Sediile filialelor Transelectrica și Smart SA din municipiul Craiova au fost percheziționate ieri de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, care fac cercetări într-un dosar privind săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție. Aseară, procurorii anticorupție au anunțat punerea sub acuzare a directorului Smart SA și a unui om de afaceri.
Procurorii DNA au făcut, ieri-dimineață, o „vizită“ neanunțată la Transelectrica – Sucursala de Transport Craiova, dar și la Smart SA, o societate care asigură serviciile de mentenanță pentru rețelele Transelectrica.
Contactați de redactorii GdS, reprezentanții DNA au explicat că nu pot oferi, deocamdată, prea multe informații despre acest dosar care cuprinde o serie de infracțiuni de corupție. Anchetatorii au precizat doar că se fac cercetări „într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de infracțiuni de corupție și infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, comise în perioada 2011- 2015. În cursul zilei de 19 noiembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 16 locații, dintre care patru la sediile unor sucursale ale unor societăți cu capital de stat și la un sediu central, situate în municipiile Craiova și București, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor firme private“.
De asemenea, procurorii DNA au mai precizat că, după încheierea perchezițiilor, urma să fie duse la audieri mai multe persoane.
Întrebat despre perchezițiile procurorilor anticorupție, Mihai Neațu, directorul Transelectrica – Sucursala de Transport Craiova, a spus doar că nu poate comenta.
Fost director al SC Termo Craiova SRL (societate în insolvență), Mihai Neațu a plecat la Transelectrica Craiova în noiembrie, anul trecut.
Directorul Smart SA, pus sub control judiciar
Tot ieri, după audierea mai multor personae, procurorii DNA au anunțat începerea urmăririi penale și punerea sub control judiciar a doi inculpați. Este vorba de Liviu Petrache, directorul Smart SA (acuzat de comiterea infracțiunii de trafic de influență) și de Marius Merfu, administratorul unei societăţi comerciale (acuzat de cumpărare de influenţă).
Anchetatorii au reținut că, în primăvara acestui an, directorul Petrache i-a cerut lui Merfu patru telefoane mobile în valoare totală de aproximativ 16.000 de lei. În schimb, directorul Petrache urma să intervină pe lângă conducerea Sucursalei Constanţa a Smart SA. „Concret, inculpatul Petrache Liviu a depus diligenţele necesare pentru a determina persoanele respective să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, astfel încât să fie aprobată achitarea în avans a unei facturi emise de societatea inculpatului Merfu Marius. Ulterior, urmare a înţelegerii dintre cei doi, omul de afaceri i-a remis, printr-un intermediar, inculpatului Petrache Liviu un colet ce conţinea patru telefoane mobile marca Samsung Galaxy S6 edge“, au precizat procurorii DNA.
Anchetatorii nu au explicat însă care ar fi infracțiunile de corupție descoperite la sucursalele din Craiova ale Transelectrica și Smart SA.
Raport cu probleme la Smart și Transelectrica
Trebuie spus că Transelectrica a fost înființată în iulie 2000, după separarea fostei Companii Naționale de Electricitate în patru entități independente: Transelectrica, care se ocupă cu transportul energiei electrice, Electrica, Hidroelectrica și Termoelectrica. Ulterior, în august 2001, din Transelectrica s-a desprins Smart SA, societatea pentru servicii de mentenanţă a reţelei electrice de transport. Cu alte cuvinte, Smart SA, care are opt sucursale, una fiind în Craiova, „trăiește“ din realizarea de lucrări de mentenanță la liniile de înaltă tensiune, inspecții tehnice periodice și diverse reparații curente în stații și pe linii. Perchezițiile procurorilor anticorupție ar putea viza o serie de contracte încheiate în ultimii ani de Transelectrica și Smart SA.
Potrivit Hotnews, Curtea de Conturi a descoperit o mulțime de nereguli la Transelectrica și Smart SA. În raportul pentru anul 2012, Curtea de Conturi a explicat că, în cazul Smart SA, au fost descoperite efectuarea mai multor plăți nedatorate, achiziții de bunuri și servicii la prețuri supraevaluate față de prețul pieței sau majorarea nejustificată a cheltuielilor cu suma de aproape trei milioane de lei, reprezentând premii acordate salariaților.
La Transelectrica au fost descoperite cheltuieli salariale peste limita stabilită în Legea bugetului de stat, atribuirea de contracte de prestări servicii la prețuri mai mari față de oferte, efectuarea de plăți nedatorate, vânzarea de active la prețuri subevaluate sau achiziții de bunuri și servicii la prețuri supraevaluate.