6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCristina Calangiu rămâne în arest

Cristina Calangiu rămâne în arest

Cristina Calangiu a fost arestată preventiv pe 16 aprilie, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj (Foto: Arhiva GdS)
Cristina Calangiu a fost arestată preventiv pe 16 aprilie, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj (Foto: Arhiva GdS)

Tribunalul Dolj a hotărât ieri să prelungească mandatul de arestare preventivă emis pe numele Cristinei Calangiu pe 16 aprilie, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție din Craiova.

Fost manager al Spitalului de Urgență Craiova și viceprimar până la jumătatea lunii februarie, Cristina Calangiu este acuzată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție de comiterea a nouă infracțiuni de trafic de influență. „În intervalul 2007-2014, perioadă în care inculpata Calangiu Cristina Mariana a ocupat funcțiile de manager al Spitalului Clinic de Urgență nr. 1 Craiova (în perioada 2006-2009), respectiv viceprimar al municipiu­lui Craiova (în perioada 2012-2015), printr-un intermediar, a pretins și primit sume de bani, cuprinse între 15.000 de lei și 8.000 de euro, de la mai multe persoane, pentru a fi angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești de pe raza municipiului Craiova“, spun procurorii anticorupție. În total, Cristina Calangiu ar fi primit drept mită sumele de 15.000 de lei şi 50.500 de euro.
În același dosar au fost arestați preventiv pe 1 aprilie, Rodica Țenea, fosta directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Craiova, și șeful Serviciului de Evaluare a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj, Radu Smarandache. Anchetatorii au reținut că „în perioada 2013-2015, inculpatul Smarandache Radu, în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, printr-un intermediar, a pretins și a primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 500 și 1.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără să fie îndreptățite, sau de la aparținători ai acestora“. Pe de altă parte, Rodica Țenea, care a ocupat până de curând funcția de consilieră în cadrul Direcției Juridice din cadrul Primăriei Craiova, este acuzată că, între anii 2012-2015, „prin același intermediar, a pretins și primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 și 8.000 de euro, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relațiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituții“.
Cei trei inculpați, dar și Maria Manolache, director general adjunct în cadrul DGASPC Dolj, Lavinia Oprea, șefa Centrului de Consiliere și Asistență Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul DGASPC Dolj, și Ioana Munteanu, zisă Luminița, au fost trimiși în judecată la începutul lunii mai, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.
Ieri, instanța a hotărât să mențină arestul preventiv în cazul inculpaților Smarandache, Țenea și Calangiu. Hotărârea Tribunalului Dolj poate fi contestată de avocații celor trei inculpați la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS