Graiul oltenesc din cântecul popular este adus de fiecare dată în casele iubitorilor de folclor cu multă muncă și talent de Marcela Fota (foto). Vocea ei invită la joc și voie bună publicul, la toate evenimentele la care participă. A încântat românii trecuți de granițele țării, iar acum Marcela Fota cântă oltenilor de pretutindeni.
Interpreta de muzică populară s-a născut în Gorj, dar Craiova a fost locul unde a învățat cu adevărat ce înseamnă drumul succesului în muzica populară. La vârsta de nouă ani, Marcela Fota a urcat pe scenă. Atunci era eleva care încânta părinții, colegii și profesorii la serbările școlare. Astăzi este una dintre vocile inconfundabile ale muzicii populare oltenești.
Marcela Fota a crescut într-o familie numeroasă, cu trei fete și doi băieți. Sora sa mai mare, Mariana Ionescu Căpitănescu, i-a fost ca o mamă, dar, în același timp, și cea mai bună profesoară. Povestea cântecului popular pentru artistă a pornit din pasiune, dar și de la ideea că Mariana era mereu în centrul atenției prin faptul că ea cânta și era chemată la evenimente. Atunci Marcela a zis că trebuie să-și fructifice talentul și să fie cel puțin la fel ca sora sa. „Mariana a fost motivația mea de a merge mai departe pe acest drum. Atunci când ea a plecat de acasă, eu aveam șapte sau opt anișori. Îmi era drag când venea acasă și rămânea în urma ei o dâră de parfum. O vedeam tot timpul aranjată, cu unghiile făcute, iar noi care făceam treabă prin gospodărie nu puteam să ne aranjăm ca ea. Atunci mi-am zis că trebuie să realizez ceva în viață. Ea mi-a dat imboldul acesta“, a povestit zâmbitoare Marcela Fota.
Momentul lansării în muzica populară a Marcelei Fota a fost în anul 1997. Atunci artista avea 19 ani și a cântat alături de Mariana Ionescu Căpitănescu melodia „Mai ții minte, sora mea“, cântec ce se bucură și acum de succes. „Noi suntem norocoase. Din atâta lume să te aleagă Dumnezeu să faci ceva care să-ți placă, să faci cu drag și să fii și iubit de public, este minunat!“, a spus interpreta de muzică populară.
Marcela Fota cântă cu lăutari vestiți
Marcela își împarte timpul între marile sale iubiri: fiul și muzica. O realizare și un vis împlinit al Marcelei Fota îl reprezintă cel mai recent album „Doamne, câte ți-am cerut“. Albumul a fost înregistrat împreună cu Orchestra „Lăutarii“ de la Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Așteptarea a fost mare, spune Marcela, chiar și la un an de când a fost lansat, albumul se bucură de un real succes. „Nu am decât să mă bucur pentru acest lucru. A fost dorința mea să înregistrez cu maestrul Nicolae Botgros. Sper ca și de acum înainte albumul să fie la fel de bine primit de public cum a fost și până acum“, a spus interpreta de muzică populară.
Una dintre melodiile de suflet ale Marcelei este cea dedicată Marianei. „Pentru melodia «Surioara mea mai mare» am colaborat chiar cu sora mea. Veneam într-o seară de la un eveniment cu Mariana și eram într-un moment de drăgălășenie, iar eu i-am spus «of, surioara mea mai mare», la care ea mi-a zis că pot face o melodie pornind de la acest lucru“, a povestit Marcela Fota.
Artista se gândește deja la următorul său album, pentru care a stabilit temele pe care vrea să le surprindă în cântec.
Marcela Fota iubește cântecul popular și autenticul. Dacă la începutul carierei sale îi plăcea să poarte costum populat stilizat, Marcela spune că de câțiva ani iubește din ce în ce mai mult autenticul. A început să colecționeze costume populare și să pună accentul pe portul tradițional. „Dacă aș putea, aș merge și pe stradă îmbrăcată în costum popular. Uneori îmi pare rău să port anumite ii pentru că sunt atât de vechi încât dacă le-aș mai purta știu că la următoarea spălare le-aș distruge. Așa că prefer să le țin la loc de cinste și să le port doar la zi de sărbătoare“, a spus Marcela Fota.
Claudia Cocoș