4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIustin Covei, trimis șase ani în pușcărie

Iustin Covei, trimis șase ani în pușcărie

Judecătorii de la Curtea de Apel București au hotărât ieri să-l condamne la șase ani de închisoare pe Iustin Covei, fiul judecătorului craiovean Marin Covei. Ceilalți 17 inculpați din dosarul în care au fost acuzați de comiterea de infracțiuni cu carduri de credit au primit pedepse între doi ani de închisoare cu suspendare și șase ani și jumătate cu executare.
După pronunțarea sentinței, Iustin Covei s-a prezentat la Secția 4 Poliție Craiova, de unde a fost dus în arestul de pe strada Amaradia.

În urmă cu cinci ani și jumătate, mai exact pe 17 septembrie 2009, procurorii DIICOT din București descindeau în municipiul Craiova pentru a ridica mai multe persoane suspectate că se ocupă cu infracțiuni informatice.
Printre cei „vizitați“ de anchetatori s-a aflat și Iustin Covei, fiu de judecător și nepot de procuror, cunoscut în Craiova mai ales pentru scandalurile în care a fost implicat.
Anchetatorii au încheiat cercetările în acest dosar în martie 2010, când au dispus trimiterea în judecată a 18 inculpați. Este vorba de Iustin Covei, Jean Mihăilă, Petrel Hălănei, Ionel Călin, zis Nixon, Marius Trîncă, Andrei Sandu, Marius Dancă, Dan Bârcă, Sergiu Dumitriu, Eman Vătămăniţă, Florin Dirivan, zis Fulgerică, Alin Şoşa, Sorin Buruiană, Dragoş Dumitrescu, Adrian Abagiu, Tudor Rada, Ionuţ Tuţă şi Mihai Ţîştea. Printre acuzațiile aduse de procurori s-au numărat constituirea unui grup infracţional organizat, fabricarea şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, accesul fără drept la un sistem informatic, dar și falsificarea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică.

Grupările infracţionale din Craiova

Procurorii DIICOT au reţinut că, în anul 2009, în municipiul Craiova au fost identificate patru grupări infracţionale, „cu legături între ele, care îşi derulau activitatea infracţională atât în România, cât şi în străinătate“.
În cursul anului 2009, Jean Mihăilă, în calitate de lider, împreună cu Dumitrescu şi Abagiu, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat mai târziu şi Dancă şi Rada, scopul fiind montarea aparatelor pe bancomate de pe teritoriul Australiei şi altor state pentru copierea datelor cardurilor de credit. Tot în 2009, în Australia a fost prins un grup de „săgeţi“ trimise de Mihăilă.
„Sub coordonarea inculpatului Mihăilă Jean, în perioada februarie-aprilie 2009, inculpaţii au efectuat activităţi de skimmming pe teritoriul Australiei, instalând la bancomate dispozitive destinate copierii datelor de pe cărţile de credit (guri de bancomat şi camere video miniaturale), au prelucrat datele astfel obţinute cu ajutorul unor programe informatice special create şi le-au transmis liderului grupului, în vederea utilizării lor pentru efectuarea de operaţiuni frauduloase“, au comunicat procurorii DIICOT.
Cât despre Iustin Covei, anchetatorii au reținut că, în 2009, alături de Petrel Hălănei, „în calitate de lideri“, au iniţiat constituirea un nou grup infracţional organizat, racolându-i şi pe Bârcă, Trîncă, Vătămăniţă, Tuţă şi Ţîştea. Grupul lui Covei se ocupa cu confecţionarea de echipamente folosite la copierea datelor cardurilor bancare, aparatura fiind instalată ulterior pe bancomate din Australia sau Italia. Procurorii au mai stabilit că Iustin Covei avea rol de protecţie a membrilor grupurilor infracţionale, pentru că tatăl şi unchiul său sunt magistraţi. Covei a fost însă filmat şi când scotea bani din ATM-uri cu carduri clonate sau când proba aparatura. A treia grupare, cea coordonată de Fulgerică, acţiona în Iordania şi Cipru, unde mai acţiona şi a patra grupare, cea coordonată de Nixon. De altfel, Fulgerică şi o „săgeată“ au fost arestaţi în 2008, în Cipru, pentru comiterea de infracţiuni cu cărţi de credit, însă au fost eliberaţi. Anchetatorii au mai precizat că cele patru grupări de carderi aveau o colaborare strânsă, în sensul că făceau schimb de aparatură şi chiar de „săgeţi“ atunci când aveau nevoie.
Probele din acest dosar au fost strânse de ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, cu sprijinul SRI Dolj, după ce autoritățile judiciare din mai multe state, cum ar fi Australia, Iordania, Cipru, Spania, Franţa și Elveţia, au comunicat că au reţinut diverse persoane din Craiova şi judeţul Dolj care comiteau infracţiuni cu cărţi de credit.

Covei, interceptat de procurorii DIICOT

În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor 18 inculpați, procurorii bucureșteni au reținut că, „în cadrul grupului infracţional organizat astfel constituit, inculpaţii Petrel Hălănei şi Iustin Covei deţineau poziţia de lideri, primul bazându-se pe cunoştinţele tehnice, mijloacele financiare şi legăturile avute cu lumea interlopă din municipiul Craiova, iar cel de-al doilea – pe imaginea anterior construită în mass-media de «protejat» în raporturile cu autorităţile judiciare craiovene“. Mai mult decât atât, Covei a fost acuzat că îşi punea la dispoziţie casa pentru a confecţiona echipamentele de copiere a informațiilor de pe carduri.
La rechizitoriu, procurorii au ataşat mai multe convorbiri telefonice dintre membrii grupării, dar şi o serie de discuţii purtate de aceştia pe internet.
Într-una dintre interceptările telefonice făcute în acest dosar, Iustin Covei îi spunea lui Hălănei că a fost „să-şi ia salariul“, însă a descoperit că toate cardurile erau… goale:
Iustin Covei: Bă, vere, fusei şi eu să-mi iau salariu’, ştii?
Petrel Hălănei: Ă!
Iustin Covei: (neinteligibil) şi toate pe unde fusei sunt goale, vere, nu mai au bani.
Petrel Hălănei: Ă?
Iustin Covei: Da. Trecurăm şi ne uitarăm. E totu’ roşu.
Petrel Hălănei: A! Am văzut şi eu că e roşu’ prin oraş.
Iustin Covei: Tot. Şi pe-acia prin oraş. Oraşu’ ăsta.
În altă discuţie telefonică, Iustin Covei îl avertizeaza pe unul dintre membrii reţelei că ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate supravegheau bancomatele din Craiova:
Iustin Covei: Bă, vezi să nu te mai plimbi cu ălea, că sunt fraierii pe-acia!
Sergiu Dumitriu: Văzui, vere, vroiam să ţi-i aduc acuma, da’… e cheia la (neinteligibil) şi nu ştiu unde plecă“.

Pedepsele

Pe 31 ianuarie 2014, Tribunalul București s-a pronunțat în acest dosar, toți cei 18 inculpați fiind găsiți vinovați.
Dacă Iustin Covei a fost condamnat la şapte ani de închisoare, ceilalţi inculpaţi au primit pedepse cuprinse între doi şi șase ani și jumătate. Jean Mihăilă şi Petrel Hălănei au primit câte opt ani de închisoare, în timp ce Ionel Călin, Marius Trîncă, Andrei Sandu şi Marius Dancă au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare. Alţi opt inculpaţi – Dan Bârcă, Sergiu Dumitriu, Eman Vătămăniţă, Florin Dirivan, Alin Şoşa, Sorin Buruiană, Dragoş Dumitrescu şi Adrian Abagiu – au fost condamnaţi la câte cinci ani de puşcărie, iar Tudor Rada, Ionuţ Tuţă şi Mihai Ţîştea au primit câte şase ani.
Hotărârea Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel atât de inculpaţi, cât şi de procurorii DIICOT, iar ieri, Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv pe cei 18 inculpați.
Instanța a aplicat legea mai favorabilă în cazul mai multor inculpați, cărora le-au fost scăzute pedepsele.
Mihăilă și Hălănei au fost condamnați la șase ani şi jumătate de închisoare, iar Covei și Dumitriu au primit câte șase ani de închisoare. În schimb, Bârcă, Rada, Vătămăniţă, Dumitrescu și Abagiu au fost condamnați la câte cinci ani de închisoare, iar Buruiană a primit o pedeapsă de patru ani. Alți patru inculpați – Dirivan, Șoșa, Tuță și Ţîştea au fost condamnați la trei ani de închisoare, iar Nixon – la doi ani.
Cel mai ușor au scăpat Dancă, Sandu și Trâncă, care au fost condamnați la doi ani de închisoare, însă cu suspendare. Din pedepsele primite de inculpați se scade perioada cât aceștia au stat în arest preventiv.

Covei s-a predat la Secția 4

Iustin Covei nu a mai așteptat ca instanța să trimită polițiștilor din cadrul IPJ Dolj mandatul de executare a pedepsei, iar ieri, în jurul orei 14.00, însoțit de Sergiu Dumitriu, s-a dus la Secția 4 Poliție. Între timp, polițiștii au primit și mandatele emise de instanță, iar cei doi condamnați au fost duși în arestul IPJ Dolj de pe strada Amaradia, urmând să fie transferați la Penitenciarul Craiova. Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, până ieri, la ora 16.00, alți cinci condamnați din acest dosar fuseseră prinși și duși în arest, iar Tudor Rada era căutat de polițiști. Alții sunt deja după gratii, condamnați în alte dosare, iar alți doi sunt din București.

Condamnați definitiv și la Craiova

Patru dintre cei 18 inculpaţi – Jean Mihăilă, Eman Vătămăniţă, Dan Bârcă şi Sorin Buruiană – au fost condamnați definitiv în octombrie, anul trecut, într-un alt dosar privind infracțiuni cu carduri de credit. Jean Mihăilă şi Vătămăniţă au primit câte doi ani şi şase luni de închisoare pentru infracţiunile comise, iar Buruiană și Bârcă, câte trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS