Documentarul „Războiul cărnii“ I-II, publicat până acum de GdS, continuă astăzi cu un nou episod. În primele două părți, ceva mai tehnice, dar necesare, cititorii s-au familiarizat cu legislația, aflând cum se autorizează/înregistrează firmele care operează în acest domeniu pe piața locală.
Astăzi vom afla povestea Frigorifer Craiova, depozitul alimentar despre care se știe că este al omului de afaceri Dinel Staicu. Cum a reușit Frigorifer să scape de monitorizarea UE în materie de securitate alimentară, cine este în acte proprietarul clădirii și, mai ales, pentru cine produce bani aflați în cele de mai jos.
Sursele GdS au dezvăluit că peste 60 de firme din Dolj duc în prezent un război subteran pe piața angro a cărnii. În prima tabără se află depozitele frigorifice (CS), autorizate în baza Ordinului nr. 57/2010 al președintelui Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care derulează comerț cu ridicata (angro). În a doua tabără se află firmele înregistrate ca depozite alimentare frigorifice pentru vânzare cu amănuntul (VA), în baza Ordinului nr. 111/2008 al președintelui ANSVSA. Sursa DT a dezvăluit că unitățile înregistrate ca depozite alimentare VA practică, de fapt, un comerț angro mascat, producând milioane de euro din evaziune fiscală, iar o parte din banii negri este folosită pentru finanțarea partidelor politice. „M-au amenințat cu moartea când am început să pun întrebări“, a afirmat sursa noastră, care susține că totul pornește de la documentele eliberate de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj. O analiză GdS detaliată în „Războiul cărnii“ II arată că documentele eliberate de DSVSA nu respectă legea: actele fie înregistrează în același spațiu activități de vânzare cu amănuntul și cu ridicata (angro), fie nu conțin codurile obligatorii CAEN, producând confuzie. Un depozit alimentar prin definiție este înregistrat să recepționeze, să depoziteze și să livreze mărfuri alimentare, dar nu să comercializeze cu amănuntul/ridicata. Așa se face că în lipsa codurilor CAEN, livrarea de mărfuri alimentare (CAEN 5229 – alte activități anexe transporturilor) poate fi confundată cu vânzarea cu amănuntul a cărnii și produselor din carne (CAEN 4722) sau cu vânzarea cu ridicata a cărnii și produselor din carne (CAEN 4632). Codurile CAEN ar fi făcut imposibilă confundarea livrării, ca activitate de transport, cu vânzarea.
Scurtă inițiere în afacerile lui Dinel Staicu
În partea teoretică prezentată de GdS, am văzut că depozitele frigorifice (CS) și depozitele alimentare frigorifice înregistrate pentru vânzare cu amănuntul (VA) se autorizează, respectiv înregistrează după două ordine ANSVSA diferite. Astăzi vom afla cum a ajuns Frigorifer Craiova, unul dintre cele mai vechi depozite ale orașului, să migreze de pe lista depozitelor care trebuia să facă modernizări pentru a putea fi autorizate CS, pe aceea a unităților VA. Depozitele frigorifice CS trebuie să respecte legislația europeană, pentru că sunt autorizate să deruleze schimburi intracomunitare și sunt monitorizate strict de UE. Unitățile VA derulează comerț doar pe teritoriul național.
Despre Frigorifer Craiova se știe că este controlat de controversatul om de afaceri craiovean Dinel Staicu. Istoria sa este destul de complicată, iar pentru a o înțelege trebuie să facem o scurtă incursiune în lumea afacerilor lui Staicu și să vedem cum procedează acesta. În afacerile pe care le derulează, omul de afaceri utilizează zeci de firme pe care le controlează din umbră. După ce dă lovitura, acesta are la dispoziție un întreg arsenal de operațiuni financiare pentru a-și pierde urma. În povestea Frigorifer, vom analiza una dintre aceste rețete. Astfel, diversiunea preferată a lui Dinel Staicu constă în înființarea unor firme cu aceeași denumire, mizând pe faptul că pot fi confundate foarte ușor. Asta doar în aparență, pentru că societățile sunt diferite din punct de vedere juridic și operează în perioade diferite de timp. Deși se numesc la fel, au numere diferite de înmatriculare (J) la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) și coduri unice de identificare (CUI) diferite. Și mai simplu, este ca și cum am vorbi despre două persoane cu același nume, dar care au trăit în perioade diferite. Cetățeanul Popescu, care a trăit în perioada 1940-1960, nu este același cu cetățeanul Popescu care a trăit în perioada 1960-2015, deși se numesc la fel și au aceeași adresă. Putem duce comparația și mai departe: persoanele au coduri numerice personale (CNP) diferite și nu arată la fel, deci nu pot fi confundate. Firmele însă sunt entități abstracte și pot fi ușor confundate dacă se numesc la fel. Și acum să dăm câteva exemple. Avem o firmă Frigorifer SA care a fost înființată în 1999 și radiată în 2000, și avem altă firmă Frigorifer SA înființată în 2003 și radiată în 2013. Prima firmă a fost folosită în operațiunea prin care firmele controlate de Staicu au cesionat creanțe garantate de la Banca Internațională a Religiilor (BIR) în perioada 1999-2000. A doua firmă Frigorifer SA (2003-2013) vom vedea la ce a folosit. Similar cu exemplul anterior, avem BDJ SA (1999-2002) și BDJ SA (2005 – prezent), precum și Carnexpod SA (1991-2000) și Carnexpod SA (2000 – prezent).
Proprietatea depozitului frigorific este disputată în justiție
După ce BIR a intrat în faliment, lichidatorii băncii au căutat să identifice și să execute bunurile gajate pentru a despăgubi creditorii. Printre bunurile gajate se află și activul Frigorifer Craiova. În consecință, Dinel Staicu a căutat să fugă de lichidatori, iar imobilul a fost mutat pe altă firmă. În 2002, înainte ca BDJ SA, firma controlată de Dinel Staicu, să-și dea obștescul sfârșit, activul Frigorifer Craiova (21.400 mp) gajat la BIR a fost vândut către Carnexpod Craiova (2000 – prezent), o societate controlată tot de Dinel Staicu. Contractul de vânzare-cumpărare încheiat între cele două firme controlate de Staicu este unul controversat, pentru că interzicea înscrierea Frigorifer în Cartea Funciară (CF) pe numele noului proprietar, iar activul revenea în 2030 în patrimoniul BDJ SA (2005 – prezent). Din această cauză, lichidatorii defunctei BIR, care căutau activele gajate la bancă, au aflat foarte târziu de tranzacție. Ei au cerut în instanță anularea contractului de vânzare-cumpărare. La sfârșitul lui 2002, BDJ SA (1999-2002) a dispărut fiind absorbită de Reconversia SA Podari (2001 – prezent), o societate controlată tot de Dinel Staicu, aflată în prezent în faliment. Cumpărătoarea Carnexpod SA (2000 – prezent) se află și ea în faliment, iar războiul judiciar pentru proprietatea Frigorifer se duce prin lichidatori între cele două firme înființate din umbră de Dinel Staicu.
Pentru cine produce bani Frigoriferul
În timp ce pentru proprietatea depozitului se derulează un război judiciar, altă firmă produce bani din utilizarea Frigorifer. Să vedem cum. Până prin 2011, depozitul a fost exploatat prin Frigorifer SA (2003-2013), o firmă controlată prin interpuși de Dinel Staicu. În 2007 a apărut o mare problemă: România a trebuit să se alinieze la legislația UE, iar Frigorifer trebuia să investească bani pentru modernizare sau risca să fie închis. Frigorifer SA (2003-2013) a figurat pe lista neagră a Comisiei Europene (CE) mai mulți ani, când s-au dat derogări privind termenele până la care depozitul trebuia modernizat. În 2011, firma a dispărut de pe lista neagră, iar depozitul a continuat să funcționeze. Investise banii necesari?
Pare că nu. Frigorifer SA (2003-2013) s-a îndreptat încet către faliment, iar în 2013 a fost radiată de la ORC. În locul ei a apărut o nouă firmă, care urma să exploateze depozitul. Astfel, în 2011 s-a născut Carnexpod SA-Filiala Craiova, firma fiind înființată de către Carnexpod SA Podari (64%) și BDJ SA (36%) – o firmă înființată în 2005 și care are în prezent activitatea suspendată, fără nici o legătură cu BDJ SA (1999-2002), firma implicată în vânzarea controversată din 2002 a activului Frigorifer, despre care am amintit mai sus. În același an, nou-născuta Carnexpod SA-Filiala Craiova a primit și un document de înregistrare VA cu amănuntul din partea DSVSA Dolj, având coduri CAEN 5210 – depozitare și CAEN 6820 – închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. De altfel, în incinta depozitului funcționează 18 firme înregistrate VA ca „depozite alimentare frigorifice“, printre care menționăm Adalmar Com SRL sau Somarom Trading SRL.
Întregul imobil Frigorifer a fost închiriat de către Carnexpod SA (2000 – prezent) către Carnexpod SA Filiala Craiova, pentru 1.000 euro/lună, plus TVA. Carnexpod SA Filiala Craiova primea, prin contract, și dreptul să subînchirieze spațiul Frigorifer sau să-și cesioneze contractul de închiriere.
În perioada în care se derulau aceste operațiuni, Dinel Staicu era condamnat la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul BIR, fugea din țară, era prins și extrădat din Ungaria și închis la Penitenciarul Rahova. În 2013, Dinel Staicu a mituit trei judecătoare de la Curtea de Apel București (CAB), care i-au anulat pedeapsa de șapte ani din dosarul BIR, dar a fost prins de DNA și condamnat la cinci ani de închisoare. Coincidență sau nu, tot în această perioadă (martie – decembrie 2013), Carnexpod SA-Filiala Craiova își schimba numele și acționarii. Societatea a fost rebotezată Frig Carnexpod SA, iar în locul vechilor acționari (firmele controlate de Staicu) au intrat în firmă Daniela Găină și Iuliana Staicu – al cărei loc a fost luat ulterior de Ion Joița. Teoretic, familia Staicu nu mai are acum nici o legătură cu firma care operează Frigorifer Craiova. Practic, știm că Daniela Găină a lucrat pentru Carnexpod SA și este din Leu (Dolj), ca și Ion Joița. Ca și Dinel Staicu. Nu am reușit să luăm legătura cu noii acționari, pentru a-i întreba în ce relații sunt cu omul de afaceri.
Cum a fost închis Frigoriferul în acte
Cu nume și acționari noi, societatea care operează Frigorifer Craiova a primit foarte curând și un alt document de înregistrare de la DSVSA. În 27 iunie 2013, dr. Alexandru Vonica de la DSVSA Dolj a efectuat un control la sediul Frigorifer, în urma căruia a fost interzisă prin ordonanță desfășurarea activității în depozitul alimentar frigorific. În aceeași zi însă (27 iunie), Frig Carnexpod SA a obținut un nou document de înregistrare din partea DSVSA, în care nu mai apar codurile CAEN și care este folosit și azi de societatea care operează Frigorifer. Practic, depozitul a fost închis numai în acte și doar cât a durat ca administratorul Eugenia Cotoveanu să semneze și să pună ștampila cu denumirea veche Carnexpod SA-Filiala Craiova pe ordonanța de închidere și să facă aceeași operațiune, dar cu ștampila Frig Carnexpod SA pe noul document de înregistrare DSVSA. Cu toate că vorbim despre o nouă denumire, noi acționari și, iată, un nou document DSVSA, este vorba despre aceeași firmă înființată prin interpuși în 2011 de Dinel Staicu. Am încercat să aflăm de la dr. Vonica circumstanțele în care a închis în acte depozitul Frigorifer pentru ca firma utilizatoare să primească în aceeași zi un document DSVSA, dar nu am reușit. Reprezentanții DSVSA ne-au asigurat, în schimb, că vor emite un comunicat de presă în legătură cu aspectele semnalate în documentarul „Războiul cărnii“, în cursul acestei săptămâni. Din procesul-verbal întocmit cu ocazia controlului reiese că depozitul ar fi fost închis din cauza schimbării denumirii firmei. Potrivit Ordinului nr. 111/2008, la încheierea unui proces-verbal de control, trebuie menționate „prevederile actelor normative care nu au fost respectate“. La această rubrică, dr. Vonica a tras o linie. El a menționat în procesul-verbal că propune „anularea documentului sau rectificarea“ lui. Nu am reușit să identificăm clar în legislație imperativul emiterii unui nou document în cazul schimbării denumirii unei firme (care se identifică prin J și CUI).
Rămâne ca dr. Vonica să ne lămurească, atunci când va primi acceptul din partea DSVSA Dolj să vorbească.
„Sumele sunt colectate de Mugurel Staicu!“
Până vom primi răspunsuri de la cei în drept, cert este că firma Carnexpod SA-Filiala Craiova este acum rebotezată Frig Carnexpod SA, are noi acționari și un nou document de înregistrare DSVSA, cu care se poate legitima ca fără nici o legătură cu familia Staicu. Să fi pierdut BIR urma Frigoriferului și a banilor produși de acesta? Carmen Popa, avocatul BIR, spune că, în realitate, banii de chirii din Frigorifer sunt colectați de Mugurel Staicu, fratele omului de afaceri craiovean. „De zece ani există litigiul cu privire la anularea contractului de vânzare-cumpărare între Reconversia SA (absorbanta BDJ SA) și Carnexpod SA, pentru că acest contract s-a făcut în frauda BIR, care avea ipotecă înscrisă asupra Frigorifer. Suntem în situația în care încă ne judecăm, după două casări cu trimitere spre rejudecare. Problema este că, deși pe acte deținătorul Frigorifer este firma Carnexpod SA, în realitate toate chiriile sunt încasate pe o altă societate (Frig Carnexpod SA), iar din informațiile pe care le deținem de la chiriași sumele sunt colectate de Mugurel Staicu. Chiria pe care o plătește Frig Carnexpod este de 1.000 euro/lună pentru tot Frigoriferul. Este ușor de imaginat că, din subînchiriere, se obține mult mai mult, pentru că sunt o mulțime de firme care au depozite pe str. Câmpului nr. 2. Deci, practic, tot profitul din închirieri este mutat pe această firmă. În realitate, nu acționarii care apar la Registrul Comerțului sunt deținătorii reali, ci chiriile se duc în mod efectiv la familia Staicu“, ne-a declarat Carmen Popa. Interesant de văzut este cum se raportează Carnexpod SA (2000 – prezent) și lichidatorul acestuia la contractul de chirie de 1.000 de euro, în condițiile în care chiriile încasate de la firmele locatare par să fie mult mai mari. Societatea Frig Carnexpod SA, patronată acum în acte de acționarii din Leu, a raportat profituri nete mai mici de la an la an: 64.000 de euro în 2011, 50.000 de euro în 2012 și 25.000 de euro în 2013.