Parcurile fotovoltaice, liniile de înaltă și medie tensiune și chiar culturile agricole pot fi supravegheate din aer cu ajutorul dronelor pe care sunt montate camere cu precizie mare.
Tehnologia modernă își face loc în tot mai multe activități economice, în special în aplicații industriale. Dacă până acum verificarea liniilor de înaltă tensiune, a conductelor petroliere sau a câmpurilor de panouri fotovoltaice se făcea folosind exclusiv factorul uman sau un anumit gen de tehnologie, de acum încolo investitorii pot folosi mijloace prin care pot supraveghea din aer instalațiile, cu ajutorul unor obiecte moderne, numite drone. Utilizarea dronelor s-a extins și la culturile agricole și astfel de tehnologii se folosesc cu succes și la diverse evenimente, cum ar fi nunți și botezuri.
Ieri, a avut loc o demonstrație de zbor cu o dronă peste un câmp de panouri fotovoltaice, amplasat la Beharca, lângă Craiova. O dronă care are montată o cameră de termoviziune poate detecta panourile care sunt afectate, la care s-a produs un scurtcircuit. Orice celulă defectă apare mult mai caldă decât celelalte, astfel că poate fi depistată cu camera cu termoviziune care este montată pe dronă. În mod normal, proprietarul parcului de panouri fotovoltaice ar trebui să își trimită oamenii să verifice panou cu panou ca să vadă unde este defecțiunea.
„Fiecare panou fotovoltaic are câte șase diode. Dacă una din aceste diode este defectă, ea se încălzește foarte mult. Prin această aplicație, putem să vedem cu ajutorul dronei, prin infraroșu, care este panoul care are defecțiunea. Noi nu ne-am da seama de acest defect, pentru că panourile ar merge în continuare, dar nu ar fi protejate. În momentul în care ar apărea acel defect, adică atunci când s-ar distruge această diodă, atunci panoul s-ar distruge el. Fără dronă am vedea greu defecțiunea. Ar trebui să verificăm panou cu panou și ar fi o muncă în plus și imprecisă. Cu drona am afla precis unde e defecțiunea“, a declarat, pentru GdS, Nicușor Demetrian, administratorul firmei care deține parcul de 4.000 de panouri fotovoltaice ce se întinde pe două hectare, între Almăj și Beharca.
La ce se mai folosesc dronele
Dronele se utilizau până acum la lucrări de cadastrare, la supravegherea conductelor petroliere și de apă, la paza unor obiective, dar, mai nou, ele se pot folosi și în agricultură, pentru a vedea din aer ce culturi sunt afectate de diverse boli sau dăunători.
„Se folosesc dronele în aplicațiile industriale. Se pot folosi pentru panourile fotovoltaice, pentru liniile de înaltă tensiune, plus aplicațiile clasice din sistemul topografic. Este un trend de a folosi dronele în agricultură. Prin folosirea camerelor multispectrale se vor reduce costurile în agricultură, dar deocamdată este în faza de început. Analiza multispectrală poate da o hartă de management a riscului din agricultură“, a spus Sebastian Pop, reprezentantul unei firme care comercializează drone. El a menționat că investitorii sunt încă reticenți în a folosi noile tehnologii care ar avea drept rezultat reducerea costurilor de operare. Reticența poate veni și de la costurile mari cu achiziționarea unei drone. Un astfel de obiect de zbor costă între 3.000 și 30.000 de euro, în funcție de dimensiuni și de dotări.
Pentru dronele care se folosesc în scopuri comerciale este nevoie ca acel „obiect zburător“ să fie înmatriculat la Autoritatea Aeronautică Română și trebuie să se obțină autorizație de zbor pentru o anumită arie, numită zonă segregată. Autorizațiile de zbor sunt necesare conform Ordinului nr. 8/2014 al ministrului transporturilor. Este nevoie să se obțină un acord de la Autoritatea Aeronautică, autoritatea militară și Romatsa.