6.7 C
Craiova
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Reporteri pentru mediu“, în Craiova

„Reporteri pentru mediu“, în Craiova

Peste 20 de elevi și studenți din Craiova s-au întrecut în creații din materiale reciclabile, eseuri sau rebusuri pe teme de mediu în cadrul concursului „Ocrotim mediul, salvăm viața pe Terra“, derulat prin proiectul „Reporteri pentru mediu“ realizat de Fudația Gazeta de Sud, Agenția pentru Protecția Mediului și cofinanțat de Consiliul Județean Dolj. Participanții la această competiție au fost premiați ieri pentru creațiile lor.  

Proiectul „Reporteri pentru mediu“ a atras atât elevi din învățământul preuniversitar de la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, Colegiul Național „Ștefan Velovan“, cât și tineri studenți de la Facultatea de Agricultură și Horticultură a Universității din Craiova. „Proiectul „Reporteri pentru mediu“ a început pe 13 august, se derulează până pe 13 decembrie și prevede activități ce au ca obiective identificarea și stabilirea problemelor de mediu prioritare din județul Dolj, prin implicarea instituțiilor care dețin informații, precum și stabilirea acțiunilor de soluționare a acestor probleme, identificarea surselor și locurilor de poluare, precum și informarea și conștientizarea comunității locale despre problemele de mediu. În acest context, s-a derulat și concursul pentru elevi și studenți în lunile septembrie și octombrie, cu trei secțiuni – creații literare, rebusuri și obiecte realizate din deșeuri sau lucrări plastice“, a declarat Daniela Fundeanu,  coordonatoarea proiectului.

Creații vestimentare, dar și rebusuri

Concurenții au avut idei diferite când au trecut la creații pe teme de mediu. Fetele s-au orientat în special spre rochii din materiale reciclabile. „Am creat o rochie din hârtie, inspirată de la Balul Bobocilor pentru elevii de clasa a IX-a. Am lucrat cam două zile la ea. Am realizat-o practic într-un weekend, alături de colega și prietena mea cu care am colaborat, Rebeca Motorga, folosind ziare, hârtie creponată și ață. La final am și îmbrăcat-o. S-a dovedit un proiect de succes pentru că am obținut premiul I“, a declarat Claudia Oprițoiu, elevă în clasa a V-a B la Colegiul Național „Frații Buzești“. Nu au uitat nici de accesorii. „Am făcut o geantă din pungi și ziare. A fost ideea mea și am obținut premiul II, ceea ce mă bucură foarte mult“, a declarat Alexandra Pîrlog. Băieții au creat însă roboți din materiale reciclabile.
„Am lucrat în echipă cu colegul meu Andrei Anghel. Am făcut un roboțel. Pot spune că sunt pasionat de roboți“, a spus Bogdan Ivancu. Alții au făcut și tablouri.
„Am realizat un tablou în care să reprezentăm globul pământesc. Am folosit o cutie de pantofi pe care am învelit-o în hârtie creponată, am lipit apoi capace de la peturi, în mijlocul cărora, tot din hârtie creponată, am făcut globul pământesc“, a spus Călin Vlăiculescu. Au fost însă și elevi care au realizat un rebus.
„Am făcut un rebus cu tema protejarea mediului. Mi-a venit ideea după ce astă-vară am fost la mare și tatăl meu avea niște rebusuri pe care le-am și rezolvat. De data aceasta, l-am conceput eu. M-a ajutat și tata la realizarea lui. Cuvântul principal a fost poluare pentru că lumea nu realizează că poluează mediul înconjurător prin lucrurile pe care le face. Nu a fost ușor, dar am reușit și am obținut premiul II“, a spus elevul Tudor Stama. În urma jurizării creațiilor s-a acordat premiul I și pentru elevii Luiza Vlăduțoiu de la Colegiul Național „Frații Buzești“ și Roxana Ionescu, Mariana Andrei de la Liceul „Ștefan Odobleja“, premiul II pentru Radu Văduva, Alexandra Dumitru, Maria Panait de la Colegiul Național „Frații Buzești“. Premiul III a fost acordat pentru desene și eseuri elevelor Denisa Băluță și Rebeca Motorga, precum și participantelor Maria Banghea de la Facultatea de Agricultură și Horticultură și  Ioana Stama, de la Liceul „Frații Buzești“. În cadrul concursului a fost și o mențiune dată studentului Ionuț Vulpe de la Facultatea de Agricultură și Horticultură. Premiile au constat în diplome ce au fost acordate ieri de reprezentanții Fundației Gazeta de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS