4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGradul de degradare a operelor brâcuşiene, determinat prin scanare cu laserul

Gradul de degradare a operelor brâcuşiene, determinat prin scanare cu laserul

Coloana Fără Sfârşit va fi scanată cu laserul (Foto: Eugen Măruţă)
Coloana Fără Sfârşit va fi scanată cu laserul (Foto: Eugen Măruţă)

Operele brâncuşiene de la Târgu Jiu vor fi scanate cu ajutorul unui dispozitiv cu laser pentru a se determina gradul acestora de degradare. În acest sens, între Centrul Municipal „Constantin Brâncuşi“ şi Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare Optoelectronică a fost încheiat un protocol de colaborare privind monitorizarea ansamblului brâncuşian de la Târgu Jiu. Începând de marți şi până pe 24 iulie, o echipă de specialişti din care face parte şi Roxana Răzvan, reprezentanta Institutului Naţional de Cercetare, Dezvoltare Optoelectronică, din subordinea Ministerului Cercetării, va efectua mai multe măsurători cu un laborator mobil pe Axa „Brâncuşi“. Rezultatul studiului de cercetare va contribui la elaborarea unei strategii privind intervenţiile care vor avea loc la operele Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi Coloana Fără Sfârşit.
„Roxana Răzvan se află la Târgu Jiu alături de o echipă complexă. Vor fi realizate măsurători privind gradul de degradare a operelor şi va fi realizat un raport ce va fi folosit la viitoarele restaurări“, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu.
Roxana Răzvan, reprezentanta Institutului Naţional de Cercetare, Dezvoltare Optoelectronică, din subordinea Ministerului Cercetării, a venit la Târgu Jiu şi a prezentat în ce va consta monitorizarea ansamblului brâncuşian. Calea Eroilor va fi scanată cu laser, în urma acestui proces urmând să fie determinat gradul de uzură, dar şi defectele descoperite la Masa Tacerii, Poarta Sărutului şi Coloana Fără Sfârşit. Rezultatele vor putea fi folosite de autorităţi în cazul lucrărilor de conservare a operelor, dar şi în cazul în care vor fi efectuate lucrări de restaurare.
„Vom face poate pentru prima dată în România un model digital complex, care va analiza şi inventaria fizico-chimic artefactul în toate straturile sale. Vom avea scanarea digitală laser, la care se vor acroşa toate celelalte date referitoare la efectele vizibile şi ascunse, la eventuale degradări. Este modelul care ne va permite să monitorizăm cu cea mai mare precizie orice degradare, fie că provine din factori antropici, fie că va proveni din efectele provocate de mediu sau din îmbătrânirea naturală a materialului“, a precizat Roxana Răzvan. Primăria Târgu Jiu va supora cheltuielile de transport, cazare şi masă pentru specialiştii care au sosit în oraşul lui Brâncuşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS