4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCorabia înfruntă furtuna

Corabia înfruntă furtuna

Orașul Corabia. Județul Olt. Urbea așezată pe malul stâng al Dunării, cu bulevarde largi și drepte, ce îi dau un plus de modernism, se poate mândri cu un bogat tezaur istoric, Cetatea Sucidava. Dincolo de comorile arheologice, acest oraș ascunde adevărate drame. Fabricile care altădată făceau din Corabia un vas mândru al industriei s-au închis. În vreme ce oamenii locului privesc cu scepticism spre viitor, la primărie se fac planuri, se accesează proiecte pentru a scoate Corabia la liman.

Fostele fabrici care făceau din Corabia un oraș înfloritor sunt astăzi ruine: geamuri sparte, schele metalice și multă suferință. A-ți găsi un loc de muncă este aproape imposibil.
Oamenii locului rememorează perioadele în care orașul era un adevărat furnicar. Privesc cu neputință spre viitor. Speranțele sunt din ce în ce mai plăpânde. Vremurile bune, cel puțin în viziunea celor ce-și duc traiul în Corabia, se întrevăd cu greu. Unii dintre ei se uită în grădina vecinilor. Acolo parcă este mai bine. Nu au ce sfaturi să le dea celor tineri. Știu că vor pleca și ei, spre București, spre țări străine…
„La noi nu mai este nici o întreprindere. Toți au promis locuri de muncă, dar nimic. Poate s-au mai creat câteva, 10-15, dar atât. S-a umplut Slatina de toate firmele, Caracalul a trăit pe picioarele lui, fiind municipiu. La Corabia ce a fost s-a închis. Fabrica de zahăr, tăbăcăria s-au închis, fabrica de mobilă la fel. Nu ai nici o șansă să-ți găsești aici un serviciu. Tinerii pleacă. Atracția pentru toți este Bucureștiul, că nici la Craiova nu sunt mari speranțe. Pleacă la București sau în afara țării. Toți se duc o lună, trei, șase, cât îi ține. Și pentru mine e o enigmă, ca locuitor al orașului Corabia, din ce trăiesc unii. Până și magazinele second-hand s-au închis în oraș“, ne prezintă trista realitate un locuitor al orașului Corabia.
Oamenii caracterizează simplu urbea în care își duc traiul. Speră însă ca ziua de mâine să nu semene prea mult cu cea care tocmai se încheie. Se hrănesc cu amintirea vremurilor trecute, când Corabia se mândrea cu statutul de oraș european.
„Viața de la Corabia? Suntem aproape sat. E mai rău ca la țară. Locuri de muncă deloc, jale. Unii oameni se mai ocupă cu agricultura, alții au plecat prin străinătate. Aici locuri de muncă nu sunt deloc. Nu avem nici o speranță. Atunci când se lucra în fabrici, Corabia era cu adevărat un oraș european, un furnicar, nu știai dacă e zi sau noapte, atâta lume era pe străzi“, ne mărturisește unul dintre locuitorii din Corabia.

Planuri salvatoare

Corabia face eforturi să nu se scufunde. Lucrurile merită să fie schimbate. La primărie se pun la punct proiecte, care să atragă fonduri și implicit investitori străini care să readucă Corabia pe linia de plutire.
Finalizarea proiectului de aducere a gazelor în oraș este cel mai important pentru Primăria Corabia. Odată cu rezolvarea acestei probleme, consiliul local speră ca imaginile cu blocurile din care ies pe geamul de la baie burlanele de fum de la sobele ce încălzesc casele oamenilor să devină istorie. Există speranța ca, odată făcut acest mare pas, investitorii străini să vină la Corabia, iar găsirea unui loc de muncă să nu mai fie o problemă.
„În activitatea admini­stra­ției locale a orașului Corabia, trecutul și prezentul sunt premise importante, dar pe noi ne interesează cel mai mult viitorul și vă pot spune că am accesat proiecte în valoare de peste 20 de milioane de euro.
În primul rând, aceste proiecte au în vedere îmbunătățirea vieții economico-sociale a cetățenilor orașului Corabia. Vrem să îmbunătățim viața economică a orașului și acest lucru cred că-l putem face prin aducțiunea de conducte de gaze naturale. Este un proiect pe fonduri europene. Când am venit la primărie în 2012 era blocat, undeva într-un sertar“, a spus Dan Oltean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Corabia.
Primarul Iulică Oane împreună cu președintele Consiliului Județean Olt, Paul Stănescu, s-au ocupat de finanțarea acestui proiect.
„În 2015, gazul metan este deja la porțile orașului. Sunt peste 250 de cereri ale cetățenilor de branșare la gaze. Se fac lucrări. Sperăm ca astfel să atragem investitori străini, sperăm că se vor redeschide fabrici și vom crea locuri de muncă. Câțiva investitori și-au manifestat intenția de a veni în oraș. Avem un investitor de naționalitate germană care, împreună cu un investitor român, vrea să deschidă o fabrică de mezeluri la Corabia. Se vor crea aproape 200 de locuri de muncă. Actualul proprietar al fabricii Melana, întreprinderea de fire și fibre sintetice, un cetățean din Taiwan, cu o afacere importantă în municipiul Buzău, și-a manifestat intenția de a reveni și a deschide o fabrică de folie de polietilenă, peturi și alte asemenea produse. Începând de anul acesta cred că orașul Corabia se va dezvolta din punct de vedere economic. În Corabia, în 1992 erau 24.000 – 25.000 de locuitori, în 2015 mai sunt 15.000. Corabia era o zonă industrială, cu multe fabrici. Odată ce s-au închis aceste unități industriale, unii dintre locui­tori au plecat pe la țară, unde aveau locuințele. Orașul nostru a rămas fără populație. Somajul este foarte mare în Corabia. Sunt doar câteva secții de croitorie unde lucrează preponderent femei. Bărbații nu prea au locuri de muncă. De aceea, încercăm să facem cât mai multe proiecte pentru Corabia, să aducem și bani europeni, să venim în sprijinul cetățenilor care nu au locuri de muncă“, a precizat Dan Oltean, purtător de cuvânt al Primăriei Corabia.

O rază de speranță

Proiectul european privind reabilitarea Cetății Sucidava, strâns legat de cel ce are în vedere crearea portului turist Corabia, sunt pași importanți pe care primăria i-a făcut.
„Vrem să îmbunătățim viața turistică în Corabia. Avem Cetatea Sucidava care este un sit arheologic foarte vechi. Ea se află în reabilitare. Proiectul este implementat în proporție de 30 la sută.
Noi vrem să facem legătura între reabilitarea cetății și reabilitarea portului turist, alt proiect aprobat, semnat. Lucrările la portul turistic vor începe odată ce vremea ne va permite acest lucru. Este un proiect prin Regio, ca și reabilitatea Cetății Sucidava. Noi sperăm să vină turiști cu vasele, să viziteze orașul, cetatea. Vrem să facem un circuit turistic“, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Corabia.
Reabilitarea ambulatoriului spitalului orășenesc, a parcului central, a stadionului, dar și ridicarea lângă piața agroalimentară a uneia moderne pentru comercializarea peștelui sunt alte proiecte ce se vor finaliza în cursul anului 2015 la Corabia.
Nu au fost uitate de primărie nici monumentele istorice din oraș, printre ele și impunătoarea clădire, o adevărată bijuterie arhitecturală, care găzduiește Casa de Cultură a orașului și Muzeul de istorie – arheologie, și care urmează să fie reabilitată.
Proiectele primăriei nu se opresc aici. Se are în vedere, pentru anul viitor, și reabilitarea sistemului de apă și canal, care este vechi, tot astfel cum sunt trecute pe lista priorităților și unele unități de învățământ.
Corabia înfruntă furtuna. Când apele se vor liniști, iar zilele înfloritoare vor veni, imaginea tristă a unui oraș scufundat în deznădejde și disperare, cu oameni cu frunțile plecate de griji și nevoi, va fi doar istorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS