-6.5 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljFirmele din apartamente, autorizația la control!

Firmele din apartamente, autorizația la control!

Firmele din Craiova care își desfășoară activitatea în apartamentele din blocurile de locuințe trebuie să dea socoteală cu privire la schimbarea destinației și să demonstreze că au autorizație pentru modificările făcute în spațiul respectiv. Date fiind evenimentele petrecute în Capitală, inspectorii Poliției Locale au luat la puricat toate firmele din oraș.

Firmele care își desfășoară activitatea în apartamente din blocuri din Craiova au fost luate la puricat de inspectorii de la Poliția Locală pentru a se depista dacă acestea au autorizație pentru modificările făcute și dacă au aviz de schimbare a destinației.
„Reprezentanții primăriei au început controale la proprietarii care au în locațiune firme de apartament, verificând dacă au proiect tehnic pentru schimbarea destinației din apartament în sediu de firmă. Un proprietar din blocul Romarta a  primit o astfel de adresă, în care este invitat la Poliția Locală unde trebuie să prezinte autorizația de construire, proiectul tehnic. Acesta este amenințat cu amendă dacă nu se prezintă în trei zile la sediul Poliției Locale cu proiectul. Pentru schimbarea destinației din apartament în firmă este nevoie de simplul acord al vecinilor, dacă nu se efectuează modificări constructive. Iar acest acord este cerut obligatoriu la Registrul Comerțului când se deschide un nou punct de lucru (sau sediu). Apare întrebarea ce treabă are Poliția Locală cu firmele de apartament, în condițiile în care noi nu cunoaștem că pentru simpla schimbare de destinație este nevoie de proiect“, este de părere președintele Asociației de Proprietari Bloc Romarta, Petru Becheru.
Acesta mai susține că firmelor care desfășoară activități în respectivul bloc li s-a pus în vedere să vopsească fațada de la intrarea în scara blocului și să aibă ușile de la intrare de o anumită culoare, altfel nu primesc autorizație.

Aviz pentru schimbarea destinației, autorizație pentru modificările din apartament

Despre ce autorizații este vorba și ce trebuie să facă firmele care își desfășoară activitatea într-un apartament explică directorul Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu
„Potrivit Legii nr. 155/2010 a Poliției Locale, una dintre obligațiile Poliției Locale și cea mai importantă, prin Serviciul disciplina în construcții, este să verifice dacă există autorizație de construire și dacă este respectată, chiar și în cazul acestor firme care își desfășoară activitatea într-un bloc de locuințe. Firmele trebuie să aibă destinația conform codului CAEN. Imobilul având destinația din construcție de locuință și desfășurându-se aici altă activitate trebuie să aibă autorizația de construire privind schimbarea destinației din locuință în activitatea pe care o desfășoară el. Am văzut ce s-a întâmplat în București, unde nu aveau schimbare de destinație și tot felul de avize. Verificăm la nivelul întregului oraș. Dacă are autorizație și o respectă, nu este nici o problemă. Dacă nu are, va fi sancționat și i se dă un termen de intrare în legalitate, de trei luni. Trebuie să obțină certificatul de urbanism, avizele și autorizația de schimbare a destinației. După expirarea acelui termen, se va face un nou control. Dacă își iau acele autorizații, vin și le depun la noi. Dacă nu au intrat în legalitate, sesizăm instanțele de judecată. Proiectul tehnic face parte din documentația de autorizare pe care îl face proiectantul, adică câți pereți, câte scări, câte ieșiri există acolo. Dacă are patru pereți și două toalete și are destinația de farmacie și eu în urma controlului găsesc trei toalete și șase pereți și are destinația de bar este clar că nu s-a respectat ce are firma trecut în autorizație. Asta este treaba Poliției Locale, conform art. 8 din Legea nr. 155/2010, noi facem aceste verificări. Am verificat o mare parte a firmelor din oraș. Acel proiect tehnic de care se face vorbire este un element care stă la baza obținerii autorizației. Nu știu despre ce este vorba în privința zugrăvitului pe casa scării, a modificării tocăriei. Dată fiind locația blocului Romarta presupun că este vorba despre faptul că tâmplăria, culorile și firmele trebuie să se încadreze tiparului impus de municipalitate prin regulament“, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.

Acordul vecinilor este necesar

Pentru schimbarea destinației unui spațiu de locuit în spațiu cu altă destinație economică, se face o cerere tip către primărie, completată de proprietarul spațiului cu datele de identificare ale solicitantului și imobilului. Sunt necesare documente care atestă deținerea în legalitate a spațiului, adică un act de proprietate și un extras de Carte Funciară actualizat, dar și acordul vecinilor pentru schimbarea destinației imobilului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS