1.7 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSimpozionul Internațional de Sculptură Craiova, la a III-a ediție - 12 artişti, o sursă de inspiraţie: Tudor Gheorghe

Simpozionul Internațional de Sculptură Craiova, la a III-a ediție – 12 artişti, o sursă de inspiraţie: Tudor Gheorghe

Cea de a III-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene“ a fost deschisă oficial sâmbătă, 1 august. 12 artişti care vor ciopli timp de o lună în piatră, marmură şi lemn s-au întâlnit cu Tudor Gheorghe, chiar în ziua în care acesta a împlinit 70 de ani. Creaţia sa le va fi sursă de inspiraţie pe parcursul întregii luni, cât va dura tabăra. „E minunată această idee, excepţională din punctul meu de vedere. Mă onorează. Mă uit la aceste pietre care curând vor deveni vii. Am avut marea bucurie în viaţă să cunosc mari artişti, mari sculptori şi ştiu ce înseamnă dăruirea şi lucrul în piatră sau lemn. E extraordinar că ei şi-au găsit în cântecele mele, în poemele pe care le spun, rezonanţe artistice şi că pot să le ilustreze într-un fel. O să trec de-a lungul acestei luni să văd cum se mai lucrează şi o să mă bucur la final de toate operele“, a precizat Tudor Gheorghe.

În mijlocul artiştilor

Parcarea Centrului Multifuncțional din Craiova va fi pe întreg parcursul lunii august atelierul sculptorilor din țară și din străinătate. Cele zece blocuri de piatră de Vratsa sau marmură de Rușchița se vor transforma în adevărate opere de artă graţie artiştilor Michael și Anna Rofka (Germania), Tibor Farkas (Germania), Andrej Mitevski (Macedonia), Vlad Dan Perianu (București), Ana Maria Negară și Alin Neacșu (Iași), Gabriel Sitaru (Câmpina), precum și a craiovenilor Lucian Irimescu, Virgil Pumnea și Laurențiu Dimoiu. Li se va alătura și artistul craiovean Gabriel Rizea, care nu va ciopli piatra, ci lemnul, urmând să-i dea forma unor băncuțe inspirate din „Anotimpurile“ lui Tudor Gheorghe.
La început de drum, în ziua deschiderii oficiale a taberei de sculptură, fiecare artist a prezentat povestea viitoarei opere în faţa oficialităţilor locale, dar şi a maestrului Tudor Gheorghe. Alin Neacşu, din Iaşi, a mărturisit că a pornit de la hora oltenească în creionarea schiţei lucrării sale. Se vor prinde în dans patru personaje, patru femei reprezentând cele patru anotimpuri sau cele patru regiuni istorice româneşti. Tibor Farkas, născut în România, rezident în Germania, va crea o operă „de inspiraţie mai mult brâncuşiană. Pentru mine, Oltenia înseamnă Brâncuşi şi această regiune dă o mare valoare istoriei şi culturii universale, la fel cum şi în creaţia dumneavoastră se regăsesc aceste lucruri“, a precizat artistul, care va realiza o sculptură sub forma unui ou, simbol al naşterii.
O liră, un labirint, o statuie, „o combinație de artă figurativă, dar și abstractă“, opere inspirate de creaţia lui Tudor Gheorghe, se vor naşte din mâna artiştilor români şi străini.
„Poveştile sunt foarte frumoase, dar de la acestea la finit e o cale atât de lungă şi nu-mi doresc decât să vă dea Dumnezeu mână sigură şi bucuria de a lucra“, le-a urat Tudor Gheorghe sculptorilor prezenţi la Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene“ de la Craiova.

Operele vor fi amplase pe Calea Bucureşti

Lucrările realizate în cadrul taberei îşi vor găsi locul pe Calea Bucureşti, iar una dintre acestea, care îl simbolizează pe Tudor Gheorghe, va fi amplasată chiar la intrarea în oraş, au anunţat oficialităţile locale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS