SC SOMAROM TRADING SRL, o societate comercială care are puncte de lucru în Frigorifer și Marlorex, a fost pusă sub urmărire penală de procurorii DIICOT din Craiova, care au în lucru un dosar penal privind comiterea infracțiunii de evaziune fiscală cu produse alimentare. Joi, oamenii legii au făcut zece percheziții și au ridicat documentele și calculatoarele firmei.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), însoțiți de ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, au efectuat, joi, zece percheziţii la sediul SC SOMAROM SRL şi la punctele de lucru declarate. Potrivit anchetatorilor, perchezițiile au fost făcute în incinta complexelor comerciale Frigorifer şi Marlorex, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Până în această fază a anchetei, procurorul a reținut că „există suspiciunea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2013 – februarie 2014, în contabilitatea SC SOMAROM TRADING SRL nu au fost evidenţiate veniturile realizate din comercializarea produselor alimentare în cuantum total de 23.537.569 de lei, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la suma de 7.750.000 de lei“.
În urma celor zece percheziții, au fost ridicate un server, şase calculatoare, trei laptopuri, un hard-disk, suporturi de stocare a datelor informatice, mai multe înscrisuri, dar și sumele de 141.912 lei și 30.000 de euro.
Vineri, anchetatorii au explicat pentru GdS că procurorul a dispus începerea urmăririi penale față de SC SOMAROM TRADING SRL și urmează să fie verificată contabilitatea firmei. De asemenea, a fost pus sechestru pe sumele de 141.912 lei și 30.000 de euro. Procurorii DIICOT au fost sprijinți și de ofițerii Serviciului Român de Informații.
SOMAROM TRADING a apărut în „Războiul cărnii“
SOMAROM TRADING SRL este o firmă înființată în 1994, cu sediul social în comuna Pielești (Dolj), având ca principal domeniu de activitate CAEN 4632 – comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne.
Societatea este patronată de Nadia Badyine (99,99%) – persoană de cetățenie română născută în Maroc și Ahmed Alwazzani (0,01%) – persoană cu cetățenie canadiană născută în Maroc. Alwazzani a fost numit administrator al firmei în septembrie 2013, pentru o perioadă de zece ani. SOMAROM TRADING SRL este una dintre societățile care au apărut în documentarul „Războiul cărnii“, publicat de GdS în perioada martie – aprilie 2015. Concret, firma este înregistrată ca depozit alimentar în incinta a două mari depozite frigorifice, Arva SA (Marlorex) și Frig Carnexpod SA (Frigorifer). Analiza GdS arăta că documentele firmei nu corespund Ordinului nr. 111/2008 al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), privind înregistrarea societăților pentru vânzarea cu amănuntul (VA) a produselor din carne. Documentarul „Războiul cărnii“ a pornit de la informații din piață, conform cărora peste 60 de firme din Dolj duc un adevărat război subteran pe piața angro de profil. Sursa noastră a dezvăluit că unitățile înregistrate ca depozite alimentare VA practică, de fapt, un comerț angro mascat, producând milioane de euro din evaziune fiscală, iar o parte din banii negri sunt folosiți pentru finanțarea partidelor politice.
„M-au amenințat cu moartea când am început să pun întrebări“, a afirmat sursa noastră, care susține că totul pornește de la documentele eliberate de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj. O analiză detaliată a GdS arată că actele eliberate de DSVSA nu respectă legislația în domeniu, producând confuzie între comerțul cu amănuntul și comerțul cu ridicata (angro).
Procurorii DIICOT au mai precizat că informațiile publicate de GdS în documentarul „Războiul cărnii“ au fost analizate de procurorul care instrumentează acest dosar de evaziune fiscală.
Ultimele controale la Frigorifer
Complexul Comercial Frigorifer Craiova, controlat încă de omul de afaceri Dinel Staicu, condamnat recent la nouă ani de închisoare în dosarul fraudării Transgaz Mediaș, nu este la primul contact cu oamenii legii și inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj.
La începutul acestui an, inspectorii DSVSA Dolj au făcut controale la firmele care comercializează carne și produse din carne. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 45 de amenzi de la 2.000 la 4.000 de lei, în funcție de gravitatea abaterilor. În topul celor sancționați s-au numărat societățile din cadrul depozitului Frigorifer Craiova, potrivit directorului DSVSA Dolj, Andrei Butaru.
De asemenea, în decembrie 2014, ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, însoțiți de specialiștii din cadrul CEZ Craiova și „mascații“ Serviciului de Acțiuni Speciale (SAS) Dolj, au descins la Complexul Comercial Frigorifer Craiova.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, în cadrul acţiunii au fost verificate 12 societăţi comerciale şi nouă persoane fizice autorizate, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate cinci amenzi în valoare totală de 60.000 de lei.
Verificările au scos la iveală și faptul că Frigorifer se alimenta cu energie electrică printr-un circuit paralel, necontorizat. „În urma verificărilor efectuate de echipa de specialişti din cadrul CEZ Craiova a fost identificat un circuit paralel de alimentare a Complexului Comercial Frigorifer Craiova, care nu înregistra consumul de energie electrică. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt de energie electrică“, au precizat polițiștii din cadrul IPJ Dolj. Oamenii legii mai spun că, în prezent, acest dosar este în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.