3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljRozica Petra, cântec și poveste

Rozica Petra, cântec și poveste

(Foto: arhivă personală - Rozica Petra)
(Foto: arhivă personală – Rozica Petra)

De mai bine de 35 de ani, Rozica Petra este pe drumul cântecului popular. Cu peste 300 de cântece compuse pentru propriul repertoriu și alte sute de gânduri adunate în versuri pentru alți artiști din întreaga țară, interpreta s-a implicat mereu în promovarea folclorului.

Rozica Petra s-a născut în localitatea Călărași, județul Dolj, locul unde a învățat să cânte și să poarte cu mândrie costumul popular, unde a aflat despre jocurile, tradițiile și obiceiurile românești pe care le transmite acum iubitorilor de folclor. Născută într-o familie de muzicanți, artista spune că a moștenit glasul de la mama sa. „Mama avea un simț aparte pentru folclor, pentru costumul popular. Ea mi-a fost primul model în privința repertoriului, pentru că eu scriu de la o vârstă fragedă. Cu mama mă sfătuiam și în alegerea costumului, în tot ceea ce am întreprins, cu ea verificam texele după ce le scriam“, a povestit artista.
Pe lângă talentul de a cânta, Rozica Petra a moștenit de la familia sa „valori pe care mulți nu le dobândesc în cele mai înalte școli: omenia, bunul-simț și înțelepciunea de la țară“, a adăugat artista.
Interpreta și compozitoarea Rozica Petra se bucură de talentul moștenit, dar și de o colecție impresionantă de costume populare pe care și le face singură. „Nu am stat să le număr, dar mă pot mândri că am cele mai frumoase costume. Eu le creez, eu le recondiționez. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că mi-a dat foarte multe daruri“, a spus interpreta de muzică populară.
Tineri aflați la începutul carierei sau rapsozi consacrați ai muzicii populare cântă melodiile compuse de artistă. Despre talentul de a scrie versuri, Rozica Petra spune că „este ceva divin“. Are foarte multe caiete cu melodii compuse de ea și i-ar mai trebui încă o viață pentru a putea să le imprime pe toate. „Nu cred că este meritul meu. Dumnezeu mi-a dat foarte multe daruri și mă mândresc cu ele. Am pictat, am făcut sport de performanță, cânt, scriu versuri. Am făcut de toate“, a mărturisit Rozica Petra. Debutul pe scenă al interpretei a avut loc în urmă cu peste 30 de ani. „Adevăratul debut al meu în muzica populară a fost în 1981, când am participat la emisiunea-concurs «Floarea din Grădină», după care am fost angajată la Ansamblul «Mugurelul» de la Electroputere. Acolo mi-am alcătuit repertoriul și mi-am reorchestrat piesele cu orchestra condusă de maestrul Nicu Crețu“, a povestit interpreta. Rozica Petra își amintește cu drag de primele versuri scrise pentru propriul repertoriu. „Mă tot uit pe drum, mă uit“ este cântecul care a făcut-o cunoscută în lumea muzicii populare și pe care l-a cântat și la Festivalul „Maria Tănase“, acolo unde a fost laureată.

„Dacă versurile nu sunt făcute în profunzime, n-au cum să atingă coarda sensibilă a inimii“

Colaborările cu soliștii de muzică populară au fost de succes, melodiile scrise de Rozica Petra fiind apreciate de fiecare dată când sunt interpretate. Petrică Mîțu Stoian, Mariana Ionescu Căpitănescu, Steliana Sima, Constantin Măgureanu, Ilena Ciuculete, Lavinia Bîrsoghe sunt doar câțiva dintre interpreții consacrați ai folclorului care au apelat la Rozica Petra pentru a le scrie piesele. Când compune versuri, artista se eliberează de toate grijile cotidiene și încearcă să aprofundeze tema. „Trebuie să-mi creeze și o stare anume ca să pot să realizez niște versuri care să ajungă la sufletul omului, pentru că dacă versurile nu sunt făcute în profunzime, n-au cum să atingă coarda sensibilă a inimii. De aceea multe piese nu devin șlagăre“, a povestit Rozica.
Deși piesele scrise de Rozica au ajuns la câteva sute, interpreta a scos pe piață numai zece albume. Spune că importantă este calitatea, nu cantitatea. Rozica Petra pregătește iubitorilor de folclor alte daruri muzicale, pe care speră să le adune într-un album.
Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS