Zarvă la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova, vineri dimineață, când procurorii anticorupție, însoțiți de jandarmi, au venit pentru a ridica documentele privind o serie de contracte ce ar fi fost acordate cu „dedicație“. În total, anchetatorii au făcut 30 de percheziții în București și șase județe, într-un dosar penal privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, infracțiuni ce ar fi fost comise între anii 2008-2014. Contractele vizate ar fi cele obținute pe cont propriu de un afacerist local, Lucian Dascălu, dar și împreună cu soția fostului ministru al apărării, Corneliu Dobrițoiu.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunțat vineri dimineață că procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2008-2014.
De asemenea, procurorii anticorupției au precizat că s-a dispus efectuarea a 30 de percheziții în București și județele Dolj, Ilfov, Suceava, Iași, Cluj și Brașov, din care șase la instituții publice, iar restul la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.
Una dintre percheziţii a fost făcută la sediul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, de unde procurorii au ridicat documentele privind o serie de contracte date cu dedicație unor firme „prietene“. Vineri dimineață, era agitație mare la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova, unde fuseseră chemați și angajații din unitățile subordonate, cum ar fi Secțiile de Drumuri Naționale din Târgu Jiu sau Vâlcea.
Potrivit Mediafax, în acest dosar a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu, iar cercetările vizează influenţarea rezultatelor unor licitaţii de atribuire a unor contracte de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Contractele suspecte ar fi avut ca obiect servicii de reparare şi întreţinere a unor autovehicule din dotarea Direcţiilor Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Cluj, Iaşi, Braşov, Suceava şi Bucureşti.
Mediafax a indicat un număr de șapte firme care ar fi încheiat contracte dubioase cu CNADNR: SC Eurospeed SRL, SC RO Maryo SRL, SC Rodna Trans SRL, SC Manolo SRL, SC Ram Europe Romania SRL, SC Tig For Serv SRL şi SC Olflav Impex SRL, ultimele trei fiind înregistrate în Dolj, mai exact în comuna Malu Mare.
Dascălu, partener cu soția fostului ministru al apărării, Dobrițoiu
Contractele atribuite de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova celor trei firme din Dolj se învârt în jurul unui afacerist local: Lucian Dascălu. El controlează SC Olflav Impex SRL și Ram Europe Romania SRL. Ultima dintre firme a câștigat un contract de peste un milion de euro împreună cu SC Tms Romania SRL, societate controlată de soția fostului ministru al apărării, Corneliu Dobrițoiu, potrivit mai multor articole publicate în presă la vremea respectivă.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, SC Olflav Impex SRL îl are ca acționar unic pe Lucian Dascălu, iar firma este administrată în prezent de un lichidator judiciar. De la 31 de angajați în 2011, firma a ajuns la trei angajați în 2012, pentru ca în 2013 să nu figureze cu nici unul.
SC Ram Europe Romania SRL are aceeași adresă cu Olflav, strada Prelungirea Bechetului km 7 în comuna Malu Mare, iar acționar unic figurează fiul lui Lucian Dascălu, Alexandru-Flaviu. Firma a luat ființă în 2006, după ce SC Ram Europe Romania SA a fost radiată din București și mutată la Malu Mare. Ram Europe Romania SRL are deschis un punct de lucru în satul Urvind din comuna bihoreană Lugaşu de Jos. De asemenea, societatea este în procedură de insolvență. Conform datelor financiare, firma a avut profit doar în 2011, apoi a raportat pierderi de sute de mii de lei.
SC Tig For Serv SRL are sediul tot în comuna Malu Mare, iar acționari figurează Florinel-Nicolin Mirea și Mirela-Elena Crăciun. Firma și-a întrerupt temporar activitatea începând din data de 8 septembrie 2014 până în septembrie 2017. Firma figurează cu activitate doar în anul 2013, atunci când a avut patru angajați și circa 25.000 de lei profit.
Ce contracte au câștigat cele trei firme
Olflav Impex a câștigat în ianuarie 2008 licitația organizată de DRDP Craiova pentru „Achiziția de piese, materiale și servicii de întreținere, reparații auto-utilaje și echipamente de import“. Olflav a concurat de una singură pentru contractul de 501.993 de lei plus TVA. Câteva luni mai târziu, în octombrie, Olflav a câștigat și licitația organizată de Primăria Craiova pentru achiziționarea unui utilaj multifuncțional pentru desfășurarea activității de deszăpezire și spălat mecanizat. Contractul a fost în valoare de 1,2 milioane de lei plus TVA, iar la licitație au participat două firme.
SC Ram Europe Romania SRL a câștigat o licitație organizată de DRDP Craiova la care a participat de una singură. Contractul a fost semnat în februarie 2012, iar valoarea lui se ridică la 274,019 lei plus TVA. Licitația a fost organizată pentru achiziționarea unor piese și servicii de reparații și întreținere autoturisme +autospeciale. „Autoritatea contractantă este interesată să achiziționeze, pe de o parte, piese de schimb pentru autoturismele și autospecialele din dotarea DRDP Craiova, iar pe de altă parte repararea, în atelierele contractantului, a autoturismelor și autospecialelor ce fac obiectul prezentei proceduri“, se arată în anunțul de atribuire din 2012.
Lucian Dascălu a fost implicat și în scandalul modernizării DN 66, pe tronsonul Rovinari-Bumbeşti Jiu, acesta fiind prezentat autorităţilor judeţene, pe la jumătatea lui 2011, ca fiind reprezentantul firmei maghiare Vegyepszer International Ltd. Lucrările de reabilitare a DN 66, pe tronsonul Rovinari – Bumbeşti Jiu, au început în 2007 şi trebuia să fie încheiate în 2009.
Deşi nu s-a făcut nimic, firma din Ungaria a încasat 4,1 milioane de euro. Vreme de câteva luni s-a tot vorbit despre cesionarea contractului altor societăţi comerciale, cea mai vehiculată variantă fiind tocmai TID Oltenia, adică firma lui Dascălu, care în întâlnirile de la Prefectura Gorj spunea că modernizarea va fi gata în luna septembrie 2012. În prezent, lucrările de modernizare sunt efectuate de o firmă din Spania.
De departe, cel mai bănos contract a fost cel atribuit pe 21decembrie 2012, cu patru zile înainte de Crăciun. SC Ram Europe Romania SRL, în asociere cu SC Tms Romania SRL, firmă controlată de soția fostului ministru al apărării, Corneliu Dobrițoiu, a câștigat un acord-cadru pe patru ani în valoare de 5,6 milioane de lei plus TVA (circa 1,5 milioane de euro). Asocierea de firme a participat singură la licitația organizată de DRDP.
Contractul prevedea achiziționarea de servicii de reparare și întreținere, inclusiv achiziție de piese și materiale pentru autoutilajele import (Unimog, Caterpilar și echipamente). Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, SC TMS Romania SRL a avut adresa la etajul patru al unui hotel din București, iar în prezent figurează ca fiind radiată pentru că și-a schimbat sediul într-un alt județ.
Potrivit gandul.info, TMS Romania SRL, controlată de soția fostului ministru, a beneficiat de 11 contracte cu statul, mai exact cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), în perioada 2008-2012, prin care a livrat piese de schimb pentru utilajele folosite la repararea sau construcţia şoselelor. Suma totală, câştigată de pe urma acestor contracte, se ridică la peste zece milioane de euro (la un curs mediu de patru lei pe euro).