1.7 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljBătrânii aruncați în stradă de Fisc, îngenuncheați de noul proprietar

Bătrânii aruncați în stradă de Fisc, îngenuncheați de noul proprietar

Marin şi Maria Gabroveanu au fost nevoiţi să plece din casa în care au trăit mai bine de jumătate de secol (Foto: GdS)
Marin şi Maria Gabroveanu au fost nevoiţi să plece din casa în care au trăit mai bine de jumătate de secol (Foto: GdS)

Cei doi bătrâni bolnavi din Craiova cărora Fiscul doljean le-a vândut casa la un sfert din prețul pieței au fost nevoiți să plece din imobil. Noul proprietar, care a cumpărat imobilul la licitație, a făcut demersuri la furnizorii de utilități pentru a sista furnizarea lor. Rămași fără curent, apă potabilă și gaze, bătrânii au fost mutați de fata lor într-un apartament din București, unde aceasta plătește chirie.
GdS a prezentat acum o săptămână drama soților Gabroveanu, Marin și Maria, el în vârstă de 89 de ani, bolnav de Alzheimer, ea – 82 de ani cu mari geutăți de deplasare. Cei doi bătrâni au căzut pradă hățișului legislativ al Fiscului din Dolj, care l-a considerat pe Marin unul dintre cei mai mari evazioniști ai județului pentru că și-a împrumutat cu bani firma pe care o deținea, Gabroveanu Prod Com, care comercializa diverse unelte în Târgul Municipal acum mai bine de zece ani. Neștiind să se descurce precum personaje ca Dinel Staicu, Genică Boerică sau Samir Sprânceană, bătrânul a intrat în malaxorul Fiscului, a dat declarații care l-au pus într-o lumină negativă, iar Finanțele nu au așteptat prea mult și au făcut din el un exemplu de luptă împotriva evaziunii și a corupției. De la un prejudiciu de 80.000 de lei constatat în anul 2006 aferent perioadei 2003-2005, datoria a ajuns la aproape 400.000 de lei. Finanțiștii l-au dat pe bătrân pe mâna justiției care l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare datorită vârstei înaintate, apoi Fiscul a triumfat scoțându-le celor doi soți la vânzare casa în care trăiseră mai bine de jumătate de secol. Este vorba de o casă amplasată într-o zonă selectă a orașului, cu un uriaș potențial imobiliar, situată pe strada Păltiniș, numărul 46, cu teren de 800 de metri pătrați și o suprafață construită de 150 de metri pătrați. Prețul de vânzare este apropiat de cel al unui apartament mai dichisit din oraș: 66.000 de euro. Venită de la București să aibă grijă de ei, fata lor, o femeie pe la vreo 50 de ani, a fost nevoită să-i ia cu ea în Capitală, altfel mureau cu zile în casa pe care nu voiau să o părăsească. „Le-am închiriat un apartament în București cu 1.100 de lei pe lună. Ce puteam să fac? La început nu mai aveau lumină, acum noul proprietar le-a tăiat și apa potabilă, și gazele. Înghețau în casă. Eu am venit la Craiova să văd dacă pot să vând ceva din lucrurile pe care le mai au prin casă, pentru că nu pot să le transport la București“, a explicat femeia. Singura ei speranță este să aibă câștig de cauză în cele două procese în care este implicat tatăl ei, unul în care noul proprietar vrea să-i evacueze din casă, procedură necesară chiar dacă acesta este proprietarul casei, iar celălalt în legătură cu contestația la executarea silită.
Ce s-ar fi întâmplat însă dacă bătrânii nu aveau pe nimeni care să le poarte de grijă? Era Avocatul Poporului o soluție? Nu, după cum spun reprezentanții ei din Dolj. Avocatul Poporului este instituția care s-a dat peste cap ca lui Sorin Oprescu, primarul Bucureștiului, acuzat de luare de mită, să nu i se agraveze starea de sănătate în arestul preventiv unde a fost trimis de judecători. În cazul celor doi bătrâni, instituția nu vede nici o rezolvare, deoarece este vorba despre o evacuare ca urmare a unei executări silite pentru fapte penale stabilite definitiv și irevocabil. Cele două acte normative care reglementează acordarea de locuințe sociale, OUG nr. 74/2007 și Legea locuinței care stabilește suprafețele minime pentru un trai decent nu li se aplică soților Gabroveanu. „S-a tot discutat despre cazul Oprescu, dar Avocatul Poporului a intervenit în acest caz, deoarece, legal, el monitorizează pentru prevenirea torturii în locurile de detenție. Am citit și eu despre cazul celor doi bătrâni, am căutat să-i ajutăm legal în vreun fel, dar nu am găsit nici o cale legală, deoarece casa în care locuiesc a fost vândută în urma constatării unor infracțiuni“, a declarat reprezentantul Avocatului Poporului în Dolj, Simona Emandi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS