-2.5 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljTot mai mulți pacienți cu cancer faringian, tratați în Clinica ORL

Tot mai mulți pacienți cu cancer faringian, tratați în Clinica ORL

Prof. univ. dr. Elena Ioniţă spune că în Clinica ORL predomină patologia canceroasă de la nivelul faringelor,  laringelor, amigdalelor (Foto: GdS)
Prof. univ. dr. Elena Ioniţă spune că în Clinica ORL predomină patologia canceroasă de la nivelul faringelor,
laringelor, amigdalelor (Foto: GdS)

Pacienții din Dolj și județele limitrofe care suferă de afecțiuni ale nasului, gâtului sau urechii sunt tratați în Clinica ORL adulţi din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova. În această secție se fac, în medie, cinci operații pe zi. Alarmant este numărul din ce în ce mai mare al bolnavilor de cancer de gât.

Dacă ar fi să caracterizăm Clinica ORL într-un cuvânt, acesta ar fi disciplină. Șefa secției, prof. univ. dr. Elena Ioniţă, lucrează în această clinică de 35 de ani și o conduce de peste două decenii. Susține că secția nu se confruntă cu probleme legate de igienă pentru că există un program de dezinsecție care intră în atribuțiile asistentei-șefe. Dr. Elena Ioniță povestește că a învățat cum să țină clinica în frâu de la mentorul său, prof. univ. dr. Savel Obreja, unul dintre medicii care a făcut parte din colectivul iniţial al Clinicii ORL, fiind la un moment dat chiar șeful secției. „Am păstrat corectitudinea profesorului. Asistenta-șefă urmărește graficul de dezinsecție săptămânal și la noi nu există gongi. Acolo unde apare mucegaiul acționăm imediat. Când au renovat secția, am pus niște protectoare din lemn la capul paturilor și pe lateral ca să nu se atingă bolnavii de zidul rece și pe holuri, unde am pus canapele“, a spus dr. Elena Ioniţă.

„Scoțând laringele bolnavul crede că rămâne mut“

Medicii de la această secție acoperă toate intervențiile chirurgicale necesare, nefiind nevoiți să trimită oamenii în alte unități sanitare. Aparatură există, dar tot mai este nevoie de unele lucruri. „Avem de toate, dar aceste aparate au și ele o durată de funcționare. Ne trebuie în continuare esofagoscoape (tuburi speciale pentru examenul endoscopic al esofagului – n.r.). Am solicitat aparatură, astfel încât să nu fim puși în situația în care să nu putem rezolva o urgență“, a spus șefa clinicii.
În clinică predomină patologia canceroasă de la nivelul faringelor, laringelor, amigdalelor. Pacienții care suferă de aceste afecțiuni sunt din ce în ce mai numeroși. Dr. Elena Ioniță spune că mereu a existat cancer, dar oamenii erau mai delăsători înainte, însă acum, fiind îndemnați de medicii de familie, în unele cazuri ajung mai des în spital, la control.
Cancerul de gât apare atunci când celulele aflate în componenţa organelor folosite la respiraţie, la vorbit, la înghiţit încep să se înmulțească fără control. Pentru pacienți acest diagnostic vine ca un trăsnet și, după cum spun medicii, mulți se tem de operație pentru că le e frică să nu își piardă vocea. Și în Clinica ORL a SJU Craiova se fac astfel de intervenții.
„Este greu să convingi un bolnav să se opereze de cancer la laringe. Atunci când vorbim de intervenții parțiale, adică scoaterea unei părți din laringe, acceptă ușor, dar, când trebuie să scoată tot laringele, mulți refuză. Scoțând laringele, bolnavul crede că rămâne mut. Dar îi explicăm că o să-și recapete vocea“, a spus dr. Ioniță.

Cel mai tânăr pacient diagnosticat – 37 de ani

După intervenția chirurgicală este nevoie și de citostatice. „Este insuficient să faci doar operația pentru că scoți doar ce vezi macroscopic, dar ce mai e microscopic, celulele acelea trebuie distruse prin iradiere, prin citostatice“, explică medicul.
Sunt mulți olteni care au suferit astfel de intervenții și și-au recăpătat sănătatea. Dr. Elena Ioniță își aduce aminte de povestea unui bolnav din Râmnicu Vâlcea, care a fost operat acum trei ani în clinica din Craiova și acum vorbește normal. „Le explicăm cum trebuie să încerce să vorbească. După operație, se pune o sondă de alimentație pentru vindecare și două săptămâni după intervenție stau în spital. Pleacă acasă după 14 zile și vin după aceea să facă iradiere, care durează în jur de șase săptămâni. Se fac, în general, 25 de ședințe. Și după aproape trei luni încep să facă exercițiile de vorbire“, a explicat medicul.
Acest tip de cancer este întâlnit și la tineri. Cel mai tânăr pacient din clinică a avut 37 de ani. „Tutunul și alcoolul, combinate, sunt cauzele generale. Pot să fie și factori genetici, iar dacă în familie a fost un caz, trebuie să fii atent. Toți avem o genă canceroasă, dar nu la toți se manifestă“, a adăugat dr. Elena Ioniță.

Mergeți la controlul de prevenție!

Este bine să mergeți la un control ORL o dată pe an, chiar dacă nu aveți dureri. La o simplă examinare a urechilor, nasului și gâtului, medicul poate să depisteze eventualele probleme. Cancerul din sfera ORL reprezintă aproape 4% din totalitatea tumorilor maligne în Statele Unite, deşi în alte părţi ale lumii boala este mult mai răspândită. În Marea Britanie, cancerul de cap şi gât reprezintă 5-10%, dar în ţări precum India, ţările din Asia de Sud-Est, maladia reprezintă între 35-45% din totalul tumorilor maligne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS