2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMarele şantier de la Spitalul Județean de Urgenţă Craiova

Marele şantier de la Spitalul Județean de Urgenţă Craiova

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova sunt în desfășurare lucrări pentru îmbunătățirea condițiilor din unitatea sanitară. Se construiește Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, se extinde Unitatea de Primiri Urgențe și se fac reparaţii  curente în două secții. Banii sunt asigurați de CJ Dolj, care intenționează în perioada următoare să reabiliteze alte patru paliere ale spitalului.

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova are parte de mai multe schimbări în ultima perioadă. Mai multe investiții ale Consiliului Județean (CJ) Dolj încep să se vadă cu ochiul liber. În primul rând, vorbim despre Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, care va ajuta bolnavii de inimă, astfel încât aceștia să nu mai fie nevoiți să meargă în alte orașe pentru anumite proceduri.
Totuși, investiția care avea un termen inițial de finalizare sfârşitul lunii august, va putea fi încheiată atunci când un angiograf, în valoare de aproximativ nouă milioane de lei, va fi achiziționat și montat.
„În proporție de 70-75%, lucrările sunt aproape terminate în Clinica de Cardiologie. Singurele probleme pe care le avem în momentul de față reprezintă, de fapt, achiziția de aparatură medicală, acel angiograf care a fost scos la licitație în urmă cu o perioadă de timp, nu a fost adjudecat și a fost din nou scos la licitație. În momentul în care se va termina și achiziția angiografului, el va fi montat. Problema acestuia este că trebuie băgat pe geamul clădirii, iar lucrarea nu poate continua. De-abia după aceea, se poate face închiderea clădirii“, a explicat managerul SCJU Craiova, Bogdan Fănuță. Investiția de la Clinica de Cardiologie are o valoare de 11,7 milioane de lei plus TVA, bani proveniți din bugetul CJ Dolj, iar lucrările au început de aproximativ un an.

Medicii au plecat la pregătire

Totuși, chiar dacă va mai trece timp până la funcționarea noii clinici, unitatea sanitară a început deja să pregătească medicii pentru procedurile care vor fi realizate aici.
„Nu o să dau numele medicilor care vor veni la Craiova. Avem discuții atât cu medici de la București, cât și cu medici de la Târgu Mureș pentru a veni la Craiova. Între timp, am trimis și medici din Craiova care să se specializeze în cardiologie intervențională. Și-au arătat disponibilitatea și doctori din București care vor să ne ajute la început în cardiologia intervențională, adică pe partea de lucru cu angiograful. Discuțiile cu Târgu Mureș sunt pentru partea de intervenții chirurgicale pe cord. În prezent, lucrurile sunt aproape bătute în cuie în ceea ce privește partea de cardiologie intervențională, urmând ca, ulterior, să dotăm și chirurgia cardiacă, astfel încât să putem să aducem medici din exterior“, a mai explicat managerul SCJU Craiova.

La UPU s-au încheiat săpăturile

Alt șantier aflat în desfășurare este cel ce vizează extinderea Unității de Primiri Urgențe (UPU), cea mai mare din România ca adresabilitate și printre cele mai mici ca suprafață. De la 800 mp ea va ajunge la 3.600 mp și trebuie să fie gata în 2017, având în vedere că în mai anul acesta s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, cu un termen de finalizare de 24 de luni.
„La UPU s-au făcut săpăturile pentru fundație, care au fost partea cea mai importantă pentru lucrare. Se continuă, urmând ca la sfârșitul lui 2016, începutul lui 2017, clădirea să fie gata. Se va mări spațiul UPU de aproximativ șase ori, plus că se mai fac încă două săli de operații de urgențe, care vor trece în structura spitalului. Astfel, toți pacienții care ajung în UPU și au nevoie rapid de intervenție chirurgicală pot face această intervenție direct acolo. În momentul de față, pacientul este urcat în secție, în blocul operator, și apoi merge în terapie intensivă. Pentru scurtarea acestui timp, am căzut de comun acord cu CJ Dolj, care așa a și făcut proiectul, de a se face deasupra UPU și un bloc operator cu două săli de operație“, a menționat Fănuță.
Contractul pentru extinderea UPU are o valoare de 17.649.272,48 lei fără TVA și a fost adjudecat de Primaserv SRL.

Igienizări, două paliere în lucru și încă patru pe drum

În paralel cu aceste investiții, mai sunt derulate lucrări și în incinta spitalului, atât din fonduri proprii ale unității, cât și cu fonduri ale CJ Dolj, care pregătește, pentru perioada următoare, licitații pentru mai multe paliere.
„Am început igienizările de acum un an printr-un contract pe care l-am încheiat cu Penitenciarul Craiova. Lucrăm cu zece oameni de acolo care vin în fiecare zi și fac igienizări în secții. Se schimbă totul, gresie și faianță. Pe lângă asta, în momentul de față, CJ Dolj a făcut licitație și lucrează pe două paliere: etajul 6 (Secția de Ortopedie) și etajul 7 (Secția de Urologie). Termenul de execuție este de trei luni. Din discuțiile avute cu CJ Dolj, se vor scoate la licitație lucrări pe încă patru paliere. Etajul doi se va extinde și pe partea cealaltă, etajul 4, 5 și 9. Iar acolo unde au fost făcute reparații de către noi, CJ o să meargă în continuare să pună acel linoleum antistatic și antibacterian pe care noi nu ni l-am permis, în holuri, în saloane, și se vor schimba ușile acolo unde este nevoie“, a conchis Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS