Theodor Berna, patronul firmei Tehnologica Radion, care dorea să înfiinţeze o carieră de granit la Rânca, a fost trimis în judecată sub acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală. Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, alături de Theodor Berna, aflat în stare de arest preventiv, au mai fost trimişi în judecată următorii inculpaţi: Mirela Fodor, Ana Rotundu, Valentin Rarincă, Coca Tănase, Viorel Mirică, Ervin Silviu Lupu, toţi sub control judiciar. Cei cinci sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Soluţii de trimitere în judecată au fost dispuse şi pentru societăţile Tehnologica Radion SRL, Tmix Construct SRL, Proiect Alfa Capital Construct SRL şi Teloxim Con SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Potrivit rechizitoriului, inculpaţii, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale, au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, având ca scop ascunderea provenienţei ilicite a acestora.
Prejudiciul depăşeşte o sută de milioane de euro
Conform procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, banii obţinuţi din circuitul ilicit au fost retraşi ulterior în numerar din conturile unor societăţi comerciale de tip fantomă. Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat, rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, este în cuantum de 111.007.553 de lei şi de 395.785.691 de lei, din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Pentru recuperarea prejudiciului a fost luată măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor aparţinând inculpatului Theodor Berna, SC Tehnologica Radion SRL şi SC Teloxim Con SRL. Patronul Tehnologica Radion, Theodor Berna, se află în stare de arest preventiv încă din luna august a acestui an. Dosarul în care va fi judecat alături de partenerii săi de afaceri a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Prahova.
Dorea să facă profit din granitul din Rânca
Firma lui Theodor Berna s-a implicat în afaceri şi în zona judeţului Gorj, mai exact la Rânca. Societatea a făcut încă din anul 2011 toate demersurile pentru a deschide, în zona releului de telecomunicaţii, o carieră de granit. La vremea respectivă, traseul maşinilor de tonaj greu încărcate cu granit ar fi trebuit să fie pe şoseaua Transalpina. Intenţia patronului Tehnologica Radion a generat un adevărat scandal la nivel local, în Novaci, precum şi la nivelul judeţului Gorj, investiţia punând sub semnul întrebării dezvoltarea turismului în zona montană Rânca, dar şi obiectivul Transalpina. Intenţia de a investi într-o carieră de granit la Rânca s-a concretizat prin concesionare de către Tehnologica Radion SRL de la Obştea Berceşti-Vlădoi din Novaci a unei suprafeţe de 45 de hectare de teren. Aici ar fi trebuit să funcţioneze cariera de granit. Suprafaţa de teren supusă concesiunii este inclusă în situl NATURA 2000 Nordul Gorjului de Est, monitorizat de Uniunea Europeană şi protejat de legislaţia comunitară. Contractul de concesiune s-a încheiat pe o perioadă de 49 de ani, în schimbul unei indemnizaţii periodice primite de Obştea amintită. Investiţia se află în aşteptare încă din 2011, având nevoie de autorizaţie de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, dar şi de un aviz de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Posibilitatea deschiderii unei cariere de granit la Rânca a încins spiritele, majoritatea nefiind de acord cu o investiţie de acest tip, având în vedere impactul asupra turismului în Rânca şi asupra şoselei Transalpina. Au mai existat şi puncte de vedere care au susţinut faptul că investiţia va genera locuri de muncă şi bani la bugetul local.