1.4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCasa pentru Cultură din Vârvor şi povestea celor 15 eleve

Casa pentru Cultură din Vârvor şi povestea celor 15 eleve

(Foto: Bogdan Grosu)
(Foto: Bogdan Grosu)

Altă viaţă pentru 15 eleve din comuna doljeană Vârvor, graţie unui proiect iniţiat în urmă cu patru ani de Asociaţia Casa pentru Cultură. Pornind de la ideea că în jurul nostru se întâmplă foarte multe lucruri urâte, iar, dacă dorim să schimbăm ceva, educaţia este cheia, Rodica Mixich, autoarea acestei iniţiative, a desfăşurat activităţi dintre cele mai diverse – de la excursii la mare până la cursuri de bune maniere sau muzică.
„Casa pentru Cultură este un demers educativ care a pornit din revolta mea împotriva urâtului cotidian, adică a lipsei de bune maniere, a limbajului trivial şi neîngrijit din spaţiul public şi a lipsei de cultură“, a declarat Rodica Mixich. Ea şi-a pus la dispoziţia acestui proiect casa de vacanţă din comuna Vârvor şi de patru ani cele 15 fete îşi pot construi altfel viitorul, pentru că îl înţeleg altfel, prin prisma tuturor lucrurilor pe care le-au descoperit în cadrul Casei pentru Cultură.
Cel mai recent proiect a fost finanţat de Fundaţiile PACT şi Vodafone şi le-a permis celor 15 fete să pătrundă în tainele artei fotografice. Ele au primit câte un aparat de fotografiat şi au străbătut satele comunei Vârvor, pe care acum le-au văzut cu un alt ochi – cel al artistului fotograf. Fotografiile realizate de eleve surprind momente din viaţa satului, cum ar fi activitatea unui fierar sau clădiri pe nedrept uitate – de la o biserică veche până la moara comunei. Lucrările elevelor se regăsesc pe simezele Muzeului Olteniei în cadrul unei expoziţii care marchează finalul proiectului.
„Proiectul nostru se numeşte «Implicare de la mic la mare». Doamna Mixich a început să lucreze cu fetele acum patru ani, iar eu le-am cunoscut acum patru luni. Ne-am dorit foarte tare să găsim iniţiative din mediul rural pe care să le sprijinim şi am căutat pe net destul de mult până am găsit-o pe acesta. Am lucrat mult pe mobilizarea comunităţii şi, mai ales, pe valorizarea copiilor“, a declarat Otilia Cârstea, reprezentanta Fundaţiei PACT.
Iniţiativele Casei pentru Cultură nu se opresc aici. Rodica Mixich spune că astfel de acţiuni care oferă copiilor un alt orizont sunt gesturi care pot duce spre starea de normalitate pe care toţi ne-o dorim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS