Elevii doljeni din clasele I-VIII și copiii de la grădinițele cu program de patru ore vor primi, în următoarele zile, cornuri și batoane sau produse derivate în cadrul programului guvernamental „Cornul și Laptele“ în anul școlar 2015 – 2016. Firma care a obținut contractul de furnizare a cornului este din Craiova și se numește ISIS-PAN. Ea a fost desemnată acum trei zile câștigătoare a licitației organizată de Consiliul Județean Dolj. Cu trei săptămâni în urmă, Consiliul stabilise și câștigătorul licitației pentru furnizarea laptelui: Albalact.
Elevii și copiii de grădiniță vor primi, în curând, meniul complet de lapte și corn oferit prin programul guvernamental „Laptele și Cornul“. Deocamdată, în școli este distribuit doar laptele ambalat în cutii sau produsele sale derivate, precum iaurt, sana și chefir. În câteva zile va începe însă și distribuirea cornurilor sau batoanelor ca urmare a faptului că licitația organizată de CJ Dolj și-a găsit câștigător, firma ISIS-PAN. Ce-i drept, CJ Dolj a avut noroc la ambele licitații: nici una nu a fost contestată de firmele concurente. Dacă în cazul lapteului, pentru contract s-au duelat doar două firme, Albalact și Dorna, în cazul cornului concurența a fost acerbă. Firma din Craiova a câștigat licitația în dauna unor firme precum Achiziție și Dezvoltare, împreună cu Succes Nic, societăți care au mai distribuit corn în Craiova, Logistic Media Pop sau Vel Pitar.
Față de valoarea estimată a contractului de furnizare de trei milioane de lei plus TVA, ISIS-PAN a licitat 1,9 milioane de lei plus TVA. Asta înseamnă că prețul pe fiecare produs oferit a scăzut de la 0,28 lei plus TVA la 0,17 lei plus TVA.
Potrivit caietului de sarcini al licitației, firma este obligată să furnizeze cornuri sau batoane în ambalaje de 80 de grame cu un termen de valabilitate de minimum două zile. Pentru diversificarea programului, firma poate aduce în școli și produse derivate, dar echivalente caloric, cum ar fi covrigi simpli sau biscuiți uscați. Ponderea produselor derivate este de maximum 33% din cantitatea totală și pe fiecare unitate școlară. De asemenea, firma este obligată să distribuie produsele zilnic sau la două zile, indiferent de distanța la care sunt situate școlile, ceea ce înseamnă că vor fi evitate situațiile din trecut, când unele firme distribuiau retroactiv produsele pe o săptămână întreagă.
Contractul semnat de CJ cu ISIS-PAN conține o clauză prin care înțelegerea dintre ele cade fără intervenția instanței, așa numitul pact comisoriu.
Potrivit contractului, „părțile contractante de comun acord convin, privind următorul pact comisoriu: contractul este desființat de drept fără intervenția unei instanțe, în cazul în care partea în culpă nu execută sau execută necorespunzător obligațiile asumate la punctele 7.8 și 8.1 din prezentul contract“. Respectivele puncte spun următoarele: 7.8- furnizorul se obligă să livreze produsele de panificaţie conform graficului de distributie, la standardele şi/sau performanţele prezentate în propunerea tehnică; 8.1 – achizitorul se obligă să achiziţioneze, respectiv să cumpere şi să plătească preţul convenit în prezentul contract.
Lungul drum al laptelui către elevi
Spre deosebire de corn, firma Albalact poate distribui produsele lactate zilnic, bisăptămânal sau săptămânal, în funcție de distanța la care se găsesc școlile. Concret, laptele trebuie să fie distribuit zilnic în unitățile de învățământ aflate la maximum 25 de kilometri de sediul firmei, de două ori pe săptămână în școlile aflate la o distanță cuprinsă între 25 și 50 de kilometri și o dată pe săptămână în școlile care sunt la o distanță de peste 50 de kilometri. Laptele care va ajunge pe băncile școlilor este tratat termic (UHT) și este ambalat în cutii de 200 ml. Laptele trebuie să respecte anumite cerințe calitative, cum ar fi un procent de proteine de minimum 3,2% și grăsime de 1,8%. Firma câștigătoare este obligată să furnizeze produse specifice copiilor care suferă de diabet sau care au intoleranță la lactoză pe baza regimului prescris de medicul de familie. În cazul laptelui, termenul de valabilitate trebuie să fie de minimum șase luni, iar în cazul celorlalte produse – de cinci zile. Conform caietului de sarcini, produsele vor fi transportate la școli numai cu mijloace auto speciale. Școlile și grădinițile, la rândul lor, au obligația de a asigura spații de depozitare corespunzătoare, mai ales în condițiile în care distribuția zilnică se face între orele 7.00 – 10.00, iar elevii primesc laptele la sfârșitul zilei.