Datoriile stațiunii către stat au ajuns la 11 milioane de lei, iar directorul instituției, Constantin Mechenici, a avut trei dosare penale pentru evaziune fiscală, dar de unul a scăpat deja. Plantația de cireș și vișin de la Podari care aparține Stațiunii de Dezvoltare Pomicolă și se întinde pe 200 de hectare este degradată, iar pomii sunt tăiați și vandalizați sub ochii autorităților.
Stațiunea de Dezvoltare Pomicolă (SDP) Dolj, cu sediul în Craiova, pe Calea Severinului, nr. 27, se îndreaptă cu pași repezi către faliment, fiind devalizată an de an și lăsată în paragină. Stațiunea a rămas fără cele 278 de hectare de teren pe care le avusese concesionate de la ADS, contractul de concesiune fiind reziliat din cauză că stațiunea nu și-a plătit redevențele. Datoriile acesteia către bugetul de stat și către primării sunt copleșitoare, iar producția de fructe s-a stopat în urmă cu doi ani, din cauză că directorul general al stațiunii, Constantin Mechenici, susține că nu mai are fonduri să întrețină plantația.
Declinul stațiunii a început în urmă cu mulți ani. SDP nu are nici un fel de activitate de cercetare și nici agricolă. Stațiunea câștigă doar venituri din chirii, instituția închiriind o parte din spațiile deținute la depozitul de pe Calea Severinului nr. 27 unor firme dubioase, care se ocupă cu comerțul angro de legume și fructe.
Deși a avut pe mână foarte multe venituri din subvenții și din producția de fructe, Stațiunea de Dezvoltare Pomicolă este în paragină, zidurile clădirii sunt mucegăite, geamurile – sparte, iar în curtea interioară este o mizerie de nedescris. Până și pancarta de la intrarea în sediul stațiunii, care evidențiază că instituția aparține de Academia de Studii Agricole și Silvice, arată deplorabil, cu vopseaua cojită și cu un manechin fără haine postat pe mijlocul panopliei.
Constantin Mechenici are dosare penale pentru evaziune
Actualul director al SDP Craiova, Constantin Mechenici, este de doi ani în fruntea stațiunii. El a declarat că a avut trei dosare penale pentru că a făcut stopaj la sursă, adică a reținut contribuțiile de la angajați, dar nu a virat banii la Fisc, așa cum prevede legislația. Fiscul craiovean a înaintat către organele de cercetare penală trei plângeri penale pe numele directorului stațiunii, fiind suspectate condițiile de evaziune fiscală. Potrivit legii, reținerea la sursă și nevirarea „cu intenție“ a banilor către stat este caz penal, iar organele de cercetare trebuie să dovedească reaua intenție a managerului stațiunii.
Art. 6 din Legea nr. 241/2005 privind evaziunea fiscală, modificată, prevede: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la trei ani sau cu amendă reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă“.
Surse din cadrul Fiscului doljean confirmă faptul că pe numele lui Mechenici s-au înaintat trei plângeri penale, care acum își urmează cursul legal la poliție și Parchet. În cazul unui dosar s-a dat NUP (neînceperea urmăririi penale), iar celelalte două își urmează cursul la organele de cercetare, fiind contopite, spune Mechenici.
Cum a ajuns SDP la datorii totale de 11 milioane de lei
SDP Dolj, cu sediul în Craiova, figurează cu datorii uriașe către bugetul consolidat al statului care totalizează 11.101.995 de lei, cu tot cu dobânzi și penalități. Pe site-ul ANAF, doar dobânzile se apropie de trei milioane de lei, în timp ce impozitul pe venit nevirat la stat este de 395.000 de lei. Datoriile stațiunii sunt de ani buni. Mechenici a fost economistul stațiunii înainte să fie director general. „Aceste datorii s-au făcut în timp. Multe sunt accesorii, dobânzi. Avem datorii și la impozite și taxe locale… Acum toate se sparg în capul meu“, se plânge managerul.
Subvenții uriașe de la APIA. Pe ce s-au dus banii?
SDP Craiova a deținut în concesiune până la mijlocul anului 2012 fix 278,49 hectare de teren de la Agenția Domeniilor Statului. Numai că în 2013, deși terenul nu mai exista în concesiunea stațiunii, instituția a cerut în continuare subvenție de la APIA, cu toate că nu mai avea dreptul legal. SDP deținuse terenul respectiv doar în prima jumătate a anului 2012, și nu pe tot anul, cum cere legea care reglementează acordarea subvențiilor pe suprafață. Pe 2013, APIA nu a plătit subvenția cerută de SDP, care nu mai deținea terenurile. După ce a rămas fără terenuri, stațiunea a rămas și fără zecile de mii de euro care „curseseră“ până atunci în conturile instituției sub formă de subvenții pe suprafață, primite de la Uniunea Europeană. Un calcul matematic simplu ne arată că pentru anul trecut (dacă ar mai fi avut terenurile de la ADS), Stațiunea Pomicolă ar fi primit aproape 39.000 de euro, adică circa 163.000 de lei.
Ce s-a făcut cu banii? „Degeaba înfloresc pomii primăvara, că ei trebuie întreținuți ca să producă fructe. Nu i-am putut întreține. Ca să întreții o suprafață așa de mare nu e suficientă doar subvenția de la APIA. Ne ajung banii pentru motorină, dar mai sunt pesticidele, mai sunt fermierii care trebuie plătiți… Dacă n-ai făcut toate tratamentele, nu ai făcut nimic“, a spus directorul Constantin Mechenici. Dar banii nu i-a cheltuit pe producție. Mechenici s-a contrazis imediat, adăugând că din subvențiile primite de la APIA „s-au mai plătit și salariile, contribuțiile și altele“.
Plantația de la Podari, în paragină. Cine strigă „Hoții!“?
În ultimii ani, pomii fructiferi de la Podari aparținând Stațiunii de Dezvoltare Pomicolă Craiova au fost abandonați. La fața locului se observă că sunt multe trunchiuri de copaci proaspăt tăiate, crengi rupte și pomi neîngrijiți. Directorul Mechenici acuză că nu mai are bani pentru a asigura paza și că localnicii din zonă ar fura pomii. „Înainte exportam 1.000 de tone de fructe peste tot în Europa, iar acum s-a ales praful! Se fură ca în codru, domnișoară!“, a spus chiar directorul SDP Craiova.
Deși cele 278 de hectare de teren pe care se află plantația de cireș și vișin de la Podari sunt acum în administrarea ADS, pomii au rămas ai Stațiunii Pomicole.
În timp ce s-a ales praful de plantația pomicolă a stațiunii, terenurile respective nici nu au fost date Consiliului Local Podari pentru a fi retrocedate celor 125 de localnici care așteaptă suprafețele de ani buni. „Potrivit inventarului făcut pentru finalizarea legilor fondului funciar – Legea nr. 165 -, aceste terenuri sunt solicitate de comisia locală de fond funciar. Noi mai avem de reconstituit circa 400 de hectare pentru 125 de cetățeni. De mult am încercat să obținem terenurile de acolo. Cred că sunt cinci – șase ani, dar nu s-a putut pentru că stațiunea s-a prelevat de faptul că e stațiune și că nu se pot retroceda pe legile fondului funciar terenurile“, a spus Petre Prodileanu, viceprimarul comunei Podari. Referitor la acuzele lui Mechenici privind „jaful“ de la plantația de pomi fructiferi de la Podari, viceprimarul comunei a adăugat că, „dacă există acel «jaf» asupra pomilor, atunci este din cauza pasivității dumnealor, a celor de la stațiune, că nu au administrat cum trebuie!“.
Firme interesate de concesionarea plantației de la ADS, deși pomii sunt ai SDP
ADS susține că suprafața respectivă nu poate fi restituită foștilor proprietari pe legile funciare, pentru că terenul pe care este plantația se află în domeniul public al statului și nu se poate da consiliilor locale. Poate după finalizarea procedurilor Legii nr. 165/2012, acea suprafață se va restitui oamenilor, în funcție de anumite condiții stipulate de actul normativ. Până atunci, fermierii se îngrămădesc să ia în arendă terenul sau să îl concesioneze de la ADS, chiar dacă pomii sunt ai Stațiunii Pomicole. „Mai multe firme s-au interesat de terenul pe care se află plantația, pentru că el figurează ca fiind liber de sarcini, pe site-ul ADS. Două firme au depus deja cereri de intenție la ADS București, pentru a arenda sau concesiona terenul de la Podari pe care se află plantația“, a spus reprezentantul ADS Dolj, Lucian Mirescu. Cel care va lua terenul în concesiune de la ADS va beneficia și de pomii stațiunii, dacă nu dispar cu totul până atunci. Mirescu a mai declarat că pe 50 de hectare de teren arabil pe care ADS le concesionase SDP și care erau în proprietatea privată a statului, stațiunea trebuia să plătească o redevență de 400 de kilograme de produse la hectar pe an, dar „SDP nu a plătit niciodată acea redevență, motiv pentru care s-a reziliat contractul de concesiune pe toată suprafața, deci și pe terenul pe care e plantația“.
Cine se face răspunzător de jaful de la Stațiunea Pomicolă?
Mechenici a evitat mai multe zile la rând să stea de vorbă cu redactorii GdS. Contactat telefonic, el a recunoscut dezastrul financiar de la stațiune, dar și distrugerea plantației de cireș și vișin de la Podari. Întrebat de redactorul GdS care sunt cauzele dezastrului de la stațiune, Mechenici a spus: „Nu știu ce să zic. Sunt mai multe cauze. Să știți că pomul nu-i ca grâul! Poate să vină un îngheț și să-i ia toate fructele. Pomul trebuie întreținut“.
Întrebat dacă se simte responsabil în vreun fel de situația în care se află Stațiunea de Dezvoltare Pomicolă din Craiova, directorul Constantin Mechenici a precizat: „Nu! Nu mă simt vinovat!“.
Implicați în scandalul împăduririlor pe 114 hectare, care nu mai există
Familia Mechenici pare să intre dintr-un scandal în altul. Fiul lui Constantin Mechenici, Marian Mechenici, este implicat în scandalul împăduririlor din Dolj cu fonduri de la Administrația Fondului de Mediu. GdS a titrat „Pădurea fantomă de la Mischii“, în luna octombrie, prin care se arăta că „firma Meke Forest SRL a plantat puieți pe întreaga suprafață de 114 hectare la Mischii, lucru probat prin procese-verbale de recepție“, dar pe acele suprafețe care figurează ca fiind împădurite în acte, în realitate, nu mai există pomii despre care Mechenici spune că i-a plantat, cei implicați invocând calamități naturale. Firma Meke Forest a încasat peste două milioane de lei pentru respectiva împădurire. În acea perioadă, Marian Mechenici declara pentru GdS că proiectul „este în conservare“.