-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMuzeul Romanaţiului, una din mândriile oraşului Caracal

Muzeul Romanaţiului, una din mândriile oraşului Caracal

Deși este mai puțin cunoscut de olteni, Muzeul Romanaţiului are vizitatori din toată lumea. Recent, aici a fost un grup de italieni și belgieni, iar de curând muzeul a trimis piese pentru o expoziție realizată în China.

Piese care ne amintesc de civilizații care au trăit cu multă vreme în urmă în Oltenia sunt reunite în Muzeul Romanațiului. Ideea înfiinţării acestuia a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când vestigiile romane de la Romula au intrat în atenţia unor arheologi. Muzeul a fost înființat în anul 1949, cu scopul de a salva valorile istorice descoperite în zonă. Inițial a avut trei colecții, care ulterior s-au îmbogățit cu obiecte valoroase din cercetările arheologice (Slăveni, Romula, Fărcășele) sau din donații și achiziții. Astăzi, muzeul se află în casa lui Iancu N. Dobruneanu, nepot al lui Iancu Jianu. „Este amenajat pe criteriul periodizării, începând de la Preistorie, continuând cu Antichitatea, Evul Mediul, Perioada Modernă și Contemporană, până la 1918. Muzeul are în patrimoniu peste 20.000 de piese. La început au fost înființate secțiile de arheologie, etnografie şi artă plastică. Unul dintre donatorii importanți ai muzeului este profesorul Ilie Constantinescu“, a explicat Dana Nicula, doctor în istorie, muzeograf și coordonator al Muzeului Romanațiului.

Muzeul deține ceramică de tip Vădastra

Fiecare sală a muzeului are o tematică clară, ilustrată prin imagini, documente, hărţi şi texte de mare valoare, obiecte și costume, care vorbesc despre cultura și viața fostului judeţ Romanaţi. „Din perioada preistorică, vizitatorii pot să vadă oase de mamut, o măsea de mamut, nuclee de piatră. De asemenea, pot vedea ceramică de tip Vădastra, cultură reprezentativă pentru zona noastră, unelte, greutăți pentru plasele de pescuit. Din perioada dacică și romană, în muzeu există ceramică. Din perioada romană sunt foarte multe obiecte descoperite la Romula, cetate romană care se află la 9 km de Caracal“, a povestit Dana Nicula.
Muzeul deține o mare colecţie de opaiţe de diferite tipuri şi piese extrem de rare cu cinci sau şapte braţe. Tot între rarităţi se află şi opaiţul care reprezintă un cap de bătrân. „Din perioada Evului Mediu, sunt obiecte descoperite la Curtea Domnească din Caracal, pentru că orașul a fost cândva curte domnească. Avem și arme, descoperite tot la Curte, dar și obiecte care i-au aparținut haiducului Iancu Jianu“, a explicat coordonatorul muzeului.
Toate aceste piese au fost adunate în peste șase decenii de săpături arheologice. La intrarea în muzeu este amplasat Lapidariumul, un sector de valoare al muzeului, care este format din peste 20 de piese: sarcofage, praguri de porţi, vase de provizii. Piesa de rezistenţă este sarcofagul lui Aelius Iulius Iulianus, lucrat din calcar de Vraţa, cu frumoase ornamente sculpturale, atât pe capac, cât şi pe cutie, descoperit lângă Romula.

Piese trimise la o expoziție în China

Colecțiile de geme şi camee provenite de la Romula sunt alte piese de bază ale muzeului. Câteva exponate au fost trimise recent la o expoziție organizată în China. „Avem trimisă acolo piesa numită de noi «Fetița de la Hotărani», care aparține culturii Vădastra, și zeița Fortuna descoperită la Romula, dar și alte piese. De asemenea, la o expoziție națională sunt trimise câteva obiecte din aur“, a explicat Dana Nicula.
Muzeul este situat pe drumul european și de multe ori turiștii se opresc aici. Chiar în ziua în care am ajuns noi, fusese vizitat de un grup mare de turiști italieni și belgieni. „Muzeul are una dintre cele mai frumoase colecții de pietre semiprețioase romane, după Muzeul din Zalău, și ar fi cam al cincelea din lume ca și colecție de geme romane. Cea mai frumoasă camee de la Muzeul Național a fost preluată din acest muzeu“, a precizat Dana Nicula, doctor în istorie, muzeograf și coordonator al Muzeului Romanațiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS