Abia se mai pot întoarce de pe o parte pe alta de bolnavi ce sunt și cu toate acestea trebuie să suporte calvarul la care zilnic sistemul medical îi condamnă. Dintr-o secție de 80 de paturi din Neurologia Spitalului Județean de Urgență Craiova a rămas doar un compartiment cât o cutie. Cei peste 100 de pacienți internați lunar aici stau înghesuiți în 15 paturi din patru saloane, cu mâncarea la cap și sacoșe pe lângă ei. Iar la baie nici nu îți vine să te uiți, dar să intri.
Într-un salon mic cu dâre de mucegai pe pereți și staniol pus în geam să țină umbră își duc boala pacienții internați în Compartimentul de Neurologie de la Spitalul de Urgență Craiova. Zăpușeala din salon te face să nu îți dorești să stai prea mult aici. Dar cei șapte bolnavi n-au ce face și îndură. Paturile sunt lipite, iar asistenta abia are loc să se strecoare să ajungă la căpătâiul bolnavului. Lângă pat pacienții își țin sticlele de apă, iar pe noptieră sunt câteva boabe de struguri, o pâine și o cană cu ceai. Cine nu a prins loc aici și-a pus plăsuța cu mâncare pe calorifer și castronul pe pervaz.
Așa stau bolnavii din cele patru saloane ale Compartimentului de Neurologie. Pare o imagine desprinsă dintr-un spital aflat pe front. Pentru că cei mai mulți bolnavi au probleme motorii, printre paturi sunt strânse cărucioarele cu rotile. Pentru că nu mai suportă căldura din salon și spațiul este mult prea mic, o pacientă a pus în pat ventilatorul. Iar sub pat este căruciorul cu rotile. Sunt mult prea bolnavi ca să mai riposteze. Și suportă condițiile cu speranța că medicii îi ajută se se facă bine și să scape de aici. „Suportăm că nu avem ce să facem“, a spus o bolnavă.
Dr. Iovănescu: „Nici nu mai știu unde este normalitatea“
Medicii, asistentele și infirmierele sunt nevoiți să suporte această situație. Dr. Dorina Iovănescu este șefa secției de 20 de ani și spune că a ajuns în momentul în care se ferește să mai spere la ceea ce este normal. Până anul trecut a fost singurul medic din compartiment. De ani buni face solicitări peste tot în care atrage atenția asupra situației din compartimentul pe care îl conduce. În zadar, însă.
„Inițial, am funcționat ca secție, aveam 25 de paturi, apoi, pentru că adresabilitatea era mare, ne-au făcut 30 de paturi. Însă, în 2003 au fost organizate niște comisii și ne-au tăiat din paturi. Cu toate acestea primim cazurile cele mai grave din Oltenia. Pacienții ajung la noi fie prin serviciul de urgență, fie prin policlinică. Dar și de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova“, povestește medicul.
Când s-a construit spitalul, Secția de Neurologie a avut 80 de paturi. Acum au mai rămas doar 15. Iar numărul bolnavilor este tot mai mare. „Mai avem și în Terapie Intensivă pacienți. Au fost situații în care erau și câte 25 de bolnavi de la Neurologie în Terapie. Inițial, secția a fost la etajul 9, unde funcționează acum Chirurgia Toracică. Ne-au spus atunci că ne mută la etajul șase doar pentru șase luni, până ne găsesc un spațiu adecvat. Dar au trecut zece ani și tot aici suntem. Nici nu mai știu unde este normalitatea. Te ferești să mai speri la ceea ce este normal“, a spus cu amărăciune dr. Dorina Iovănescu, cea care nu știe la ce porți să mai bată, astfel încât bolnavii să aibă condiții mai bune.
„Avem situații în care stau și doi pacienți grav bolnavi în același pat“
Compartimentul are cel mai mare indice de utilizare al paturilor din spital. Numărul pacienților care suferă accidente vasculare este extrem de mare. Mulți ajung la spital prin urgență. Cazurile mai grave rămân la Spitalul Județean până când se ocupă toate paturile, iar restul bolnavilor sunt trimiși la Spitalul de Neuropsihiatrie din oraș. Sunt situații în care stau și câte doi bolnavi în pat, tocmai pentru că adresabilitatea este foarte mare, iar spațiul mult prea mic.
„Nu funcționăm bine. Aici este Secție de Neurologie și Terapie Intensivă pentru bolnavi a căror stare se agravează. La Spitalul de Neuropsihiatrie nu au și Terapie Intensivă și trimit pacienții tot aici dacă au nevoie. Avem peste 100 de pacienți pe lună în compartiment. Avem situații în care stau și doi pacienți grav bolnavi în același pat. Ei nu ar trebui să mai aibă pe altcineva lângă ei și totuși există și aceste situații“, explică dr. Dorina Iovănescu.
Mulți bolnavi trebuie să stea o perioadă mai lungă de timp internați și asta aglomerează saloanele. „Pe mulți pacienți nu putem să îi investigăm și să meargă acasă. Mulți au deficite motorii și trebuie să stea internați și trei săptămâni, o lună. Sunt cazuri sociale, oameni aduși de pe stradă pentru care mai greu se găsește un loc în care să fie primiți și îngrijiți. Am tot făcut sesizări ani la rând, niciodată nu s-a găsit rezolvarea. Dr. Fănuță, managerul spitalului, de un an jumătate se străduiește să facă ceva și să găsească un spațiu. Au venit o grămadă de comisii, de la Sanepid, de la minister, toți au văzut, au scris, au plecat și lucrurile au rămas neschimbate. Am ajuns să nu mai vrem să sperăm. Este îngrozitor să lucrezi în asemenea condiții“, adaugă șefa compartimentului.
În băi nu îndrăznești să intri
Bolnavii și cadrele medicale trebuie să împartă singurele două băi din compartiment. Însă nici măcar nu îți vine să intri în ele. În cada mâncată de rugină stă un borcan, o găleată și un butoi. Iar pe perete se vede mucegaiul. În compartiment s-a făcut igienizare doar de două ori. „Au pus termopane atunci când s-a făcut asta în tot spitalul, în rest nimic. S-a igienizat de două ori de când avem compartimentul la etajul șase. Este greu să faci igienizare pentru că trebuie să duci bolnavii undeva și nu ai unde. Suntem singura secție din spital în care de sărbători paturile sunt ocupate“, a spus dr. Iovănescu.
Aparatură nu există în compartiment. Pacienții sunt duși acolo unde se pot face analize. Pentru că mulți pacienți sunt imobilizați la pat, medicii au solicitat un ecograf și un electrocardiograf să poată face analize bolnavilor. Până acum nu au primit nimic. Un lucru bun se întâmplă, însă. Medicamentele de care pacienții au nevoie nu au mai lipsit de o bună bucată de timp.
Accidentul vascular cerebral, la doar 23 de ani
Accidentul vascular cerebral (AVC) este principala patologie întâlnită în compartiment. Îngrijorător este că sunt tot mai multe cazuri de tineri care suferă AVC. Cei mai tineri pacienți pe care medicii i-au tratat au fost un tânăr de 23 de ani și o fată de 26 de ani.
Pentru ca toți pacienții care ajung în acest compartimet să fie tratați corespunzător, au nevoie, pe lângă spațiu, și de personal medical. Este nevoie de asistente și infirmiere. După normele europene ar trebui ca o asistentă și o infirmieră să se ocupe de maximum trei pacienți. Aici sunt doi asistenți pe tură și o singură infirmieră.