4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCât vor plăti craiovenii în plus pentru terenul de sub bloc

Cât vor plăti craiovenii în plus pentru terenul de sub bloc

Craiovenii care locuiesc la bloc vor plăti din 2016 un impozit sau o taxă de maximum 16 lei pe an pentru cota-indiviză din terenul de sub clădire. Suma exactă va fi comunicată de municipalitate la începutul anului vitor. Cei 16 lei se adaugă impozitului pe apartament pe care primăria l-a menținut la același nivel ca anul acesta. De asemenea, craiovenii care dețin clădiri nerezidențiale (cu activitate economică) trebuie să angajeze un evaluator care să stabilească valoarea clădirii și să o declare la Fisc, altfel vor plăti un impozit de peste 20 de ori mai mare. Informațiile au fost prezentate în cadrul dezbaterii publice care a avut loc ieri la sediul primăriei despre nivelul taxelor și impozitelor locale în contextul noului Cod Fiscal care se va aplica de la 1 ianuarie 2016.

Reprezentanții primăriei au clarificat anumite aspecte legate de implementarea noului Cod Fiscal, care aduce modificări substanțiale în structura cotelor de impozitare a proprietății la nivel local. Una dintre necunoscute era suma pe care craiovenii și, alături de ei, întreaga țară, o vor plăti în plus pentru impozitul sau taxa pe terenul de sub clădirea în care locuiesc, fie bloc sau casă. Până acum, populația era scutită de impozit pe teren, prin Codul Fiscal. Potrivit directoarei Direcției de Impozite și Taxe (DIT) a primăriei, Elena Bonescu, suma pe care o vor plăti craiovenii nu va depăși 16 lei pe an. „Terenul de sub bloc era scutit până acum de impozit. Că vorbim de impozit, adică avem terenul în proprietate, sau taxă, adică el este în proprietatea municipiului și există o formă de închiriere, concesionare, pentru acel teren acoperit de clădire se va plăti. Suma se calculează simplu: suprafața terenului se înmulțește cu valoarea terenului. Dacă stați la bloc și blocul este construit după 1990, ați făcut o declarație la organul fiscal. Pe acea declarație ați spus că aveți în folosință, de exemplu, 16,52 metri pătrați, teren dat de către stat, adică noi, autoritatea locală. Se înmulțește cota indiviză cât aveți dumneavoastră dat în folosință de stat, adică noi, autoritatea locală, cu o valoare 0,8597 și în felul acesta se determină impozitul. Va fi maximum 16 lei pe an pentru un apartament“, a precizat Bonescu. Alt aspect care trebuie lămurit, probabil după apariția normelor de aplicare a Codului Fiscal, împreună cu departamentul juridic al primăriei este dacă populația va trebui să semneze vreun contract cu primăria în situațiile în care locatarii nu sunt proprietarii terenului de sub bloc, așa cum sunt situații în Craiova. Conform Codului Fiscal, proprietarii plătesc impozit, cei care folosesc terenul sub formă de concesionare sau închiriere plătesc taxă, dar pentru asta trebuie să existe o înțelegere scrisă cu primăria. Potrivit directoarei DIT, contractele mai vechi de vânzare a apartamentelor prevăd transmiterea dreptului de folosință a terenului, dar ele trebuie studiate pentru a vedea exact formularea din document.

Proprietarii spațiilor comerciale, așteptați la Fisc

Alt aspect neclarificat este numărul de clădiri nerezidențiale deținute de persoanele fizice. Potrivit Codului Fiscal, clădirea nerezidențială înseamnă clădirea unde se desfășoară o activitate economică, adică orice activitate care constă în furnizarea de bunuri, servicii și lucrări pe o piață. Aici pot intra atât apartamentele, cât și spațiile comerciale, fie că sunt la parterul unor blocuri sau sunt clădiri distincte. Cum până acum impozitul pe proprietate se plătea în funcție de calitatea persoanei, fizică sau juridică, iar acum se face în funcție de destinația clădirii, pentru primărie va fi o provocare să afle numărul exact de clădiri deținute de persoane fizice unde se desfășoară activitate economică. Miza este importantă. Persoanele fizice, proprietare ale unor asemenea spații, sunt cele mai afectate de creșterea impozitului prin Noul Cod Fiscal. Până acum plăteau impozit de 0,1%, acum plătesc 0,2%. Chiar dacă este cota minimă propusă de primărie, care putea jongla cu impozitul până la 1,3%, ea reprezintă aproape o dublare în sumă absolută. Primăria se bazează pe faptul că persoanele fizice vor declara spațiile la primărie până pe 29 februarie, așa cum prevede Codul Fiscal, deoarece altfel vor plăti un impozit de peste 20 de ori mai mare. În plus, sunt obligate să-și angajeze un evaluator care să stabilească baza de impozitare a clădirii în situația în care respectivul bun este mai vechi de cinci ani. Și totuși, cum îi va depista primăria pe proprietarii care nu vor să-și declare clădirile nerezidențiale. „Vom colabora cu Oficiul pentru Registrul Comerțului. Sunt soluții“, a explicat Elena Bonescu.

Minim pentru populație, maxim pentru firme, dar oricum mai puțin decât anul trecut

Prin proiectul pe anul viitor, Primăria Craiova propune următoarele cote de impozitare a clădirilor în funcție de scopul lor: persoane fizice – clădire rezidențială (de locuit) – 0,08%; persoane fizice – clădire nerezidențială – 0,2%; persoane juridice – clădire rezidențială (inclusiv sediu social, dar fără activitate economică) – 0,2%; persoane juridice – clădire nerezidențială – 1,3%.
De precizat că, în cazul persoanelor fizice, primăria a propus cota minimă, indiferent de destinația clădirii. În cazul persoanelor juridice, cotele sunt maxime, dar sumele pe care le vor plăti sunt mult mai mici decât în 2015. În rest, impozitele rămân la același nivel ca anul trecut, inclusiv impozitul pe teren și cel auto. Primăria a acordat un an de grație proprietarilor terenurilor și clădirilor în paragină în cazul cărora Codul Fiscal dă dreptul municipalității să aplice un impozit de 500%. „Noi am hotărât să nu aplicăm această prevedere din 2016, deși recunoaștem că este o problemă în Craiova. Sunt clădiri de patrimoniu degradate, la care proprietarii nu au dat atenție nici la fațade până acum și ne-am gândit să nu fie o măsură coercitivă și să le lăsăm la dispoziție un an ca să poată să-și reabiliteze singuri clădirile exact așa cum s-a întâmplat și cu zona din Centrul Vechi, pentru că proprietarii au înțeles de vorbă bună. Asta sperăm să se întâmple și la anul. Am acordat și scutire la taxele de autorizare pentru aceste clădiri în vederea reabilitării lor. După anul de grație 2016, din 2017 va trebui să aplicăm această prevedere din Codul Fiscal“, a declarat primarul Olguța Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS