-3.8 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljAbsolvent de „Buzeşti“, cercetător la Glasgow - Adrian Buzatu, despre fizică şi bosonul Higgs

Absolvent de „Buzeşti“, cercetător la Glasgow – Adrian Buzatu, despre fizică şi bosonul Higgs

adrian buzatu

Sute de elevi au avut ieri şansa ca timp de aproape două ore să îl aibă în faţa lor pe craioveanul Adrian Buzatu (foto), cercetător asociat la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, și colaborator la experimentul ATLAS de la CERN.  Evenimentul face parte din proiectul Junior Chamber International (JCI) Science Evolution, aflat la prima ediţie în Craiova, şi are ca obiectiv principal popularizarea ştiinţei în rândul tinerilor liceeni din judeţ.
„Considerăm că este important ca tinerii să fie informaţi cu privire la oportunităţile pe care le oferă domeniul ştiințelor exacte, dar şi posibilitatea de a urmări tineri cercetători ca modele de dezvoltare, tineri care au excelat în domeniile în care activează. La întâlnirea de azi (ieri – n.r.), elevii au avut şansa să afle cum primesc particulele elementare masă prin frecarea cu un câmp care este prezent peste tot în Univers, cum a fost descoperit bosonul Higgs experimental la CERN și care sunt pașii următori spre măsurarea precisă a proprietăților bosonului Higgs“, a precizat Iulian Tănase, reprezentant JCI Craiova.

„Umanitatea a înţeles cum primesc masa particulele elementare“

Adrian Buzatu a absolvit masteratul și doctoratul la Universitatea McGill din Montreal, Canada, unde a participat la căutarea bosonului Higgs, la experimentele de la echivalentul american al CERN-ului, denumit Fermilab. Înainte de aceasta, a realizat un stagiu de vară de cercetare la echivalentul japonez la CERN-ului, denumit KEK. A absolvit Facultatea de Fizică în Franța, după doi ani petrecuți la INSA Lyon și un an la „Joseph Fourier“ la Grenoble. A absolvit Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova în 2001. Activ implicat în comunicarea științei pentru publicul larg, Adrian a mai ținut prezentări în Marea Britanie, la un eveniment de tip TEDx și la altul Pint of Science. În România, a prezentat la zeci de licee, între care și la „Frații Buzești“, dar și la Facultatea de Fizică din București. Între 2007 şi 2012 a coordonat cel mai mare portal de știință de atunci din România, ȘtiințaAzi.ro.
„Sunt extrem de onorat de invitaţia celor de la JCI Craiova de a vorbi tinerilor din oraşul meu natal. În ultimii zece ani am fost implicat activ în cercetare în fizica particulelor elementare, în a preda fizica şi în popularizarea ştiinţei. De trei ani, sunt cercetător asociat (postdoctorand) la Universitatea din Glasgow, unde colaborez la experimentul ATLAS de la CERN, din Elveţia. Înainte de aceasta, timp de aproape şapte ani, am fost student la master şi apoi la doctorat la Universitatea McGill din Canada, une am colaborat la experimentul CDF de la laboratorul Fermilab din SUA. În toată această perioadă am fost membru al acestor colaborări internaţionale care căutau să rezolve unul din misterele mari ale Universului, şi anume de ce ingredientele fundamentale ale Universului au un număr de kilograme, o proprietate fără de care atomii nu ar fi stabili şi viaţa nu ar exista. Datorită descoperirii experimentale în 2012 a unui nou ingredient fundamental al Universului, mai precis particula elementară denumită bosonul Higgs, umanitatea a înţeles cum primesc masa particulele elementare. Sper ca tot ce le voi prezenta astăzi să îi motiveze pe elevii pe care îi am în faţă să îşi urmeze curiozitatea de a descoperi natura şi, de ce nu, să facă o carieră în cercetarea ştiinţifică. În prezentarea mea mă voi concentra pe povestea bosonului Higgs, povestea Premiului Nobel pentru fizică din 2013. Voi oferi pe înţelesul elevilor, prin povești, analogii, care sunt cele mai mici componente ale universului şi cum se combină ele pentru a crea“, a aspus Adrian Buzatu.

Tinerii să învețe limbi străine și programare

Adrian şi-a descoperit pasiunea pentru fizică în clasa a VI-a, atunci când a înţeles influenţa mişcării planetei noastre asupra timpului şi anotimpurilor. Mărturiseşte că interesul pentru acest domeniu i-a fost hrănit de profesorul Ştefan Brânzan de la Colegiul Național „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.
„Am participat la toate olimpiadele şcolare de fizică, dar şi de limba franceză. Am învăţat limba germană singur, am citit foarte mult. Sunt, de asemenea, pasionat de predat, în special programare pentru ştiinţă şi cum să creăm prezentări şi rapoarte în ştiinţă. Sfatul meu pentru tineri este să înveţe cel puţin o limbă de circulaţie internaţională, dar şi altceva, programare, de exemplu. Multe slujbe în industrie vin atunci când ştii programare. Am încercat întotdeauna să ţin legătura cu România, să ajut, am avut un proiect de ştiinţă cât am fost la doctorat, am ţinut prezentări, am scris articole, nu exclud posibilitatea de a mă întoarce, dar deocamdată simt că încă trebuie să rămân să învăţ“, a concluzionat Adrian Buzatu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS