6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPe drumul privatizării - Piața 1 Mai, scoasă la concesiune

Pe drumul privatizării – Piața 1 Mai, scoasă la concesiune

Terenul Pieței 1 Mai, aflat vizavi de Spitalul de Urgență Craiova, a fost scos la concesiune. Este pentru prima dată când primăria concesionează teren pentru realizarea unei piețe private. Societatea care va veni în acest spațiu va trebui să plătească redevență la primărie, să construiască o piață nouă și să nu depășească tarifele de închiriere pe care le are deja SC Piețe și Târguri Craiova SRL pentru producătorii agricoli.

Terenul de 1.241 mp pe care se afla Piața 1 Mai, una destul de căutată de craioveni, având în vedere poziționarea în apropierea Spitalului Județean de Urgență, a fost scos la licitație pentru concesionarea pe o perioadă de 15 ani către o societate privată. Un proiect destul de contestat în consiliul local, Piața 1 Mai a provocat mai multe reacții din partea consilierilor de opoziție în plenul ședințelor: fie că în urma evaluării sale a rezultat o redevență prea mică, fie că aceasta ar trebui să rămână la primărie pentru a aduce profit și că banii cheltuiți de municipalitate pe alte proiecte ar putea fi investiți aici.
Piața era administrată, inițial, de SC Piețe și Târguri Craiova SRL, însă societatea a predat-o către primărie în luna aprilie a anului trecut, împreună cu Piața Orizont din Craiovița Nouă, pentru că nu își mai permitea să le întrețină, considerându-le nerentabile.

Chiria pentru producători nu va depăşi 9 lei/mp/zi

Intervențiile consilierilor de opoziție au rămas fără ecou, astfel că, acum câteva zile, terenul pe care se afla fosta piață a fost scos la concesionare. Viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat cum va trebui să arate piața ridicată aici, concesionarul fiind obligat să păstreze această destinație. „A existat un proiect la nivelul anilor 2010-2011 care prevedea o piață elegantă, frumoasă (care a căpătat denumirea de Piața OZN – n.r.). Aceea a avut și ea o evaluare și ar fi costat în jur de două milioane de lei. De aici și solicitarea celor de la Piețe de a găsi altă soluție, ei nefiind capabili financiar să investească în piața respectivă. Proiectul a fost un punct de plecare pentru toată această concesiune. Prevede piață, prevede în mod sigur mesele pentru producătorii de legume și fructe. În caietul de sarcini este prevăzută și o clauză conform căreia chiria la mesele producătorilor agricoli nu poate depăşi 9 lei/mp/zi, valoare pe care o are deja Piețe și Târguri. Cine concesionează la producători nu are voie să treacă de această valoare. Chiria pe care investitorul o va percepe la spațiile comerciale nu cred că poate fi impusă, pentru că este corelată cu valoarea pe care o licitează societatea. Ea trebuie să coreleze cât plătește cu cât încasează, pentru că nimeni nu vrea să aibă pierderi, ci doar profit. Piața va fi închisă și, dacă nu mă înșel, se prevedea un inel cu spații comerciale, clădirea urmând să aibă și un etaj. Suntem în stadiul în care s-a publicat licitația, iar pe 25 februarie este termenul limită de depunere a ofertelor“, a explicat Genoiu.

Palmă pentru Piețe și Târguri?

Viceprimarul a dat ca exemplu de bună practică o altă piață privată, cea din zona Facultății de Medicină. „Am comparat în permanență ce se poate întâmpla acolo (la Piața 1 Mai – n.r.) cu o piață similară din zona respectivă, fosta cantină a Fabricii de Confecții, care este privată 100%. Proprietarul a investit și a făcut acolo o piață, iar din informațiile mele, chiria percepută este mai mică decât la Piețe și Târguri. Piața arată foarte bine, este curată, îngrijită, modernă și intri de drag în ea“, a spus viceprimarul. Acesta a susținut și în consiliul local ideea de piețe private, dând exemplu capitala Rusiei, unde toate piețele aparțin aceleiași societăți și arată foarte bine.
Ceea ce este considerat cel mai important lucru, din prisma viceprimarului, este că această viitoare piață privată ar urni din loc, la capitolul profesionalism și calitate a serviciilor, societatea Piețe și Târguri, care administrează piețele craiovene. „Ce mi se pare mie cel mai important în această situație este faptul că se creează un cadru concurențial. În momentul în care în orice domeniu există un monopol și nu ai absolut niciun concurent, atunci calitatea serviciilor din domeniul respectiv scade. Ea nici nu poate să crească, pentru că nu o impulsionează nimic. Când s-a făcut studiul de oportunitate, am spus că facem experimental aceste două piețe. Eu cred că această concurență făcută de investitorul privat care va veni acolo îi va face pe cei de la Piețe să își crească gradul de exigență față de activitatea lor și să ridice nivelul de profesionalism. Această concurență va fi binevenită. Asta nu înseamnă că vom generaliza ideea de concesionare a piețelor. Cred că reprezentanţii SC Piețe și Târguri vor avea un sentiment de competiție și vor crește și ei calitatea serviciilor“, consideră viceprimarul.

Cât ar trebui să scoată din buzunar concesionarul?

În urma raportului de evaluare, pentru terenul de pe strada Tabaci nr. 2 a fost stabilită o redevență de 3,07 lei/mp/lună. Pentru întreg terenul de 1.241 mp, asta ar însemna un cost de 3.809,87 lei/lună, iar pentru toată perioada de concesiune de 15 ani, 685.776,6 lei. Pe lângă această sumă, concesionarul trebuie să ridice pe cheltuiala sa o piață nouă, cel mai probabil una apropiată ca valoare de Piața OZN amintită anterior, care ar fi costat în jur de două milioane de lei și de la care a pornit ideea concesionării.
În ceea ce privește Piața Orizont din Craiovița Nouă, predată și ea primăriei de către Piețe și Târguri, aceasta încă așteaptă un proiect. „A fost destul de greoaie pregătirea Pieței 1 Mai. E pentru prima dată când se face o astfel de încredințare și a mers destul de greu, iar noi am considerat că este bine să le facem pe rând, ca să avem experiența câștigată de la Piața 1 Mai“, a încheiat Mihail Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS