6.7 C
Craiova
joi, 7 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZece ferme de porci au primit interdicţie de funcţionare

Zece ferme de porci au primit interdicţie de funcţionare

Fermele de suine trebuie să intre în legalitate
Fermele de suine trebuie să intre în legalitate

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a dispus închiderea a nu mai puţin de zece ferme de porci din judeţ. Inspectorii sanitar-veterinari au verificat 23 de exploataţii porcine şi au depistat numeroase nereguli în ceea ce priveşte condiţiile oferite animalelor și calitatea hranei acestora. Potrivit lui Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, verificările au vizat respectarea normelor de bio-securitate şi de bunăstare a animalelor, la exploataţiile comerciale de tip A. Este vorba de ferme de creştere a porcilor, care sunt plătitoare de taxe la bugetul de stat şi pot accesa proiecte cu finanţare europeană. În fermele respective sunt crescute zeci de animale, majoritatea pentru a fi vândute în târguri. Pentru a putea funcţiona şi accesa fonduri nerambursabile, exploataţiile respective au nevoie de un aviz de specialitate de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Au autorizaţia suspendată

Ion Iliuţă a declarat că inspectorii sanitar-veterinari au dispus suspendarea avizelor acordate de DSVSA, până când vor fi remediate deficienţele constatate, care vizează condiţiile de cazare neconforme şi nerespectarea normelor sanitar-veterinare. Aceste exploataţii comerciale au nevoie de adăposturi specializate pentru creşterea animalelor, pentru a preveni în primul rând răspândirea unor boli precum pesta porcină. Ele nu pot funcționa fără avizul DSVSA. Cu toate acestea, proprietarii de ferme nu s-au îngrijit să asigure condiţiile minime măcar pentru animalele pe care le deţin în exploataţii şi majoritatea sunt crescute prin grădini sau în coteţe care nu corespund normelor europene în domeniu. De altfel, obţinerea avizului are la bază o declaraţie pe propria răspundere a crescătorului, ulterior având loc şi controalele inspectorilor sanitar-veterinari.

Nu mai au acces la fonduri europene

Porcii găsiţi în fermele controlate erau ținuți în condiții mizere şi chiar direct în noroiul din grădinile caselor. Suspendarea autorizaţiei exploataţiilor comerciale de tip A nu le mai dă voie proprietarilor să mai acceseze fonduri europene. „Proprietarii de animale nu au ținut cont de aceste condiții și, în loc să le construiască un adăpost așa cum prevăd normele, ei le țineau în curtea casei. După retragerea avizelor sanitar-veterinare, ei nu mai pot obţine fonduri europene. Condiţia este ca la dosarul de accesare a fondurilor să fie acest aviz de la DSVSA. Procedura este ca avizul să fie acordat în baza unei documentaţii şi a declaraţiei pe propria răspundere. Noi pe prevenţie organizăm periodic controale, cum a fost şi acesta la pesta porcină. Am verificat 23 de ferme din cele 40 de acest tip existente în judeţ. La zece s-a suspendat avizul până la remedirea deficienţelor. Au 30 de zile să intre în legalitate cu adăposturile. La creşterea suinelor, condiţiile din legislaţia europeană sunt mai dure. Trebuie să existe adăposturi separate, să nu fie ţinute împreună găinile cu porcii. E vorba de un control al bolilor. De aceea avem doar 40 de exploataţii de acest tip. În Gorj avem un efectiv de 90.000 de porci şi avem doar 40 de exploataţii de tip A, ceea ce înseamnă că sunt puţine. Avem exploataţii la Crasna, Târgu Jiu, Leleşti, Peştişani, Cruşeţ, Dăneşti. La celelalte tipuri de animale, normele nu sunt atât de stricte. Avem peste 800 de exploataţii comerciale de tip A, unde se cresc ovine, caprine, bovine de lapte şi tăuraşi“, a precizat medicul veterinar Ion Iliuţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS