cristian Oprea și Iancu Crăciunoiu sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, folosire cu rea-credinţă a bunurilor societății și spălare de bani.
Alți patru inculpați din acest dosar – Gigel Preoteasa, Claudia Negru (fostă Preoteasa), Daniel Roșianu și Fănel Trandafir sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional.

Afacerile MAXITEC

Potrivit procurorilor DIICOT, din probele strânse în acest dosar s-a stabilit că „inculpatul Mititelu Adrian Marin a iniţiat şi constituit, în anul 2003, un grup infracţional organizat care a activat până în anul 2006, la care au aderat şi inculpaţii Ștefan Ionescu, Gigel Preoteasa, Claudia Negru, Gheorghe Sorin Joavină, Gigi Cristian Oprea, Daniel Roșianu, Fănel Trandafir şi Iancu Crăciunoiu, scopul asumat fiind comiterea în formă continuată de infracţiuni prin intermediul societăţilor comerciale din grupurile de firme MAXITEC, respectiv REGIONAL MEDIA din judeţul Dolj“.
Anchetatorii au reţinut în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpaților că, în perioada 2003-2006, aceștia au evidenţiat în contabilitatea societăţilor comerciale pe care le administrau sau la care erau acţionari ori asociaţi, atât cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, cât şi operaţiuni fictive. În plus, aceştia au omis evidenţierea în aceste documente a unor operaţiuni comerciale efectuate şi a unor venituri realizate. Prin aceste operațiuni, inculpații au adus un prejudiciu statului în valoare totală de 23.414.211 lei (echivalentul a 5,32 milioane de euro).
Anchetatorii au mai reținut că, în perioada 2004 – 2005, Mititelu, Ștefan Ionescu, Joavină, Oprea și Crăciunoiu au folosit cu rea-credinţă bunurile SC MAXITEC SRL şi SC Reconstrucţia Fotbalului Craiovean SRL „într-un scop contrar intereselor acestora, diminuându-le capitalul social“. De asemenea, inculpații mai sunt acuzați că, în perioada 2004-2006, „prin crearea unor circuite financiare complexe, au disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 555.384 de lei, corespunzătoare relaţiilor comerciale dintre SC Ediție Specială de Oltenia SA şi Regional Media SA şi a sumei de 3.319.230,76 euro, corespunzătoare vânzării suprafeţei de 23,50 ha teren de pe raza judeţului Dolj“, au mai precizat procurorii DIICOT. Este vorba de terenul din care Adrian Mititelu a vândut o parte către SC PIC SA Pitești cu suma de 2,5 milioane de euro.
În încheiere, procurorii DIICOT au mai precizat că s-a dispus punerea sechestrului pe bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor, dar și pe conturile bancare şi părţile sociale pe care aceştia le deţin la societăţile comerciale implicate în comiterea infracțiunilor.
Cei nouă inculpați vor fi judecați de magistrații Tribunalului Bucureşti.
„Pentru aceste presupuse fapte am fost anchetat în trei dosare, de două ori de DIICOT şi o dată de DNA – Structura Centrală. Soluţia DNA a fost confirmată şi de completul celor nouă judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Din cele 24 de milioane de lei aşa-zis prejudiciu, 23 de milioane reprezintă impozitul şi TVA-ul pentru o diferenţă imaginară de preţ cu privire la un teren agricol. În speţă, procurorii susţin în mod aberant că un teren extravilan agricol pe care l-am vândut cu 200.000 de lei ar fi trebuit să-l vând cu zece milioane euro şi de acolo mi s-au calculat impozitul pe profitul imaginar şi TVA-ul.
La acea dată, scoaterea din circuitul agricol al unui teren era suprataxată de o taxă de scoatere din circuit de 250 la sută.
Prin urmare, dacă aş fi procedat în mod aberant cum susţin procurorii ar fi trebuit să plătesc pentru un metru pătrat din terenul vândut 150 de euro taxă la stat“, a declarat Mititelu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS