Ore întregi, craiovenii și doljenii care au de rezolvat diverse probleme sunt „captivi“ la cozi infernale de la ghișeele unor instituții „prăfuite“, care parcă refuză să se civilizeze. GdS vă prezintă care sunt instituțiile care lucrează cu publicul, unde există cea mai mare aglomerație la ghișee și cum au evoluat în timp aceste instituții. Azi vă prezentăm situația de la Direcția de Impozite și Taxe Craiova, de la Serviciul de Cazier Judiciar, de la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova și Registrul Comerțului Dolj.
La 26 de ani de la Revoluție și la opt ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, craiovenii nu au scăpat de statul la cozi. În multe cazuri, oamenii sunt umiliți în fața ghișeelor tocmai când ajung acolo ca să dea bani statului. Multe instituții care lucrează cu publicul au rămas birocratice și încă țin oamenii la cozi interminabile în fața ghișeelor. Miercuri am observat activitatea de la patru instituții ale statului, unde doljenii ajung pentru a-și ridica un cazier judiciar, pentru a plăti impozitele locale sau amenzile de circulație, pentru a-și preschimba actele de identitate și pentru a-și deschide sau închide o firmă. La o singură instituție s-a observat o îmbunătățire a calității serviciilor prestate cetățenilor, iar la alta nu era aglomerație. În rest, sunt aceleași cozi imense ca în primăvară sau ca anul trecut, iar oamenii sunt ținuți ore întregi la rând până când li se rezolvă câte o problemă.
Mai depinde și de norocul fiecăruia dintre cei care au probleme de rezolvat la astfel de ghișee ale instituțiilor craiovene să ajungă la astfel de instituții într-o zi cu cozi interminabile sau în zile în care este mai liber.
Cum să stai la coadă două ore și jumătate
La Serviciul de Cazier Judiciar din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Dolj, aflat pe strada Amaradia, nr. 93-95, în clădirea fostului Liceu Energetic, coada era imensă. Un paradox era clar încă de la intrare: în timp ce pentru depunerea actelor necesare pentru certificatul de cazier judiciar era un singur ghișeu operațional, pe partea opusă a încăperii erau deschise patru ghișee pentru pașapoarte, dar la care nu se afla nimeni. Rar mai intra câte o persoană la ghișeele de la pașapoarte. În schimb, zeci de oameni stăteau ore în șir la rândul pentru caziere. La ora la care au ajuns redactorii GdS în incintă, recordul de așteptare al unei persoane în acea sală era de două ore și jumătate.
S-au adunat la coadă oameni din Craiova, dar și din județ.
„Stau de două ore cu colegul. El este la rând. Nu mi se pare normal. În afară nu este în halul ăsta! În străinătate este cu bon de ordine și se merge la foc automat, nu ca aici. Acolo rezolvam în maximum 20 de minute. Aici, în 20 de minute, facem doi pași. În mai multe țări se eliberează repede documentele: în Germania, Suedia, Norvegia. Mi se pare penibil ca în România să stăm două ore, dar asta este situația. Ne conformăm, că nu avem ce face. Nu este normal, dar nu avem ce face. Ar trebui și aici să se schimbe sistemul“, a arătat Dumitru Daniel Dinescu. Pe la mijlocul cozii, un bărbat înalt ne spunea că a venit de la Gighera, pentru un certificat de cazier, dar se resemnase cu așteptarea la rând. „Stau de o oră la rând și mai am 15 persoane în față. Dacă stă și lumea cealaltă, stăm și noi la rând. Ce să facem?“, a spus Cristian Șarpe.
Trei zile la coadă pentru un certificat de cazier
Un bărbat a spus că a venit la Craiova trei zile la rând, pentru a obține un certificat de cazier judiciar. „Am venit și alaltăieri și ieri (marți – n.r.) am stat o oră și jumătate, două, dar s-a terminat programul de lucru cu publicul la ora 13.00 și am plecat acasă. Azi să vedem dacă termin, că mai au și o pauză. Nu putem să știm dacă reușim astăzi“, a declarat Daniel Pituț. Miercurea este program prelungit la caziere: de la 8.30 la 13.00 și de la 14.00 la 18.00. Este singura zi din săptămână în care programul este și după-amiaza. În restul săptămânii, unicul ghișeu din Craiova destinat eliberării certificatului de cazier fiscal este deschis de la 8.30 la 13.00.
În interval de un sfert de oră, o singură persoană ieșise miercuri de la ghișeu, cu problema rezolvată. Tânărul care a pierdut aproape o jumătate de zi la „cozile umilinței“ a spus, în timp ce ieșea pe ușă: „Doamnă, faceți ceva să mai deschidă măcar un ghișeu la caziere, că se stă mult prea mult la cozi. Eu am stat două ore și jumătate, pentru o hârtie. Este mult prea mult!…“.
La ghișeul din Craiova vin oameni din tot județul pentru a solicita certificat de cazier judiciar. Pe site-ul Poliției Române scrie că persoanele din județ se pot duce la alte ghișee ca să scoată certificate de caziere judiciare: „În judeţul Dolj, certificatele de cazier judiciar se pot obţine de la sediile polițiilor din Calafat, Băilești, Filiași, Segarcea, Bechet“.
Cozile umilinței la Direcția de Impozite și Taxe
Despre aglomerația de la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova, situată în Piața Centrală, am scris în mai multe rânduri. Acum situația este la fel ca anul trecut: aglomerație mare, cozi mari, oameni nemulțumiți că li se închid ghișeele în nas, atunci când funcționarii intră în pauză de masă, fără ca altcineva să le țină locul și să rezolve problemele cetățenilor.
„De o jumătate de oră stau la coadă. Ne învoim de la serviciu ca să venim aici ca să stăm să plătim niște dări și aici sunt trei-patru ghișee, iar la ora 12.30 intră ei în pauza de masă, când avem și noi pauza de masă la serviciu. Și stăm ca fraierii pe aicea, ca să plătim banii noștri. Am venit să achit impozitul pe locuință, dar la zece persoane care mai sunt în fața mea cred că voi mai sta încă vreo 15 minute sau încă atâta. Ar trebui să fie toate ghișeele deschise, că de aia îi plătim! Nu îi plătim ca să stea pe la cafele, prin spate“, a spus Adrian Ghiță, un tânăr care a plecat de la serviciu pentru a-și achita impozitul pe proprietate.
Craiovean despre Direcția de Impozite și Taxe: „E sub orice critică!“
Deși dimineață, în încăperea în care se plătesc impozitele pe proprietate, taxele de parcare și amenzile de circulație aerul era stătut. Oamenii erau foarte nemulțumiți.
„Am venit de vreun sfert de oră și cred că o să mai stau încă o jumătate de oră, cel puțin. E proastă organizarea aici. Ar trebui creat un birou unic în cadrul primăriei, iar aici numai să se încaseze, iar acolo să se facă eliberarea actelor, cum e în Occident. Până atunci mai avem. Așa de mult stau de obicei. Eu dacă mă ocup cu imobiliare, vin des aici. E sub orice critică! Sub orice cri-ti-că! Tot timpul stau la cozi peste o jumătate de oră. În Occident există un birou unic și în zece minute mi se dă hârtia, iar plata se face online, în cont. Am încercat și aici să plătesc prin internet, dar nu e bun sistemul. Să și-l schimbe! Nu am reușit să plătesc online“, a spus Jorj Cojocaru.
În schimb, există și persoane care spuneau că este mai bine de când s-au introdus bonurile de ordine, că nu mai este îmbulzeala de altădată. Există și unii care nu erau deranjați de aglomerație și de condițiile de la ghișee. Ci dimpotrivă… „Nu stau de mult, de vreo zece minute. Suntem mulțumiți de serviciile primite“, a spus Marius Săvoaie, care completa de zor un document, stând în picioare, aplecat peste o masă, pentru că nu existau scaune. Erau scaune ceva mai departe de mese, dar erau ocupate de persoane care așteptau la rând.
Directoarea Direcției de Impozite și Taxe, Elena Bonescu, nu a dorit să facă precizări despre cozile de la ghișee, dar a menționat că pot fi plătite online atât impozitele locale, cât și amenzile de circulație, pe ghișeul.ro. Pentru acestea din urmă nu necesită autentificare, ci conectarea se face pe baza codului numeric personal, iar dovada plății se face tot prin e-mail.
La Registrul Comerțului nu era aglomerație
Un cititor ne-a scris pe adresa de e-mail a redacției, zilele trecute, că se aflau circa 20 de persoane la coadă, la ghișeele Oficiului Registrului Comerțului Dolj. Miercuri, în jurul orei 10.00, nu era aglomerație la instituția cu pricina. Doar o persoană aștepta să intre la unul dintre ghișee. Ce-i drept, nu funcționau toate ghișeele, ci doar două erau operaționale, iar o parte din personal era plecat în concediu medical și de odihnă. Pe măsură ce am stat în fața Biroului Unic s-au mai adunat câteva persoane. Cei care au venit la Oficiul Registrului Comerțului erau interesați, în special, de modul în care puteau să își închidă firmele pe care le dețin.
La această instituție, plata taxelor se face la o casierie cu un geam foarte mic (o deschidere), prin care abia are loc mâna cetățeanului. De asemenea, persoanele mai înalte trebuie să se aplece pentru a putea să întindă banii casierei, prin deschiderea minusculă a ghișeului.
Cozi mai mici și la Evidența Populației
Chiar dacă era aglomerație la primele ore ale dimineții, cozile s-au diminuat la ghișeele Direcției pentru Evidența Persoanelor Craiova, de pe strada Unirii, nr. 45. Sunt mai multe ghișee la care se primesc actele decât erau până nu demult. Înainte se îmbulzeau oamenii, iar cozile erau până în curtea instituției. Acum, durează mult mai puțin să depui cererea pentru preschimbarea cărții de identitate sau pentru alte acte. Mai mult durează să completezi cererea. Miercuri, în cinci minute, au fost rezolvate patru persoane, la cele patru ghișee dedicate depunerii actelor. Mai este un ghișeu pentru eliberarea cărților de identitate.
„Sunt de zece minute aici. Am pierdut actul de identitate și acum am venit să completez cererea pentru alt act. Față de alte dăți, stăm foarte, foarte puțin la cozi. Probabil că nu mai e atâta birocrație ca înainte. Acuma cu aparatele astea, cu bon de ordine, merge foarte repede“, a spus Ion Stan, din Mischii. Totuși, și aici se stătea chiar și o jumătate de oră la rând. „Am venit să-mi schimb buletinul. Stau de o jumătate de oră, dar nu mi se pare mult. E mai bine ca înainte, oricum, că e mai ordine, nu mai e aglomerație“.
Practic, secretul prin care s-au micșorat cât de cât cozile la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova ar fi acela că s-au deschis mai multe ghișee care primesc simultan cereri de la cetățeni, coroborat cu introducerea bonului de ordine.
Înainte de alegeri se formează cozi interminabile la ghișeele Direcției de Evidență a Populației, pentru că multe persoane din Craiova și din comunele arondate Direcției respective vin să își preschimbe cărțile de identitate expirate, ca să își poată exprima opțiunea de vot.
GdS va continua zilele viitoare periplul prin instituțiile care lucrează cu publicul, pentru a vedea unde mai sunt ținuți cetățenii la cozi la ghișee.