6.2 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCantina socială din Caracal, mână întinsă celor nevoiași

Cantina socială din Caracal, mână întinsă celor nevoiași

Sunt prea săraci ca să aibă ce pune pe masă copiilor sau să aibă parte de o mâncare caldă la anii bătrâneții. Aproximativ 200 de persoane cu venituri financiare reduse vin zilnic la cantina socială din cadrul Primăriei Caracal pentru o farfurie cu mâncare.

Maria are 75 de ani și de aproape 18 ani, zilnic, în jurul prânzului, vine la cantina socială din oraș pentru o porție de hrană. Nu mănâncă la cantină, preferă să ia hrana acasă. Sprijinită în baston, cu două găletușe în mână și cu o plasă în care își ține pâinea, femeia pășește încet, cu capul plecat. Își șterge cu colțul basmalei lacrimile ce îi curg pe obraz: „E foarte greu să nu ai pe nimeni pe lume. Am o pensie din care de-abia îmi pot plăti datoriile, nu mi-aș permite să-mi cumpăr și mâncare. Vinerea este cel mai bine, vin și iau mâncare pentru trei zile, primesc și conserve, compot uneori, primesc și pâine mai multă… Mâncarea e bună, e caldă, sunt două feluri din care unul este cu carne. Sunt oameni săraci ca și mine care vin și mănâncă aici pentru că le este teamă că dacă pleacă cu plasa de mâncare spre casă le țin calea alții, săraci ca și ei, și le iau mâncarea. Am văzut în anii ăștia mulți copii care scot din găleata cu mâncare primită de la cantină bucata de carne și o mănâncă în drum spre casă de teamă că altfel nu îi prinde rândul…“, a povestit femeia.
Valerica strânge într-o mână plasele goale, iar cu cealaltă ține unul din copii, care nu a împlinit încă patru ani. Este tânără, nu are nici 30 de ani, însă greutățile vieții i-au săpat brazde adânci pe față. Nu are alt venit decât alocațiile copiilor. Își umple plasa cu pâine și rupe un colț pentru a potoli foamea micuțului. Nu stau să mănânce în cantină, cere bucătăresei să îi pună în găletușe porțiile de ciorbă de legume și mâncare cu carne pe care să le ia acasă, pentru a potoli foamea celorlalți membri ai familiei. Pășește grăbită pe ușa cantinei, pentru a ajunge să hrănească gurile care cer și așteaptă. „Nu risipim nimic din ceea ce primim de mâncare aici. Copiii mei așteaptă să ajung cu sufertașul de mâncare. Se bucură când primim și câte un fruct, un compot, ceva dulce…“, a spus tânăra mama.
Cantina socială din Caracal funcționează de aproximativ 40 de ani. În prezent, 180 de caracaleni primesc zilnic hrană aici. „Este foarte greu pentru că alocația de hrană pentru fiecare persoană este de şase lei pe zi, din care trebuie să le asigurăm pâine – 400 g de persoană zilnic, felul întâi și felul doi. Reușim să ne descurcăm pentru că avem un număr foarte mare de beneficiari. Zilnic, măcar unul din felurile de mâncare conține carne, iar la sfârșit de săptămână, vinerea, când beneficiarii vin să ia mâncarea pentru zilele de sâmbătă și duminică, le asigurăm și hrană rece: conserve, pateuri, compoturi. Din cei 180 de oameni cărora le dăm zilnic mâncare, aproximativ 70 sunt copii, 70 bătrâni, iar restul asistați sociali, oameni care trăiesc din ajutoare sociale, persoane cu dizabilități. Chiar în aceste zile am solicitat bani pentru achiziționarea unui autoturism pentru că avem mulți beneficiari, persoane cu handicap, cărora le-am putea duce la domiciliu hrana zilnică“, a menționat Viorel Dinu, șeful Cantinei sociale din Caracal.
Caracalenii care doresc să beneficieze de hrana oferită de cantină nu trebuie decât să facă o cerere scrisă la primărie și să se supună unei anchete sociale. Cantina socială din Caracal este singura din județul Olt care mai funcționează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS