1.7 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCum pot tinerii să atragă fonduri europene și guvernamentale

Cum pot tinerii să atragă fonduri europene și guvernamentale

Fie că este vorba de ajutoare de minimis pentru cei care au firme mici, fie de fonduri europene atrase pentru dezvoltarea agriculturii, tinerii au posibilitatea să obțină anumite finanțări nerambursabile pentru a-și dezvolta micile afaceri. Aflați cum pot fi atrase fondurile și ce condiții trebuie îndeplinite pentru a fi considerate eligibile proiectele sau planurile de afaceri.
De pe 22 iunie până pe 1 iulie, inclusiv, tinerii antreprenori care vor să își dezvolte afacerile pot aplica pentru a obține o alocație nerambursabilă de până la 120.000 de lei, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar restul de 10% să fie contribuția beneficiarului. Tinerii pot depune planuri de afaceri în intervalul menționat, iar înscrierile se fac on-line, pe www.aippimm.ro.
Condițiile ce trebuie îndeplinite de firmele care vor să acceseze fonduri pe programul START, conform Ordinului Ministerului Energiei,
IMM-urilor și Mediului de Afaceri nr. 741/2015 sunt, printre altele: să nu fi beneficiat de alocație financiară nerambursabilă anii anteriori; administratorul firmei trebuie să fie cetățean român și să aibă cel puțin studii medii definitivate (cu diplomă de bacalaureat sau adeverință care să arate finalizarea studiilor); au cel mult doi ani de la înregistrarea la Registrul Comerțului la data completării on-line a planului de afaceri și obiectul de activitate pe care accesează este eligibil în cadrul Programului START. De asemenea, tinerii care au firme și aplică prin programul START mai trebuie să îndeplinească și alte condiții, cum ar fi: nu au datorii la bugetul general consolidat și la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât și pentru toate punctele de lucru; nu au depășit plafonul de minimis de 200.000 de euro în trei ani fiscali consecutivi la nivelul întreprinderii unice. Firmele care aplică trebuie să fie clar din categoria IMM-urilor, în sensul că trebuie să aibă până la 249 de angajați și să realizeze o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 de milioane de euro sau să dețină active totale de până la 43 de milioane de euro, echivalent în lei.
Potrivit avocatnet.ro, „solicitanții care au datorii eșalonate, conform certificatelor de atestare fiscală, nu sunt eligibili pentru a accesa «Programul START»“. Atenție, însă, doar pentru a intra în competiție este nevoie să obțineți 50 de puncte din 100 posibile!

Nu sunt eligibile anumite domenii

Tinerii care aplică prin Programul START pot avea firme care activează în diverse domenii de activitate, dar nu pot fi eligibile dacă desfășoară una din următoarele activități: intermedieri financiare şi asigurări; tranzacții imobiliare; activități juridice; activități de jocuri de noroc și pariuri; producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope (de exemplu: fabricarea produselor din tutun sau comerțul cu amănuntul al băuturilor); producție sau comercializare de produse energetice, activități de închiriere și leasing; activități de investigare și protecție și altele.

Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, de până la 50.000 de euro

Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 se intenționează creșterea numărului de fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca șefi ai unei exploatații. Tinerii până în 40 de ani pot obține anul acesta până la 50.000 de euro nerambursabili dacă se mută în mediul rural. Primul apel de proiecte a fost lansat pe 25 martie 2015, pe această submăsură 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri“.
Pentru a fi eligibili, tinerii care vor să acceseze fondurile trebuie să îndeplinească o serie de condiții: exploatația agricolă să fie de o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO (Standard Output, adică valoarea producției standard); exploatația trebuie să fie înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/sau în Registrul exploatațiilor (la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară); exploatația trebuie să fie înregistrată ca microîntreprindere sau ca întreprindere mică. Pot fi eligibile fie IMM-urile, fie tinerii organizați ca PFA, întreprindere individuală, întreprindere familială. De asemenea, trebuie să aibă până în 40 de ani tinerii care sunt asociați unei firme mici (SRL) pe care se solicită finanțarea.

Fondurile europene se primesc în două tranșe

Sprijinul nerambursabil poate fi de maximum 50.000 de euro, începând din acest an, față de până la 40.000 de euro anii anteriori. Acest sprijin pentru tinerii fermieri va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare, iar 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Solicitanții trebuie să depună un formular de cerere de finanțare și să prezinte un plan de afaceri. Cea mai dificilă condiție de îndeplinit este aceea că tânărul fermier trebuie să aibă deja firma înființată cu mult înainte de solicitarea finanțării. El trebuie să aibă înființată la Registrul Comerțului întreprindere mică, dar cu maximum 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare. Cu alte cuvinte, procesul de instalare a tânărului fermier pentru prima dată în mediul rural trebuie să fie început și să continue în momentul depunerii cererii de finanțare.
Submăsura este activă până la sfârșitul lunii octombrie 2015. Ghidul solicitantului se poate găsi pe www.apdrp.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS