4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalProiecte pe 18.000 de hectare de perdele forestiere în județele Olt, Dolj, Mehedinți şi Teleorman

Proiecte pe 18.000 de hectare de perdele forestiere în județele Olt, Dolj, Mehedinți şi Teleorman

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) vrea să finalizeze în acest an Strategia Forestieră pe o perioadă de zece ani, iar printre obiectivele principale ale acestui document se află împădurirea terenurilor degradate, în medie, 10.000 de hectare anual și înființarea a 1.000 de hectare de perdele forestiere în fiecare an.
„Ne-am propus în strategie să împădurim 10.000 de hectare de terenuri degradate în fiecare an și să înființăm 1.000 de hectare de perdele forestiere. În momentul de față au fost identificate două milioane de hectare de terenuri degradate, însă trebuie efectuate studii de specialitate pentru delimitarea urgențelor. În acest sens, se va face un studiu, la nivel național, de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (ICAS) și de către Institutul Pedologic, care va dura circa un an. Vrem să vedem natura urgențelor ca să putem face, cum este prevăzut și în noul Cod Silvic, un Plan Național de Împăduriri care să se deruleze an de an. Vrem sa fie un plan realist, să vedem exact ce avem de făcut, pe ce suprafețe, pentru că suntem capabili să producem și puieți, dar și să facem lucrări de împădurire, numai că trebuie să vedem unde sunt aceste terenuri. Este foarte important că am început să lucrăm împreună“, a declarat, pentru Agerpres, Dan Popescu, secretar de stat în Ministerul Mediului.
Acesta a precizat că în cazul perdelelor forestiere există deja studii și proiecte pe 18.000 de hectare în județele Teleorman, Olt, Dolj și Mehedinți, însă aceste terenuri se află deocamdată în proprietatea oamenilor.
În opinia oficialului MMAP, subfinanțarea și supralegiferarea din ultimii ani au condus la situația actuală din sectorul forestier.
De asemenea, reprezentantul Ministerului Mediului consideră că procentul de 2% care se ia administratorului pădurilor de stat, respectiv RNP-Romsilva, din vânzarea lemnului, pentru Fondul de Mediu, ar trebui să se întoarcă tot în sector, pentru a putea fi folosit pentru împăduriri și pentru realizarea unor studii de specialitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS