3.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn elev şi un angajat al CEO, arestaţi pentru trafic de droguri

Un elev şi un angajat al CEO, arestaţi pentru trafic de droguri

Liceul Teologic din Târgu Jiu, la care este elev unul dintre tinerii reţinuţi pentru trafic de droguri
Liceul Teologic din Târgu Jiu, la care este elev unul dintre tinerii reţinuţi pentru trafic de droguri

Nouă persoane din Târgu Jiu au fost arestate în urma perchezițiilor efectuate de procurori pe raza judeţelor Gorj, Mehedinţi, Hunedoara şi a municipiului Bucureşti, în dosarul traficanţilor de droguri de risc. Dintre cei 16 tineri care au intrat în vizorul anchetatorilor sub acuzaţia de trafic de droguri, 13 au fost reţinuţi, însă numai nouă au primit mandate de arestare preventivă din partea instanţei gorjene. Este vorba de: Constantin Cristian Sporea, Dragoş Voicu, Ovidiu Andrei Şerban, Leonard Cosmin Ciuclea, Camil Alexandru Ilaşcu, M.A.U., Leonard Vlădulescu, Tiberius Groza şi Laurenţiu Florian Turbatu. Ceilalţi patru suspecţi au fost arestați la domiciliu. Unul dintre cei care se află după gratii este M.A.U., elev al Liceului Teologic din Târgu Jiu, care are rezultate foarte bune la învățătură. Adolescentul este olimpic participant la concursurile de profil şi se află în grija bunicilor. Mama tânărului locuiește în Bucureşti. Alt tânăr, Constantin Cristian Sporea, este angajat ca operator la Complexului Energetic Oltenia. Potrivit procurorilor DIICOT Gorj, suspecții ar fi comercializat substanţe etnobotanice în apropierea liceelor din municipiu, în special la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgi Jiu.

Elevi în ultimul an de liceu

Distribuitorii sunt studenţi, elevi, dar și persoane fără ocupație. „În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2014-2015, la nivelul județelor Gorj, Timiș, Hunedoara, Mehedinți și a municipiului București s-a constituit un grup infracțional organizat care a avut ca preocupare infracţională procurarea de droguri de risc și produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, de la diferiți dealeri, pe care ulterior le comercializau pe raza municipiului Târgu Jiu mai multor consumatori, majoritatea dintre aceştia fiind elevi în cadrul Colegiului Național «Tudor Vladimirescu»“, au stabilit procurorii DIICOT Gorj.
În urma celor 20 de descinderi au fost confiscate: tehnică de calcul, 14 dispozitive electronice de mărunţit şi cântărire, trei aparate pentru confecţionarea artizanală a ţigărilor, 50 de telefoane mobile şi cartele, precum şi peste 300 de grame de canabis şi substanţe psihoactive.

ISJ cere ajutorul ANA

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj va solicita ajutor din partea Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) pentru a derula o campanie de informare la colegiile din Târgu Jiu şi din judeţ. Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a declarat că elevii vizaţi în dosarul de trafic de droguri vor fi sancţionaţi în urma deciziilor consiliilor profesorale, prin aplicarea regulamentelor interne.
„Împreună cu ANA şi organizaţiile nonguvernamentale vom intensifica acţiunile la instituţiile de învăţământ. Copiii sunt supuşi la anumite presiuni din partea dealerilor, alţii cad pradă tentaţiilor de a încerca aşa ceva. Este şi dependenţa. Au colegi, discută. Elevii ştiu la ce riscuri se expun, dar poate nu conştientizează pe deplin urmările. Regulamentul şcolar şi regulamentul intern, care este de obicei mai dur sau oferă recompense, după caz, sunt aplicate şi aduse la cunoştinţa elevilor şi a părinţilor la începutul fiecărui an şcolar. Semnează pe procesele-verbale şi părinţii, şi copiii. Aceasta este regula. Se poate merge până la exmatriculare în cazul elevilor vizaţi. Se va face analiză de la caz la caz. Trebuie văzut şi că e vorba de elevi care provin din familii cu un anumit nivel social. Au acces la fonduri, îşi permit astfel de lucruri şi traficanţii poate puneau şi o presiune cunoscând situaţia materială respectivă. Mai avem şi soluţia ca periodic să fie patrule formate din părinţi şi oamenii legii pentru ca elevii să ştie că cineva veghează şi părintele trece periodic pe la şcoală. Jandarmii şi poliţia trebuie să intensifice controalele în baruri şi cluburi pentru a identifica elevii supuşi unor astfel de riscuri, fie că este vorba de fumat, consum de alcool sau de droguri“, a spus Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS