Proprietarii din blocurile din Craiova pot să amenajeze grădinile din fața blocurilor, chiar dacă spațiile verzi din jurul acestora aparțin domeniului public și se află în administrarea RAADPFL, care are ca sarcină doar întreținerea lor.
Un craiovean a transformat grădina blocului într-un parc în miniatură, cu zeci de specii de flori, cu alei pavate cu pietricele decorative de marmură, cu ghivece ornamentale și cu o fântână arteziană în miniatură, cu ronduri marcate cu gărduleț multicolor. Vecinii din blocurile din cartier vin să vadă respectiva grădină și chiar îi cer sfaturi proprietarului, care se ocupă de ani buni de îngrijirea și amenajarea spațiului verde din fața blocului.
„Îngrijesc grădina blocului de multă vreme. Nu trebuie să ai neapărat casă ca să te bucuri de o grădină. De-a lungul timpului, am adunat tot felul de flori, am zeci de specii. De primăvara până toamna am o gamă largă de flori, de la pansele până la crizanteme. Cheltuiesc 400-500 de lei cu îngrijirea acestui spațiu verde. Am făcut chiar o fântână arteziană în miniatură. Am văzut acest lucru pe unde am mai umblat prin țară, avem fântâni arteziene chiar la noi în centrul orașului și de ce să nu am și eu una în fața blocului?! Fac singur acest lucru, dar oricine se poate bucura de frumusețea grădinii din fața blocului nostru. Vin locatari din blocurile învecinate să admire, poate vor să fure și ei ideea. Toți vecinii au acces în grădină, pot să vină copiii să se joace. Cei de la RAADPFL nu prea au ce să facă aici, eu îngrijesc totul, eu tund gardul viu“, spune Marian Albăstroiu, proprietar în blocul A 21 din cartierul Lăpuș.
Pentru unii locatari, îngrijirea spațiului verde din fața blocului nu este o întâmplare, fac acest lucru de o viață. „De 40 de ani mă ocup de grădina blocului, mai vin și cei de la Spații Verzi să taie gardul, dar noi ne ocupăm cel mai mult. Primăvara sunt primule, lalele, zambile, gladiole, trandafiri, crini, violete de parma, gloxinia. Îmi plac florile și mă ocup de grădina blocului. Intră oricine vrea, poate să-și ia un trandafir. Este grădina tuturor“, explică Doina Vulpeanu, locatar în blocul A16 din cartierul Lăpuș.
Grădini uitate
La polul opus sunt grădinile blocurilor uitate parcă și de proprietari, și de regia care se îngrijește de administrarea domeniului public. Sunt spațiile verzi invadate de bălării, unde buruienile întrec în înălțime gardul viu, netuns de mult timp. Contrastează cu spațiile verzi întreținute cu grijă de proprietarii de la alte blocuri, dar și cu grădinile publice ale orașului, care sunt prioritare pentru RAADPFL. Așa arată grădina blocului A20 tot din cartierul craiovean Lăpuș, dar și spațiile verzi din fața unora dintre blocurile din Asociația 15 Calea București de pe strada Emanoil Chinezu, și exemplele pot continua. „Noi, în această perioadă de creștere a vegetației masiv, avem și perioada de plantări și suntem puțin întârziați la acest capitol – tăierea vegetației din spațiile verzi din asociațiile de proprietari. Am dat mai multă importanță plantărilor, fiindcă este perioada propice, dacă nu plantăm acum nu mai plantăm deloc. Vă asigur că se lucrează și în spațiile verzi din preajma blocurilor. Avem pe teren echipe care tund iarba și taie gardul viu. Lucrăm după un grafic, intrăm la rând în toate asociațiile de proprietari“, a explicat Aurelia Filip, directorul RAADPFL Craiova.
Unde mai pui că sunt craioveni care au transformat grădina blocului, spațiu care aparține domeniului public, în groapă de gunoi. Este și cazul grădinii de la blocul D7 din cartierul George Enescu, unde unul dintre proprietarii de la parterul blocului depozitează saci cu peturi adunate de la platformele de gunoi.
Craiovenii pun flori, RAADPFL tunde iarba
La întrebarea cine îngrijește, de fapt și de drept, aceste grădini din fața blocurilor și cât de mult au proprietarii blocurilor dreptul să amenajeze aceste spații verzi care aparțin domeniului public, ne-a răspuns reprezentantul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip. „Spațiile din jurul blocurilor sunt în administrarea noastră, ele fac parte din domeniul public, sunt în proprietatea municipiului Craiova, iar regia se îngrijește de întreținerea lor, tuns iarbă și gard viu, fasonat copaci. Sunt însă și proprietari, asociații de proprietari care își îngrijesc spațiile verzi din fața blocului, în special locatarii de la parterul blocurilor. Majoritatea nu se ocupă însă de îngrijirea lor. Dacă proprietarii vor să-și planteze în grădina blocului flori, arbuști, și să le îngrijească, nu au nici o opreliște din partea noastră. Noi încurajăm locatarii care vor să-și amenajeze spațiile din fața blocului, dar sunt puține cazuri. Noi întreținem, nu stricăm ce au amenajat ei. Venim cu acele gărdulețe metalice. Și în acest an achiziționăm 30.000 de metri de gard bordurat, iar în perioada imediat următoare vom monta aceste gărdulețe în toate cartierele Craiovei“, susține Aurelia Filip, directorul RAADPFL Craiova.