4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRecuperare neurologică la standarde europene

Recuperare neurologică la standarde europene

Pacienții care abia mai pot merge își găsesc speranța în Clinica de Recuperare Neurologică a Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova. Clinica dispune de un aparat modern de stimulare magnetică, eficient în tratarea bolilor neurologice. În țară mai există doar două-trei astfel de aparate.

Saloane cu paturi noi, climă, televizoare moderne și frigider. Acestea sunt condițiile pe care le găsesc pacienții în perioada internării în Clinica de Recuperare Neurologică a Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova. Aici sunt tratați în mare majoritate pacienții care suferă accidente vasculare cerebrale.
Inițial, pacienții sunt internați în Clinica de Neurologie, unde sunt diagnosticați și tratați, iar după o perioadă de șapte, 14 sau 21 de zile, în funcție de caz, sunt aduși în Secția de Recuperare Neurologică. În medie, 90 de bolnavi sunt internați lunar aici.
„Tratăm și pacienți cu afecțiuni de paralizie a nervilor periferici, boala Parkinson. Recuperarea începe încă din prima zi a bolii neurologice și se face prin posturarea corectă a bolnavului, astfel încât să fie pregătit pentru viitoarele proceduri fizico-kinetice. Pacienții beneficiază de electroterapie. Clinica are un aparat foarte bun de stimulare magnetică, sunt doar două-trei în țară“, a spus lector univ. dr. Elvira Păun, șefa clinicii.

„Am avut cazuri de accident vascular și la tineri de 20 și ceva de ani“

Bolnavii sunt ajutați să se recupereze și prin masaj și kinetoterapie, procedura de bază în recuperarea persoanelor care suferă de boli neurologice. Din ce în ce mai mulți bolnavi au nevoie de îngrijire. Accidentele vasculare sunt frecvente. Îngrijorător este faptul că apar și la tineri.
„Noi eram obișnuiți cu pacienți cu vârsta peste 60 de ani. Din păcate, însă, am avut cazuri de accident vascular și la tineri de 20 și ceva de ani. Sunt mulți bolnavi. Noi nu avem capacitatea de a primi numărul pacienților care au nevoie de recuperare“, a adăugat șefa clinicii.
Sănătatea este cea mai importantă dintre toate, este un principiu după care se lucrează în Spitalul de Neuropsihiatrie și în Clinica de Recuperare. S-a investit în aparatură și în condițiile din clinică. Majoritatea pacienților care ajung aici sunt bătrâni doborâți de boală, pentru care s-au creat condiții pentru ca oamenii să se simtă mai bine.
„Dispunem de aparatura necesară. Anual, apar tot felul de aparate pentru că medicina este într-o evoluție extraordinară. Dar tehnica pe care o avem acum este modernă. Avem combine de electroterapie care au avantajul că putem să tratăm mai mulți bolnavi odată, se poate lucra cu patru pacienți în același timp. Avem și terapia cu câmpuri magnetice“, a precizată dr. Elvira Păun.

„Ne lipsește hidroterapia din cauză că nu avem spațiu mai mult“

Cu investițiile făcute în ultimul timp, clinica se ridică la standardul altor secții din spitalele mari din țară. În plus, în urmă cu câteva zile, Spitalul de Neuropsihiatrie a primit și acreditarea CONAS, Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor. „Cred că ne putem compara cu orice clinică de recuperare din țară. Spitalul a îndeplinit toate condițiile impuse și am primit și acreditare. A fost o piatră de încercare care a vizat nu numai pregătirea cadrelor medicale, ci și toată activitatea spitalului. O mică problemă în secție este că ne lipsește hidroterapia din cauză că nu avem spațiu mai mult. Serviciul de recuperare este complex pentru că, pe lângă tratamentul medicamentos, este nevoie de toate aceste proceduri, electroterapie, kinetoterapie, pentru care este nevoie de spațiu. Hidroterapia este foarte bună pentru că apa ușurează mișcarea și este una din componentele tratamentului recuperator cu efecte benefice“, a spus dr. Păun.
Hidroterapia nu poate fi aplicată din primele stadii ale boli, așa că medicii le recomandă pacienților ca, după șase luni sau un an, în funcție de caz, să meargă în stațiunile din țară care au efecte terapeutice.

„Problema este că se schimbă de prea multe ori prea multe lucruri“

Pe lângă internarea continuă, în secție se fac și internări de zi. Bolnavul beneficiază de tratament, pleacă acasă și revine a doua zi. În felul acesta, numărul pacienților tratați în clinică s-a mărit. În medie, se fac 45 de internări de zi, pe lună. Clinica colaborează și cu firme care acordă asistență la domiciliu după externare prin contract cu CAS în așa fel încât pacienții continuă recuperarea și acasă. În acest fel sunt tratați mai mulți bolnavi și costurile spitalului se reduc.
Kinetoterapia atrage tot mai mulți tineri care își doresc să urmeze această specializare. Mulți dintre ei însă aleg să plece să lucreze în străinătate. Dr. Păun, care este și lector la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, spune că numai dacă se creează locuri de muncă și condiții tinerii mai pot rămâne să ajute bolnavii din țară.
O problemă a sistemului medical românesc este faptul că nu există viziune și continuitate.
„Din păcate, sunt foarte multe legi care s-au tot schimbat. Ar trebui făcut un program pe mai mulți ani, care să se respecte. Din păcate, cum se schimbă conducătorul, se schimbă și viziunea. Și ar trebui mai mult respect și responsabilitate și față de noi. Problema este că se schimbă de prea multe ori prea multe lucruri“, a conchis lector univ. dr. Elvira Păun, șefa Clinicii de Recuperare Neurologică din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS