5.6 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCurtea de Apel Craiova a decis: Cristina Calangiu rămâne în arest

Curtea de Apel Craiova a decis: Cristina Calangiu rămâne în arest

Cristina Calangiu a fost arestată joi, pe 16 aprilie, iar ieri, Curtea de Apel Craiova a respins contestația formulată de avocatul său (Foto: GdS)
Cristina Calangiu a fost arestată joi, pe 16 aprilie, iar ieri, Curtea de Apel Craiova a respins contestația formulată de avocatul său (Foto: GdS)

Fostul viceprimar al municipiului Craiova, Cristina Calangiu, rămâne în arestul IPJ Dolj de pe strada Amaradia. Aceasta este hotărârea luată ieri de Curtea de Apel Craiova, instanța care a judecat contestația formulată de avocatul inculpatei împotriva mandatului emis de Tribunalul Dolj pe 16 aprilie. Judecătorii de la Tribunal au reținut că cercetarea în libertate a inculpatei ar afecta buna desfăşurare a procesului penal „prin modul în care această decizie va răspunde necesităţii apărării ordinii de drept într-un stat în care noţiunea de corupţie este foarte extinsă, a afectat toate paletele vieţii şi a devenit pentru foarte multe persoane o stare normală, de rezolvare a oricăror probleme“. 

Manager al Spitalului de Urgență Craiova în perioada 2006-2009 și viceprimar al municipiului Craiova din 2012 și până în februarie 2015, Cristina Calangiu este acuzată de comiterea a nouă infracțiuni de trafic de influență.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție din Craiova spun că au obținut probe – declaraţiile denunţătorilor, declarațiile mai multor martori, înscrisuri, procese-verbale de redare a convorbirilor telefonice şi ambientale, procese-verbale de percheziţie, de supraveghere operativă și planşe fotografice, care arată că inculpata, începând cu anul 2007, „printr-un intermediar, a pretins și primit sume de bani, cuprinse între 15.000 de lei și 8.000 de euro, de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești de pe raza municipiului Craiova“. Probele procurorilor i-au convins pe judecătorii Tribunalului Dolj, care, pe 16 aprilie, au dispus arestarea preventivă a Cristinei Calangiu.

Ce spun procurorii anticorupție și avocatul inculpatei

În referatul prin care au cerut arestarea preventivă a fostului viceprimar al Craiovei, procurorii anticorupție au menționat că, „în intervalul 2012 – 2014, Calangiu Cristina Mariana, care ocupa funcţia de viceprimar al municipiului Craiova, calitate în care răspundea de spitalele care ţineau de primărie, respectiv Spitalul nr. 3, „Filantropia“ şi Spitalul TBC, a avut o înţelegere infracţională cu inculpata (…) și, prin intermediul acesteia, a pretins şi primit sume de bani cuprinse între 7.000 şi 8.000 de euro de la mai multe persoane, pentru a interveni în vederea angajării acestora ca asistenţi medicali“. Potrivit unor surse judiciare, inculpata la care se referă procurorii este Ioana Munteanu, zisă „Luminiţa“, care, de altfel, este și denunțătoarea Cristinei Calangiu.
În continuare, anchetatorii spun că, de fapt, Cristina Calangiu a primit mită pentru prima oară în anul 2007, cea mai mare sumă fiind 8.000 de euro. Cristina Calangiu, în perioada 2007-2014, ar fi „pretins şi primit sume de bani cuprinse între 15.000 de lei şi 8.000 de euro, de la persoanele enumerate mai sus (nouă martori – n.r.), pentru a fi angajate ca asistenţi medicali, respectiv infirmieri, la unităţi spitaliceşti din municipiul Craiova“. În total, cele două inculpate ar fi „cerut și primit de la martorii denunţători suma totală de 15.000 de lei şi 50.500 de euro, pentru ca aceştia să promoveze, în mod nemeritat, concursurile organizate în vederea angajării pe posturi vacante de asistent medical sau infirmier la diferite spitale din municipiul Craiova“, au mai reținut anchetatorii în referat.
Avocatul inculpatei a cerut, în schimb, respingerea propunerii de arestare preventivă și cercetarea în libertate a clientei sale. Același avocat a mai susținut că „nu există probe sau indicii din care să rezulte faptul că inculpata ar fi săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, nu există nici un fel de probă că inculpata ar fi pretins şi primit vreo sumă de bani. S-a mai arătat că Ia percheziţia domiciliară nu s-a găsit nimic şi nici nu e vreun indiciu temeinic că ar fi săvârşit fapta“. În final, apărătorul inculpatei a susținut că lăsarea în libertate a inculpatei nu poate periclita buna desfăşurare a urmăririi penale, iar dacă este necesară luarea unei măsurii preventive, să se dispună cea a controlului judiciar sau arestul la domiciliu.

Ce au reținut judecătorii Tribunalului Dolj

După ce au descris faptele penale ce ar fi fost comise de Cristina Calangiu, procurorii anticorupție au mai explicat că cercetarea în libertate a Cristinei Calangiu „poate crea în rândul cetăţenilor un sentiment de neîncredere în organele statului şi temerea că valorile sociale nu pot fi protejate în mod eficient în situaţia unor fapte de acelaşi gen. În situaţia în care astfel de persoane ar fi cercetate şi judecate în stare de libertate, lipsa unei reacţii ferme a autorităţilor judiciare poate fi o încurajare a altor persoane să comită fapte de acelaşi gen“.
După ce au cântărit cele spuse de procuror și avocat, magistrații Tribunalului Dolj au hotărât să dispună arestarea preventivă a Cristinei Calangiu pe o perioadă de 30 de zile.
Instanța a reținut, printre altele, că „măsura arestării preventive este proporţională cu gravitatea presupuselor infracţiuni pentru care este cercetată inculpata, dată de modalitatea şi împrejurările în care au fost comise, de urmările produse, de conduita inculpatei, care nu a recunoscut faptele. Dispunerea unei alte măsuri preventive, cum ar fi arestul la domiciliu sau controlul judiciar, este insuficientă şi nu prezintă în acest stadiu procesual al urmăririi penale garanţii suficiente pentru buna desfăşurare a procesului penal“.
În plus, judecătorii au apreciat că „punerea în libertate a inculpatei ar afecta buna desfăşurare a procesului penal, prin modul în care această decizie va răspunde necesităţii apărării ordinii de drept într-un stat în care noţiunea de corupţie este foarte extinsă, a afectat toate paletele vieţii şi a devenit pentru foarte multe persoane o stare normală, de rezolvare a oricăror probleme“.

Încă doi inculpați

În același dosar, tot pentru infracțiuni de corupție, mai sunt cercetați alți doi inculpați, care au fost arestați preventiv pe 1 aprilie. Este vorba de fosta directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Craiova, Rodica Țenea, dar și de șeful Serviciului de Evaluare a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, Radu Smarandache. Procurorii DNA o acuză pe Rodica Țenea că ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 2.000 și 8.000 de euro de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical. În schimb, Smarandache este acuzat că a primit sume de bani cuprinse între 500 și 1.000 de lei în schimbul unor certificate de încadrare în grad.

Și Smarandache rămâne în arest

Tot ieri, Tribunalul Dolj s-a pronunțat asupra unei cereri de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu formulată de Radu Smarandache. Instanța a respins cererea inculpatului ca nefondată, însă hotărârea Tribunalului nu este definitivă și poate fi constestată de Smarandache la Curtea de Apel Craiova. 

Constestație respinsă de Curtea de Apel Craiova

Tot pe 16 aprilie, avocatul Cristinei Calangiu a contestat la Curtea de Apel mandatul de arestare emis de Tribunalul Dolj, iar ieri, instanța a hotărât să respingă contestația inculpatei ca nefondată. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă, astfel că fostul viceprimar rămâne în arestul IPJ Dolj.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS