2 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentrul Istoric, aproape de final

Centrul Istoric, aproape de final

Constructorul Centrului Istoric din Bănie nu se dezice şi munceşte în continuare, de dimineaţa până seara, chiar dacă vremea a început să se strice. Piaţeta de la BancPost este gata, toate utilităţile sunt trase, fântânile de pe Theodor Aman sunt montate, iar în urma unei analize, pe strada Nicolaescu-Plopşor se va intra de-abia după Crăciun. Totodată, au fost montate şi o parte din cele 42 de camere video care vor supraveghea Centrul Istoric.

Chiar dacă a venit frigul, constructorul Centrului Istoric, Recon SA, încă lucrează cu un număr mare de oameni pe acest perimetru. 93 de persoane muncesc de dimineaţa până seara. „De la ultima dumneavoastră vizită, eu zic că am avansat. Cum coborâm pe Theodor Aman, am terminat partea dreaptă, pe partea stângă finisăm, fântânile sunt realizate, este pus şi gazonul, şi am terminat şi strada Olteţ, care nu era gata atunci“, a explicat inginer Victor Golfiţă, şef de şantier din partea Recon.

Încă puțin de așteptat pentru cei de pe Theodor Aman

Acum se lucrează pe lângă blocurile din jumătatea rămasă a străzii Theodor Aman. Aceasta nu va putea fi gata la fel de repede, căci prin zonă trebuie să treacă maşini de mare tonaj care să aducă betonul la casele de pe Lipscani. „Lucrăm acum pe lângă blocurile de pe Theodor Aman şi nu putem pava strada, pentru că lucrează cei de pe Lipscani la case. Ne-au promis că într-o săptămână termină de turnat betoanele şi nu va fi nevoie să mai intre maşini cu tonaj greu. Atunci vom termina de placat şi Theodor Aman. Este numai bine, deoarece, între timp, am finalizat toată piaţeta de la BancPost, am făcut racordul dintre Lipscani şi România Muncitoare şi sperăm ca în două săptămâni, dacă ne lasă vremea, se terminăm şi strada Fraţii Buzeşti“, a precizat Golfiţă.

Pe Nicolaescu-Plopşor nu se intră până la Crăciun

Deşi, iniţial, constructorul estimase că va intra repede şi pe strada C. Nicolaescu-Plopşor, Centrul Istoric devenind astfel complet pietonal, lucrurile s-au schimbat. Unul dintre motive ar fi că autorizaţia de demolare pentru gardul Bisericii „Sf. Ilie“ nu a fost încă emisă. „Dacă ne lasă vremea, vrem să începem, într-un final, şi cu Nicolaescu-Plopşor. Nu am început deoarece am analizat foarte bine situaţia şi am constatat că, dacă o spargem acum şi vremea nu ne lasă, perturbăm foarte tare traficul pe timpul sărbătorilor. Şi atunci, chiar nu merita. Până în Crăciun nu se sparge nimic pe strada asta. După Crăciun, cu siguranţă. Mai mult, spuneam că spargem acea stradă deoarece credeam că iese şi autorizaţia din jurul bisericii, cea de demolare a gardului. Se pare că zilele acestea o să iasă, întrucât comisia de monumente s-a întrunit mai greu. Atunci când o să intrăm pe acea stradă, într-o lună – o lună şi jumătate va fi gata“, a mai explicat şeful de şantier.
În ceea ce priveşte utilităţile, toate sunt gata, mai puţin apa şi telecomunicaţiile pe Nicolaescu-Plopşor. În această perioadă au venit şi firidele pentru contorizarea stradală la curent. „Am realizat fundaţiile la ele în funcţie de gabaritul lor, după care, în câteva zile, venim să le montăm. După ce facem asta, îi vom cabla pe oameni. Trebuie să vă spun şi că o parte din camerele video deja s-au montat pe Olteţ şi pe Panait Moşoiu. Nu sunt pornite deoarece trebuie să fie toate legate“, a explicat Golfiţă.

Spațiile verzi, în funcție de lățimea străzii

Altă realizare este că angajaţii de la reţele, de la curenţi slabi, au reuşit să coboare toate cablurile. La suprafaţă nu mai sunt decât cele de iluminat. „Am vorbit cu cei de la primărie să ne dea un punct de racordare, ca la iarnă să dăm jos stâlpii aceştia şi să dăm curent pe stâlpii cei noi. Eu zic că din cei 107 stâlpi de dat jos, jumătate vor fi demontaţi la iarnă şi nu o să mai avem cabluri“, estimează şeful de şantier.
Constructorul a explicat şi de ce nu există mai multe spaţii verzi în perimetrul Centrului Istoric. „Spaţii verzi avem la Femina, pe Theodor Aman pe lângă blocuri, avem pe Olteţ către Nicolaescu-Plopşor, pe Fraţii Buzeşti şi vom mai avea şi la intersecţia acesteia cu strada Mihail Kogălniceanu, după care vor exista jardiniere mobile. Toată lumea ne întreabă de spaţiile verzi. Nu se pot planta deoarece pe o stradă de zece metri sunt toate utilităţile şi, atunci, este un pericol pentru casele care nu au fundaţii. Când ar creşte pomii înalţi, ar crea probleme“, a spus Golfiţă. În altă ordine de idei, conform constructorului, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova deja a făcut măsurători pentru spaţiul neinclus în proiect din spatele blocurilor de pe Theodor Aman, acolo unde există o parcare şi o zonă de depozitare a gunoiului. Acolo ar urma să fie realizată încă o piaţetă.

„Casa cu copac“ ar putea fi reabilitată pe fonduri europene

Vorbind despre părţi care nu sunt incluse în proiect, trebuie să amintim şi despre „casa cu copac“ de pe strada Olteţ, care a fost, între timp, curățată. Municipalitatea intenţiona să o scoată la licitaţie pentru a-i găsi un proprietar, însă această variantă pare să fi căzut. Un nou plan gândit de autoritatea locală este să reabiliteze această casă pe fonduri europene, însă rămâne de văzut când se va întâmpla asta.
Toţi cei care tranzitează Centrul Istoric vor vedea că au fost deja montate o parte din băncuţe, iar zona deja arată altfel. Mai mult, aceştia vor descoperi un diamant proaspăt şlefuit: prelungirea străzii Olteţ, care se intersectează cu strada Nicolaescu-Plopşor. „Multă lume nici nu ştia că există această porţiune de stradă, mai puţin cei care locuiesc aici. Acum este de nerecunoscut. A fost pavată şi am pus şi spaţiile verzi“, a încheiat Golfiţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS