4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum se obține pensia de urmaș

Cum se obține pensia de urmaș

Pentru a obține pensie de urmaș pe o perioadă mai mare de timp, soțul supraviețuitor  trebuie să fi fost căsătorit cel puțin zece ani cu consoarta defunctă (Foto: Lucian Anghel)
Pentru a obține pensie de urmaș pe o perioadă mai mare de timp, soțul supraviețuitor
trebuie să fi fost căsătorit cel puțin zece ani cu consoarta defunctă (Foto: Lucian Anghel)

Procedura diferă în funcție de numărul de ani de căsnicie a soțului defunct și cel supraviețuitor, dar și de anii de vechime ai celui care depune dosarul de pensie de urmaș și dacă persoana care cere pensie de urmaș îndeplinește vârsta standard de pensionare. Pentru copiii persoanei defuncte, situația este diferită în ceea ce privește pensia de urmaș, iar legea a devenit permisivă.

Pensia de urmaș se poate obține dacă cei doi soți au fost căsătoriți, cu acte în regulă, o perioadă mai mare sau cel puțin egală cu zece ani, respectiv dacă cel rămas în viață a ajuns la vârsta la care se poate pensiona. Persoana care solicită pensie de urmaș nu trebuie să aibă nici un fel de venit pentru a beneficia de acea pensie.
„Persoana care vrea să depună dosar pentru obținerea drepturilor de pensie pentru soț sau soție trebuie să îndeplinească în primul rând condiția de minimum zece ani de căsătorie pentru a beneficia de pensie de urmaș. În altă ordine de idei, soțul sau soția celui decedat trebuie să îndeplinească vârsta standard de pensionare, din Legea 263. Dacă cei doi soți sunt mai tineri, iar cel supraviețuitor nu are alte venituri, atunci va obține pensie de urmaș doar pe o perioadă de șase luni. Pentru a beneficia de pensie de urmaș pe termen lung, trebuie să aibă îndeplinite condițiile de vârstă soțul sau soția care cere pensie de urmaș“, a spus directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu. În cazul în care cei doi nu au fost căsătoriți cel puțin zece ani, cel care rămâne în viață primește pensie doar șase luni, apoi aceasta este sistată automat.

Copiii beneficiază de pensie de urmaș până la 26 de ani, în anumite condiții

Pentru copiii persoanei defuncte, legislația este mult mai permisivă.
„Se poate solicita pensie de urmaș pentru copii, dacă părintele a fost fie pensionar, fie asigurat, chiar dacă nu era asigurat (salariat – n.r.) la momentul decesului. Copiii de până la 16 ani beneficiază automat de pensie de urmaș, în urma depunerii actelor la Casa Județeană de Pensii, adică trebuie să depună certificatul de naștere, o adeverință de elev, certificatul de deces al părintelui, buletinul, certificatul de căsătorie, eventual, dacă mama este cea care va fi tutore în cazul în care copiii sunt minori“, a precizat Daniela Licu. După ce împlinesc vârsta de 16 ani, copiii care beneficiază de pensie de urmaș sunt obligați ca în luna octombrie a fiecărui an să depună la Casa de Pensii, între 1 și 5 octombrie, adeverință de elev sau de student, dacă urmează o formă de învățământ acreditată, care poate fi de stat sau particulară, dar să fie acreditată, a explicat directoarea CJP Dolj. Atâta timp cât urmează o formă de învățământ, copiii al căror părinte a decedat pot beneficia de pensie de urmaș până împlinesc vârsta de 26 de ani.
În prezent, nu mai există interdicții pentru copiii persoanei defuncte să primească pensie de urmaș. Înainte, pe vechea lege a pensiilor, copiii, respectiv tinerii care beneficiau de pensie de urmaș, erau condiționați de faptul că, dacă aveau și alte venituri, chiar și de natură salarială, atunci li se sista dreptul de a mai primi pensie de urmaș. „Acum nu mai există această incompatibilitate“, a precizat Daniela Licu.
Soțul sau soția care cere pensie de urmaș va primi 50% din pensia decedatului. Dacă persoana decedată a avut un singur copil, atunci acesta beneficiază de 50% din veniturile părintelui care a murit. Dacă sunt mai mulți urmași, atunci se poate ajunge până la 75% din pensia celui decedat, dar suma se împarte tuturor celor care sunt „urmași în concurență“, cum este termenul juridic. Important este ca, după decesul unuia dintre părinți, celălalt părinte, respectiv tutorele legal al copilului, să solicite pensia pentru copii, de la CJP Dolj, prin depunerea actelor menționate mai sus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS