La Muzeul de Artă din Craiova se fac ultimele pregătiri pentru redeschiderea porților instituției de cultură, după restaurare.
S-a început panotarea colecției permanente, iar lucrările de restaurare se apropie de sfârșit. După cum ne informează conducerea instituției, prima parte a anului 2015 va aduce publicului bucuria de a putea vizita și admira atât detaliile arhitectonice ale interiorului, cât și comorile păstrate în Palatul „Jean Mihail“. Muzeul de Artă din Craiova a fost restaurat și înnoit cu ajutorul finanțării provenite din fonduri europene, din cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, accesat de Consiliul Județean Dolj, cât și cu fonduri din bugetul consiliului.
Expoziția permanentă va prezenta aproximativ 300 de lucrări de pictură, sculptură, artă religioasă și decorativă, traversând perioada dintre secolele XVII și XX. Operele de artă aparțin celor mai mari pictori români și celor mai importante școli de pictură europene: flamandă și olandeză de secolul XVII, italiană de secol XVII-XIX, franceză și germană de secol XVIII-XIX. În expunere vor fi incluși cei mai cunoscuți sculptori români de sec XIX-XX și, bineînțeles, titanul artei moderne universale, Constantin Brâncuși.
În corpul colecțiilor deja cunoscute unora dintre noi, cuprinzând cele mai sonore nume ale picturii naționale: Lecca, Aman, Grigorescu, Luchian, Tonitza, Pallady, Petrașcu, Stoenescu, Țuculescu, noua expunere va pune în valoare și piese pe care publicul le va vedea în premieră. Sunt lucrări definitorii, dar neexpuse până acum, din creația unor artiști semnificativi pentru pictura românească, precum Iser, Vermont și Verona, care își vor găsi locul binemeritat pe simeze. Valoarea artistică a unora dintre lucrări va fi cu siguranță subliniată de noile rame profesionale, realizate între timp.
„În cursul acestei luni sperăm să reușim să finalizăm expoziția permanentă, urmând ca detaliile să le perfectăm până la sfârșitul lunii februarie și cel târziu până la jumătatea lunii martie să facem inaugurarea oficială. Vom avea o expoziție permanentă cu peste 250 de lucrări de mare valoare. Sunt sigur că evenimentul pe care craiovenii îl doresc de multă vreme va fi pe măsura așteptărilor“, a precizat Emilian Ștefârță, managerul Muzeului de Artă.
Și cabinetul Constantin Brâncuși beneficiază de o nouă organizare a spațiului de expunere, iar printre lucrări își va primi locul ce i se cuvine și „Ecorșeul“ realizat de artist în anii studenției. Muzeul de Artă Craiova are în expunere șase opere ale sculptorului, realizate între anii 1898 – 1913: „Vitellius“, „Cap de fată (Orgoliu)“, „Cap de copil“, „Sărutul“, „Coapsa“ și „Domnișoara Pogany“.
Muzeul de Artă din Craiova, pregătit să-și redeschidă porțile
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei